Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Amaránt,quinoa ételek

tavibeka
Létrehozva: 2005. október 10. 17:05

Sziasztok,

szeretném megkérdezni, hogy mit lehet készíteni amaránt és quinoa magvakból. gondoltam rá, hogy esetleg lisztet őrölök belőlük, csinálok valami kekszet, de nem találtam róluk semmi receptet, csak pattogatott amarántból. Van valamelyikőtöknek valami kedvelt bevált recept, nagyon örülnék, ha megosztanánk egymással. Még keresgélek azért. Nagyon köszönöm. Üdv:Tavibéka

  1. 2005. október 14. 10:3620.

    Szia,

    quinoából leggyakrabban köretet készítek, de egyik kedvenc ételünk a belőle készült felfújt. Köbö 20 dkg kinuát(ezután fonetikusan írom) sós vízen megfőzöl, langyosra hűtöd. Míg fő, 4 tojást alaposan kikeversz 4 ek mézzel, 1 vaníliarúd kikapart magjaival. Fél l tejet is hozzáöntesz, jól elkevered. Összekutyulod a főtt kinuával, vajjal kikent tűzálló edénybe öntöd és közepes lángon megsütöd. Bármilyen idénygyümölcsből készíthetsz rá öntetet. Pölö szilvát négyfelé vagdalsz és szegfűszeggel, fahéjjal , mézzel, ha kell pici vizet is önthetsz hozzá és jól összerottyantod.

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  2. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:5619.
    3. Amarantgolyó

    10 dkg amarant
    4 ek méz
    fahéj

    Az amarantot folyamatos keverés közben, kis lángon, magasfalú edényben kipattogtatjuk. Pattogtatás után összekeverjük a mézzel és fahéjjal. Kis golyókat formázunk belőle, és hűtőbe téve lehűtjük.

    Megjegyzés: Tehetünk az amaranthoz darált mákot (ekkor magas vastartalmú finomságot kapunk), és adhatunk hozzá ízlés szerint karobport is. A kész golyókat kipattogtatott amarantba vagy kókuszreszelékbe forgathatjuk
    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  3. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:5318.
  4. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:2817.

    AMARANTOS RECEPTEK
    Amarantos leves
    Hozzavalok:
    10 dkg amarant
    2 sargarepa
    2 feherrepa
    1 zeller
    2-3 burgonya
    1 kozepes fej voroshagyma
    Az amarant magot lassu tuzon, keves olajon megpiritjuk, hozzaadunk 1 repat,
    1 zoldseget, 1/2 zellert, pirospaprikat, beledaraboljuk a voroshagymat es
    felontjuk vizzel. Kb. 30 percig fozzuk. A maradek alapanyagot lereszeljuk,
    hozzaadjuk a kesz leveshez es talalasig lefedve hagyjuk.

    Amarantos paprikasburgonya
    Elkeszitese hasonlo a hagyomanyos paprikasburgonyahoz, de amikor felig kesz,
    beledobunk fel marek amarant magot es igy fozzuk tovabb. Variaciokent
    talalaskor diszithetjuk aprora daradolt sajtkockakkal, tejfollel.

    Amarantos toltottkaposzta
    Elkeszitese mint hagyomanyosan, csak szoja helyett amarant magot teszunk
    bele.

    Amarantos tarhonya
    Hozzavalok:
    5-10 dkg amarant mag
    10-15 dkg tarhonya
    3-4 burgonya
    1 fej voroshagyma
    pirospaprika
    so
    izles szerint zoldpaprika
    paradicsom
    A tarhonyat szarazon megpiritjuk, majd a felig megfott hagymahoz es
    burgonyahoz keverjuk. Meghintjuk pirospaprikaval, hozzaadjuk az amarant
    magot, paprikat, paradicsomot, izesitjuk, majd puhara fozzuk (izles szerinti
    mennyisegu vizzel).

    Inkak osi eledele
    10 dkg amarant magot lassu tuzon kipattogtatunk (egyszerre csak keveset,
    allandoan razogatva) -igy is fogyaszthato-, majd mezzel keverve kis
    gombocokat formazunk, s igy csemegezunk.



     

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  5. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:1816.

     

     

    Quinoa alaprecept

    A Biopont Bio quinoát mossuk meg és csepegtessük le, majd tegyük kétszeres mennyiségű hidegvízbe.
    Forraljuk föl, sózzuk és 10-15 percig fedő alatt főzzük.

