Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Amaránt,quinoa ételek
Sziasztok,
szeretném megkérdezni, hogy mit lehet készíteni amaránt és quinoa magvakból. gondoltam rá, hogy esetleg lisztet őrölök belőlük, csinálok valami kekszet, de nem találtam róluk semmi receptet, csak pattogatott amarántból. Van valamelyikőtöknek valami kedvelt bevált recept, nagyon örülnék, ha megosztanánk egymással. Még keresgélek azért. Nagyon köszönöm. Üdv:Tavibéka
Szia,
quinoából leggyakrabban köretet készítek, de egyik kedvenc ételünk a belőle készült felfújt. Köbö 20 dkg kinuát(ezután fonetikusan írom) sós vízen megfőzöl, langyosra hűtöd. Míg fő, 4 tojást alaposan kikeversz 4 ek mézzel, 1 vaníliarúd kikapart magjaival. Fél l tejet is hozzáöntesz, jól elkevered. Összekutyulod a főtt kinuával, vajjal kikent tűzálló edénybe öntöd és közepes lángon megsütöd. Bármilyen idénygyümölcsből készíthetsz rá öntetet. Pölö szilvát négyfelé vagdalsz és szegfűszeggel, fahéjjal , mézzel, ha kell pici vizet is önthetsz hozzá és jól összerottyantod.
10 dkg amarant
4 ek méz
fahéj
Az amarantot folyamatos keverés közben, kis lángon, magasfalú edényben kipattogtatjuk. Pattogtatás után összekeverjük a mézzel és fahéjjal. Kis golyókat formázunk belőle, és hűtőbe téve lehűtjük.
Megjegyzés: Tehetünk az amaranthoz darált mákot (ekkor magas vastartalmú finomságot kapunk), és adhatunk hozzá ízlés szerint karobport is. A kész golyókat kipattogtatott amarantba vagy kókuszreszelékbe forgathatjuk
AMARANTOS RECEPTEK
Amarantos leves
Hozzavalok:
10 dkg amarant
2 sargarepa
2 feherrepa
1 zeller
2-3 burgonya
1 kozepes fej voroshagyma
Az amarant magot lassu tuzon, keves olajon megpiritjuk, hozzaadunk 1 repat,
1 zoldseget, 1/2 zellert, pirospaprikat, beledaraboljuk a voroshagymat es
felontjuk vizzel. Kb. 30 percig fozzuk. A maradek alapanyagot lereszeljuk,
hozzaadjuk a kesz leveshez es talalasig lefedve hagyjuk.
Amarantos paprikasburgonya
Elkeszitese hasonlo a hagyomanyos paprikasburgonyahoz, de amikor felig kesz,
beledobunk fel marek amarant magot es igy fozzuk tovabb. Variaciokent
talalaskor diszithetjuk aprora daradolt sajtkockakkal, tejfollel.
Amarantos toltottkaposzta
Elkeszitese mint hagyomanyosan, csak szoja helyett amarant magot teszunk
bele.
Amarantos tarhonya
Hozzavalok:
5-10 dkg amarant mag
10-15 dkg tarhonya
3-4 burgonya
1 fej voroshagyma
pirospaprika
so
izles szerint zoldpaprika
paradicsom
A tarhonyat szarazon megpiritjuk, majd a felig megfott hagymahoz es
burgonyahoz keverjuk. Meghintjuk pirospaprikaval, hozzaadjuk az amarant
magot, paprikat, paradicsomot, izesitjuk, majd puhara fozzuk (izles szerinti
mennyisegu vizzel).
Inkak osi eledele
10 dkg amarant magot lassu tuzon kipattogtatunk (egyszerre csak keveset,
allandoan razogatva) -igy is fogyaszthato-, majd mezzel keverve kis
gombocokat formazunk, s igy csemegezunk.
A Biopont Bio quinoát mossuk meg és csepegtessük le, majd tegyük kétszeres mennyiségű hidegvízbe.
Forraljuk föl, sózzuk és 10-15 percig fedő alatt főzzük.
A főzési idő akkor optimális, ha minden szem kétszeresére dagad és a fehér színét elveszítette.
Különböző variációkban használható fel:
Sós:
- köretként zöldségekhez
- könnyű, friss salátákhoz nyersanyagként
- töltelékekhez
- vegetáriánus krokettekhez
Édes:
- alapanyagként tojással süteménysütéshez
- grízként aszalt- és friss gyümölccsel
Quinoa kenyér
Ha a quinoalisztet búza- vagy tönkölybúzaliszttel összekeverjük egy egészen eredeti ízt, és másfajta állagot kapunk.
Hozzávalók:
800 g búzaliszt
200 g quinoaliszt
½ l langyos víz
40 g élesztőpor
tengeri só
A liszteket, az élesztőt, 3 csipet tengeri sót és a vizet egy tálba öntjük.
20 percig gyúrjuk, gombócot formázunk belőle és egy órát hagyjuk pihenni.
A gombócot újra átgyúrjuk és formázzuk, majd 45-75 percet szobahőmérsékleten pihentetjük. Előmelegített sütőben (7-8 gázlángon) 35-45 percig sütjük.
Tipp: ha egy tál vizet a sütőbe rakunk, a gőztől a kenyér puhább lesz.
