Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Trombózis

zoilda
Létrehozva: 2006. Április 6. 11:04

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni!

6 hete műtöttek, kivették az epémet. Kaptam gyógyszert trombózis ellen. Kb. 3 hete elkezdett fájni a bal lábam a térdhajlatban, tegnap óta pedig az egész zsibbad! Semmi olyat nem tapsztaltam ami trombózis jele lenne (hideg láb, bedagadás), de mégis aggódom .

Ha volt már valakinek trombózisa kérem írja meg milyen tünetei voltak!!!

  1. 2011. július 1. 13:1822.
    szia, mi lett végül a lábaddal? ugyanezeket a tüneteket produkálom, én is sokat feküdtem.
    előzmény:
    zoilda (1)
    2006-04-06  11:04
  2. 2006. Április 7. 22:5521.

    Zoilda!!

    Na látod annyira beleéltük magunkat a trombózisba hogy eszünkbe sem jutott eza gerinc dolog...pedig a közvetlen környezetemben pont most ketten is kínlódnak ez miatt....vigyázz magadra és gyógyulgass!!!

    Agyam!!Igen a refluxról tényleg gyomor jutott az eszembe.Van egy olyasmi kifejezés hogy mitrális insufitientia (remélem jól írtam) amikor nem jól záródnak az erek a billentyűk miatt és visszafolyik a vér...én csak így hallottam a visszaáramlásról.

    Miért írtad hogy lehet hogy neked sosem lesz aktuális a babakérdés???Ha nem vagyok túl indiszkrét...Láttam a jeledet is egyedül álló vagy...de gondolod hogy ez így is marad??

    Ha a doki előre azt mondta hogy ha terhes leszel majd elmondja mit kell tenned akkor szerintem tuti valamit kell szedned hogy ne legyen gond...

    Ha van kedved és időd írj..

     

    előzmény:
    agyam (20)
    2006-04-07  17:50
  3. 2006. Április 7. 17:5020.
    Szia Életkék !

    Bocs, hogy csak most válaszolok, de napközben nem tudok netezni.
    A refluxot akkor mondta a doki, mikor egyszer megmérte a lábam. Gondolom úgy értette, hogy valahol nem jó az áramlás. Nem a gyomorrefluxra gondoltam, ha arra értetted volna.

    A családban senkinek nem volt még trombózisa tudtommal. Apukámnak elég sokat fáj mostanában a lába, meg az erei is. Neki inkább attól van szerintem, hogy 1995-ben volt egy szilánkos bokatörése, amikor sokáig gipszben volt és feküdt. Jelenleg Budapesten lakom. Viszereim soha nem voltak és most sincsenek.
    A lábam 2 napig fájt egy kicsit és utána megjelent egy piros pöty, majd egyik pillanatról a másikra feldagadt, kőkemény lett a vádlim és alig
    tudtam menni. Iszonyatosan fájt, mert mélyvénás érgyulladással kezdődött. Akkor lett jobb, amikor beszedtem egy heti adag antibiotikumot.

    35 éves leszek idén. A terhességgel kapcsolatban természetesen kérdeztem a dokit, azt mondta, majd ha aktuális lesz a dolog akkor elmondja, hogy mit kell tennem. (De lehet, hogy soha nem lesz aktuális.)
    előzmény:
    Életkék (12)
    2006-04-06  20:29
  4. 2006. Április 7. 13:4319.

    Sziasztok!

    Köszönöm a sok segítséget! 

    Voltam ma dokinál és szerencsére nincsen trombózisom!!!  A doki szerint gerinc lehet és ezért úsznom kell, de hát ez legyen a legnagyobb gondom, az legalább jó, csak időt nehéz szakítani a két gyerkőc mellett!

    Mégegyszer köszi mindenkinek! Sziasztok:

    Zoilda 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  5. 2006. Április 7. 11:5618.

    Persze hogy elárulom...de te is   

    Megy privi

    előzmény:
    Hableány (17)
    2006-04-07  11:16
  6. 2006. Április 7. 11:1617.
    Elárulod hogy hány éves vagy? Vagy hány évesen jött ki a trombózis?
    előzmény:
    Életkék (16)
    2006-04-07  11:05
  7. 2006. Április 7. 11:0516.

    Érdekes amiket írsz nagyon...a lábam nekem sem tökéletes, és már sosem lesz az...