    A főzési idő akkor optimális, ha minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.
    Különböző variációkban használható fel:

    Sós:            
    - köretként zöldségekhez                                                           
    - könnyű, friss salátákhoz nyersanyagként                    
    - töltelékekhez      
    - vegetáriánus krokettekhez    

    Édes:
    - alapanyagként tojással süteménysütéshez
    - grízként aszalt- és friss gyümölccsel

    Quinoa kenyér

    Ha a quinoalisztet búza- vagy tönkölybúzaliszttel összekeverjük egy egészen eredeti ízt, és másfajta állagot kapunk.

    Hozzávalók:

    800 g búzaliszt
    200 g quinoaliszt
    ½ l langyos víz
    40 g élesztőpor
    tengeri só

    A liszteket, az élesztőt, 3 csipet tengeri sót és a vizet egy tálba öntjük.
    20 percig gyúrjuk, gombócot formázunk belőle és egy órát hagyjuk pihenni.
    A gombócot újra átgyúrjuk és formázzuk, majd 45-75 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített sütőben (7-8 gázlángon) 35-45 percig sütjük.
    Tipp: ha egy tál vizet a sütőbe rakunk, a gőztől a kenyér puhább lesz.

    Quinoa-mascarpone krém

    Hozzávalók 4 személyre:

    120 g Biopont Bio quinoa
    350 g mascarpone krém
    20 g porcukor
    2 cl kakaólikőr
    málna, eper vagy szeder

    A quinoiát alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dupla mennyiségű vízben főzzük fel és közepes hőmérsékleten 15 percig pároljuk

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  6. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:1515.
    Zöldséggel rakott quinoa
    Hozzávalók 4 személyre:
    2 dkg quinoa
    2 hagyma
    2 cukkini
    1 padlizsán
    4 paradicsom
    kakukkfű
    oregano
    reszelt sajt
    Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.


    Fűszeres-almás quinoa
    Hozzávalók 4 személyre:
    15 dkg quinoa
    2 alma
    1 evőkanál mazsola
    1 rúd vanília
    1 kávéskanál fahéj
    Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.
    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  7. Torolt_felhasznalo_972974
    Torolt_felhasznalo_972974
    2005. október 14. 09:1414.
    Rokfortos quinoa
    Hozzávalók 4 személyre:
    1,5 pohár quinoa
    2 evőkanál rokfort
    2,5 dl tejszín
    egy maroknyi dióbél
    Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, és tegyük fel főni 3 pohár hideg vízzel. Amikor elfőtt a víz, fedjük le, és 5 percig hagyjuk a saját gőzében. Közben a rokfortot keverjük el a tejszínnel, verjük fel, majd forgassuk össze a quinoával. Tetejére szórjuk a dióbelet. Köretként vagy előételként kínáljuk.


    Répás quinoa
    Hozzávalók 4 személynek:
    20 dkg quinoa
    5-6 közepes sárgarépa
    1 fej hagyma
    kakukkfű
    petrezselyem
    pici olívaolaj

    Elkészítése: Tisztítsuk meg a répát, és reszeljük le. A hagymát vágjuk vékony karikákra. Kevés vízben kezdjük el párolni a hagymát, majd amior kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a sárgarépát, a leöblített quinoát és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Takatjuk le, és pároljuk 10-15 percig. A legvégén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, és néhány csepp olívaolajat öntünk rá. Tökéletes köret halakhoz, húshoz.

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  8. 2005. október 13. 22:1013.

    szia,

    pattogatott amarántot én bioboltban vettem

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_203402 (12)
    2005-10-10  19:31
  9. Torolt_felhasznalo_203402
    Torolt_felhasznalo_203402
    2005. október 10. 19:3112.

    Sziasztok,

    én meg azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy hol szerzitek be pl. az amarant magot?

    Köszi

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  10. 2005. október 10. 18:4611.

    De jó, hogy ennyi mindent leírtatok! most már nekem is van egy csomó ötletem  

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2005. október 10. 18:0010.
    Lazán megpárolva lehet paprikát meg mindenfélét tölteni is vele.
    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  12. 2005. október 10. 18:009.
    Egyszer csináltam sok paprikával, kisebb, hosszúkás darabokra felvágtam, sok hagymával ezt is, bele a Q.-át. Csíkokra vágott pulykahússal összekevertem, jó erösen füszereztem, ez már mindenki maga kívánságára megy. Nem azt mondom, hogy a férjem jól lakott töle, de ízlett neki.
    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  13. 2005. október 10. 17:538.
    A Quinoa-t én sok-sok hagymával körítésnek csinálom. sok kell hozzá, elötte beáztatom kicsit, aztán leöntöm a vizet róla, a megpárolt sok-sok hagymakarikára ráteszem, sózom, borsozom, aki szereti tehet hozzá curry-t is. Lassan, fedö alatt párolom úgy, hogy kis vizet öntök mindíg rá, részletekben. Hús mellé kitünö köret. Magában is szoktam enni.