Quinoa-mascarpone krém
Hozzávalók 4 személyre:
120 g Biopont Bio quinoa
350 g mascarpone krém
20 g porcukor
2 cl kakaólikőr
málna, eper vagy szeder
A quinoiát alaposan mossuk meg és csepegtessük le. Dupla mennyiségű vízben főzzük fel és közepes hőmérsékleten 15 percig pároljuk
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg quinoa
2 hagyma
2 cukkini
1 padlizsán
4 paradicsom
kakukkfű
oregano
reszelt sajt
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.
Fűszeres-almás quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg quinoa
2 alma
1 evőkanál mazsola
1 rúd vanília
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 pohár quinoa
2 evőkanál rokfort
2,5 dl tejszín
egy maroknyi dióbél
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, és tegyük fel főni 3 pohár hideg vízzel. Amikor elfőtt a víz, fedjük le, és 5 percig hagyjuk a saját gőzében. Közben a rokfortot keverjük el a tejszínnel, verjük fel, majd forgassuk össze a quinoával. Tetejére szórjuk a dióbelet. Köretként vagy előételként kínáljuk.
Répás quinoa
Hozzávalók 4 személynek:
20 dkg quinoa
5-6 közepes sárgarépa
1 fej hagyma
kakukkfű
petrezselyem
pici olívaolaj
só
Elkészítése: Tisztítsuk meg a répát, és reszeljük le. A hagymát vágjuk vékony karikákra. Kevés vízben kezdjük el párolni a hagymát, majd amior kezd áttetszővé válni, adjuk hozzá a sárgarépát, a leöblített quinoát és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd öntsük fel 4 dl meleg vízzel. Takatjuk le, és pároljuk 10-15 percig. A legvégén sózzuk. Petrezselyemmel megszórjuk, és néhány csepp olívaolajat öntünk rá. Tökéletes köret halakhoz, húshoz.
szia,
pattogatott amarántot én bioboltban vettem
Sziasztok,
én meg azt szeretném tőletek megkérdezni, hogy hol szerzitek be pl. az amarant magot?
Köszi
De jó, hogy ennyi mindent leírtatok! most már nekem is van egy csomó ötletem
Az Amaranth-ot meg pirítom, kipattogtatom és úgy eszem vagy édesen, tejbe téve, vagy megfözöm kicsit és mindenfélét belerakok, krumplit, hagymát, borsót, vagy babot. Egytál ételnek is jó, de körítésként is lehet enni. Lehet gyümölcsöket vágni bele, mindenfélét.
Hozzávalók:
500 g amaránt dara vagy amaránt pehely, 500 g búzadara, 500 g cukor, 500 g szőlőbogyó, 500 g mogyoró, 500 g dió, 30 evőkanál főtt, tört krumpli, 10 tojás, tej igény szerint, 10 evőkanál mézeskalács ízesítő, 5 evőkanál kakaó, 2,5 sütőpor
Elkészítés:
Minden hozzávalót könnyű tésztává dolgozunk össze. A fél centiméter vastag korongokat sütőpapírral bevont tepsibe tesszük. Közepes hőfokon 15-20 percig süssük. Esetleg csokoládéöntetet is tehetünk rá.
Hozzávalók:
2,5 csésze amaránt, 1 csésze búzaliszt, 1 csomag sütőpor, 2,5 tojás, 2 csésze szója, rizs vagy dió tej
Elkészítés:
Egy közepes méretű tálba keverjük össze az amarántot, a lisztet, a tojást, és a sütőport. Öntsük hozzá a tejet és kanállal jól keverjük össze. Ha túl sűrű a tészta, adjunk hozzá még egy kis tejet.
Hozzávalók:
2 csésze víz, 1 csésze nyers amarántmag, 2 csésze friss tisztított, aprított szamóca, 2 evőkanál méz, fél citrom héjával nagyon apróra vágva.
Elkészítése:
Kisebb serpenyőben forraljuk fel a vizet. Adjuk hozzá az amarántot a mézet a szamócát és a citromot. Kevergessük, míg újra forrni kezd. Ekkor kisebb lángon lassan főzzük 45 percig, míg az amaránt megpuhul.
Hozzávalók:
200 g darált pattogatott amaránt
1 l zöldségleves
1 nagy zöldhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
40 g vaj
100 g tejszín
bors
kevés szerecsendió
reszelt sajt
metélő hagyma
A megőrölt pattogatott amarántot a zöldséglevesben 10 percig alacsony lángon főzzük. Ezalatt a meghámozott hagymát és a megpucolt zöldhagymát karikákra vágjuk és a vajon enyhén megpároljuk. Ezután a levesbe tesszük és 10 percig még forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt és az egészet borssal és szerecsendióval ízesítjük. Reszelt sajttal, a metélő hagymával díszítjük, majd forrón tálaljuk.
Tessék 1 cikkecske az amarantról!http://jolkifoztuk.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=24´
Jó olvasgatást!
Erre én is kíváncsi vagyok, mert még csak terveztem, hogy veszek amarantot meg quinoát (és még egy csomó mindent), de nem tudom, hogy lehetne elkészíteni (mondjuk kásának megfőzve)...