    Mivel neked az első terhesség alatt volt thrombózisod a másodiknál már meg kellett volna előzni a dokiknak a bajt és kellett volna Fraxiparint kapnod...nem akarok senkit se szídni, de egy jó orvos ezt tudja...

    előzmény:
    Hableány (15)
    2006-04-07  10:34
  8. 2006. Április 7. 10:3415.
    Hát én is úgy voltam vele, hogy nem tudtam nem hozzászólni a topikhoz. Én soha egyetlen egy szem fogamzásgátlót nem szedtem, attól biztosan nem jöhetett ki. A trombózis az első terhességemnél jött ki, igen rá 2,5 évre újból szültem. A második terhességnél már a 26. héten befektettek, várták a trombózist.  Második terhesség előtt konzultáltam, egy érspecialistával s jó rámijesztett, hogy akárhányszor fogok szülni nekem mindig trombózisom lesz, de csak akkor. Közrejátszott, hogy az első gyereket július közepén szültem, ami szintén kedvez az ereknek. Második gyerek márciusi. Őnála nem lett trombózisom, pedig végig feküdtem a 26-38.hétig. Arra nem emlékszem, hogy míg benn voltam valamilyen véralvadásgátlót szedettek volna velem, s attól nem jött ki. Mindenesetre mái napig nem birom az állást, s a hosszú túrákat sem.
    előzmény:
    Életkék (14)
    2006-04-07  09:19
  9. 2006. Április 7. 09:1914.

    Szia Hableány!!

    Elnézést kérek mindenkitől hogy én is hozzászólok, de nem bírom ki...

    Nagyon sajnálom ami történt....ez a terhesség egyik leginkább előforduló veszélye...(a sok minden más mellett)...

    Valószínűleg van rá hajlamod és a terhesség kihozta...bármilyen rizikós tényező kihozhatja...lehet ez akár fogamzásgátló szedése is..Való igaz hogy tud ilyen hirtelen kialakulni....és a szerencsésebb ha a lábban, és ott is marad...egy ismerősömnek szintén 21 évesen a szülés közben alakult ki....kétoldali !! tüdőembóliája lett...

    Nekem lassan alakult ki...és elképzelésem nem volt miért fáj napról napra egyre jobban a lábam....aztán hasonlóan lassan mint te az autóig, kórház...és már fel sem ülhettem...csak azt láttam hogy lila a lábam...

    Egyébként "kirakatnéző" betegségnek is nevezik mert mintha kirakatokat nézegetnél...mész egy kicsit és meg kell állni...

    Neked több gyermeked is van? A trombózis után szültél még?

    előzmény:
    Hableány (13)
    2006-04-07  08:14
  10. 2006. Április 7. 08:1413.

    Nekem mélyvénás trombózisom volt 21 évesen. Terhesség 30. hetében. Azonnal kórházba kerültem heparint, majd syncumart szedettek velem. Az egyik lábam teljesen elfekedett, s bedagadt. Viszont a fájdalom elviselhetetlen volt. Minden tünet nélkül jött, egyik percről a másikra. Éjszaka felkeltem, s már nem tudtam visszaérkezni az ágyamba a fájdalomtól. Reggel taxival mentünk a kórházba. De mire én az 1. emeletről a taxihoz értem kb. 40 perc telt el. Ennyire tudtam járni. Ott hat hétig szigorú fekvés, felpolcolt lábbal. Szülésnél elkövették a dokik azt a hibát, hogy reggel beadták a heparint (holott tervezett indított szülés volt), s úgy császároztak meg. Majdnem ott maradtam, annyi vért veszítettem. Én mai napig arra gondolok,  hogy előtte nap sokat vasaltam, s az egyhelyben való állástól jött a trombózis. Mai napig nincs rendben teljesen a lábam. Ha egyhelyben állok az nem tesz neki jót, s könnyebben megfájdul. Én mindenképpen tanácsolom, hogy menjél dokihoz, bár szerintem nem trombózisod van. Az eléggé feltűnő az elkékült láb, s dublájára dagad, mint a másik, s borzalmasan fáj.

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  11. 2006. Április 6. 20:2912.

    Szia!!

    Jó hogy sok mindent kérdezel így legalább majd ha megyek dolgozni ezeknek utánna kérdezek...sokat én sem tudok...

    A refluxnak semmi köze az esetleges trombózishoz...

    A syncumar, marfarin véralvadásgátló gyógyszerek.A nevükben is benne van nem engedik érpályán belül megalvadni a vért.