    Az Amaranth-ot meg pirítom, kipattogtatom és úgy eszem vagy édesen, tejbe téve, vagy megfözöm kicsit és mindenfélét belerakok, krumplit, hagymát, borsót, vagy babot. Egytál ételnek is jó, de körítésként is lehet enni. Lehet gyümölcsöket vágni bele, mindenfélét.
    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  14. Torolt_felhasznalo_435145
    Torolt_felhasznalo_435145
    2005. október 10. 17:407.
    Amaránt keksz

    Hozzávalók:
    500 g amaránt dara vagy amaránt pehely, 500 g búzadara, 500 g cukor, 500 g szőlőbogyó, 500 g mogyoró, 500 g dió, 30 evőkanál főtt, tört krumpli, 10 tojás, tej igény szerint, 10 evőkanál mézeskalács ízesítő, 5 evőkanál kakaó, 2,5 sütőpor

    Elkészítés:
    Minden hozzávalót könnyű tésztává dolgozunk össze. A fél centiméter vastag korongokat sütőpapírral bevont tepsibe tesszük. Közepes hőfokon 15-20 percig süssük. Esetleg csokoládéöntetet is tehetünk rá.

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  15. Torolt_felhasznalo_435145
    Torolt_felhasznalo_435145
    2005. október 10. 17:396.
    Amaránt palacsinta

    Hozzávalók:
    2,5 csésze amaránt, 1 csésze búzaliszt, 1 csomag sütőpor, 2,5 tojás, 2 csésze szója, rizs vagy dió tej

    Elkészítés:
    Egy közepes méretű tálba keverjük össze az amarántot, a lisztet, a tojást, és a sütőport. Öntsük hozzá a tejet és kanállal jól keverjük össze. Ha túl sűrű a tészta, adjunk hozzá még egy kis tejet.

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  16. Torolt_felhasznalo_435145
    Torolt_felhasznalo_435145
    2005. október 10. 17:385.
    Amarántos szamócakrém

    Hozzávalók:
    2 csésze víz, 1 csésze nyers amarántmag, 2 csésze friss tisztított, aprított szamóca, 2 evőkanál méz, fél citrom héjával nagyon apróra vágva.
    Elkészítése:
    Kisebb serpenyőben forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá az amarántot a mézet a szamócát és a citromot. Kevergessük, míg újra forrni kezd. Ekkor kisebb lángon lassan főzzük 45 percig, míg az amaránt megpuhul.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_435145 (3)
    2005-10-10  17:31
  17. Torolt_felhasznalo_435145
    Torolt_felhasznalo_435145
    2005. október 10. 17:334.
    Amaránt krémleves

    Hozzávalók:
    200 g darált pattogatott amaránt
    1 l zöldségleves
    1 nagy zöldhagyma
    1 nagy fej vöröshagyma
    40 g vaj
    100 g tejszín
    bors
    kevés szerecsendió
    reszelt sajt
    metélő hagyma

    A megőrölt pattogatott amarántot a zöldséglevesben 10 percig alacsony lángon főzzük. Ezalatt a meghámozott hagymát és a megpucolt zöldhagymát karikákra vágjuk és a vajon enyhén megpároljuk. Ezután a levesbe tesszük és 10 percig még forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az egészet borssal és szerecsendióval ízesítjük. Reszelt sajttal, a metélő hagymával díszítjük, majd forrón tálaljuk.

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  18. Torolt_felhasznalo_435145
    Torolt_felhasznalo_435145
    2005. október 10. 17:313.

    Tessék 1 cikkecske az amarantról!http://jolkifoztuk.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=24´

    Jó olvasgatást!

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05
  19. 2005. október 10. 17:212.

    Erre én is kíváncsi vagyok, mert még csak terveztem, hogy veszek amarantot meg quinoát (és még egy csomó mindent), de nem tudom, hogy lehetne elkészíteni (mondjuk kásának megfőzve)... 

    előzmény:
    tavibeka (1)
    2005-10-10  17:05

Címlap

top