    Az Aspirin, Colfarit tényleg másként hat.Ezek nem véralvadásgátlók, ezek csak a megelőzést szolgálják.Nem engedik meg hogy összetapadjanak a vérlemezkék.

    A véreredményeidről sajna fogalmam sincs...nekem igazából ez nem tartozik  a hatáskörömbe, nem ismerem..az Inr-en kívűl nézhetnek még proth. de általában ha nézik az egyiket akkor a másikat is..

    Hogy kell e bármi a terhesség alatt, azt a dokiddal kellene megbeszélned.Nekem kell mert volt is thrombózisom, meg voltam egy kivizsgáláson ahol kiderült hogy familiáris thrombophyliám van.Vagyis családi örökletes thrombózisra való hajlamom van..

    Az tény hogy a terhesség a nagy mennyiségű hormonok jelenléte miatt meg triplázza az esélyét a trombózis kialakulásának...

    Az úszás,biciklizés nagyon jó...futás nem jó mert rázkódik az ember ahogy fut....sok séta friss levegő, bő folyadék...

    Kompressziós harisnyát én csak a nagyon kis kompressziójut ajánlanám ha nem volt thrombózisod....ezt azért szokták adni hogy ne legyenek visszereid..az fokozza a kialakulást..

    Szabad tudni hány éves vagy?Visszereid vannak?Családodban volt valakinek thrombózisa?Magyarország melyik területén laksz?

    Babát közel jövőben szeretnél?

    Most én bocsi a sok kérdéssel  

    előzmény:
    agyam (11)
    2006-04-06  19:39
  12. 2006. Április 6. 19:3911.
    Köszi a választ. Azóta is folyamatosan járok a dokihoz. Elég sokat fáj a lábam, és néha dagad is egy kicsit. Májusban itthon beadtam magamnak 10 Fraxiparinet, mert azt is írták. Most minden hónapban megyek egyszer, amikor megmérik a keringést és az általában jó. Egyszer mondta a doki,
    hogy van egy kis refluxom. A Detralex szedését javasolta még, de iszonyat drága. A munkahelyi dokimnak mondtam, hogy nézzék meg a véralvadásom (kardiológus egyébként), de szerinte csak a Syncumart szedőknél kell ezt nézni, mert az Aspirin az másként hat.

    Így is van a leleten, hogy INR, amit írtál? A THR számból meglehet állapítani valamit? (Nekem 311 volt), van még egy LY rajta, ami 1,9.

    Ha terhes lennék, akkor is kellene injekciót adni, vagy valamit, hogy ne jöjjön elő? Bocs, hogy ennyi kérdéssel zaklatlak, de a doki nem sok mindent mond, csak hogy hordjak kompressziós harisnyát és járjak úszni.
    előzmény:
    Életkék (10)
    2006-04-06  18:43
  13. 2006. Április 6. 18:4310.

    Szia!!

    Érdekes amit írtál...nem szeretnék hülyeséget írni, inkább majd utánna érdeklődöm...a saját véleményem az hogy ha az átáramlás scökkent azt valami okozta...lehet esetleg egy szűkület.....én igazából ennyire mélyre hatóan nem tudom.....

    Az tuti hogy ebben az esetben Inr-t szoktak kérni...

    Ez normális esetben kb. 0,98-1.2 között van..minden embernek...

    Aki véralvadásgátlót szed annak minimum 2,0 kell hogy legyen...

    Ha 0,98 alatt van az érték, akkor az thrombózisra utalhat...

    Talán nem volt thrombózisod, és ezért tekintettek el a komolyabb véralvadásgátló szedésétől....

    Igyál meg naponta 2 liter folyadékot, hogy jó legyen a vérkeringésed...

    Hellóka

    előzmény:
    agyam (9)
    2006-04-06  18:26
  14. 2006. Április 6. 18:269.
    Sziasztok!

    Életkék!

    Megírnád, hogy a vérvételes papíron milyen eredményt kell nézni?
    Nekem tavaly májusban volt kezdődő trombózisom. Van egyébként több ilyen topic már, egyiket én nyitottam. A pontos diagnózis ez volt
    mélyvénás duplex scan vizsgálaton: a véna tibialis posteriorban alacsony áramlást detektált, mely a thrombosis előjele lehet. Akkor ha jól értem nem volt vérrög és csak kezdődő volt? Az összes tipikus tünet megvol egybként: mélyvénás érgyulladás, kőkemény vádli, bedagadt láb.

    Azóta egyszer voltam vérvételen, azt is én erőszakoltam ki a munkahelyi dokinál? Szerinted ez normális, hogy nem küldenek? Igaz én Aspirin-Protektet szedtem.
    előzmény:
    Életkék (6)
    2006-04-06  12:10
  15. 2006. Április 6. 12:198.

    Szia! 

    Teljesen megértelek a hosszú fekvés nagyon nem jön be azt hiszem senkinek sem ...hát még ha van gyerek...

    De azért ha a doki azt mondja hogy feküdni kell akkor tartsd be mert nagyobb baj lehet belőle!!!

    előzmény:
    zoilda (7)
    2006-04-06  12:16
  16. 2006. Április 6. 12:167.

    Holnap reggel megyek a dokihoz, ahhoz aki műtött!  

    Remélem tényleg nincsen, ugyanis nekem a hosszú fekvés nagyon nehezen menne, ugyanis van 2 fiam. Egyik 3 és fél éves, a másik meg 4 hónapos. Már a műtét is nagyon gáz volt!!! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  17. 2006. Április 6. 12:106.

    Sziasztok!!! 

    Nem szeretnék okoskodni, mert én is csak egy egyszerű emberke vagyok...de sajnos nagyon tisztában vagyok a thrombózissal mindenféle oldalról....a helyzet az hogy nekem is volt egy mélyvénás thrombózisom, és ápolónő vagyok....

    Én azt tanácsolom (bár nem szeretek tanácsot adni) hogy feltétlenül menj el orvoshoz minnél előbb...ha tévedtél nem gond, legalább megnyugszol...de ha az orvosod is gyanús találja úgyis tovább küldd....3 féle képpen is meg tudják nézni hogy van e gond.A legjobb a Doppler uh...ott még az is kiderül ha van hány darab...(nekem 7 db. volt!!!!!)aztán megnézhetik az ujjadból vett vérből, kb 1 perc alatt...és rendes vérvételből is...

    Nem mindegy hogy felületes vagy mélyvénás thrombózisa van az embernek, mert a felületesnél sokat kell mozogni nehogy mélyvénás legyen belőle, viszot a mélynél szigorú ágy nyugalom, és hosszas tarós vérelvadásgátló szedése szükséges...

    Remélem nem gond hogy én is írtam...reméljük nincs thrombózisod... 

    Babaangel:ha nem vagyok túl indiszkrét, így hogy most látom babát vársz(GRATULÁLOK!) nem kell szedned vmit vagy szuriznod magad?Nekem kell... 

    előzmény:
    zoilda (1)
    2006-04-06  11:04
  18. 2006. Április 6. 12:015.
    Elég baj,hogy 3 hete vacilálsz a lábaddal.
    Legalább a családorvost hívd ki. A mélyvénás trombózis/elzáródás néha tünetmentes. Bizony a tüdőembólia bölcsőjének nevezem ezeket a területeket.Nekem minden előzmény nélkül -se látható trombózis- már 2x beütött a krakk )tembólia). Nem játék,mert pikk-pakk bele lehet halni. Menj orvoshoz. Jobbulást. Injekciózod magad? 
    előzmény:
    zoilda (1)
    2006-04-06  11:04
  19. Torolt_felhasznalo_444213
    Torolt_felhasznalo_444213
    2006. Április 6. 11:584.
    Szia Zoilda! Akkor szerintem menjél el a háziorvoshoz, ne késlekedj.Az esetleges felületes trombózist szigorú fekvéssel, és vérhígító gyógyszerrel pár hét alatt kikezelik.  Ne aggódj ez nem nagy probléma, csak időben lásson orvos, mert utána nagyobb baj lehet belőle. Sajnos én lésőn mentem orvoshoz, így az intenzíven kötöttem ki:-(Szerencsére így is helyrejöttem, csak sokkal tovább tartott. Írd meg mit mondott a doki!!  Feltétlenül mutatsd meg dokinak, kérlek!!!  Addig magasan a láb!! Szia  
    előzmény:
    zoilda (3)
    2006-04-06  11:35
  20. 2006. Április 6. 11:353.

    Köszia választ!

    Sajnos én is érzem melegnek, mint amikor kimegy belőle a vér! 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_444213 (2)
    2006-04-06  11:31
  21. Torolt_felhasznalo_444213
    Torolt_felhasznalo_444213
    2006. Április 6. 11:312.
    Szia Zoilda! Nekem 4 éve volt mélyvénás trombózisom.A leítad alapján nem kell aggódnod. A lábzsibbadás sok mindentől lehet. A biztos trombózis jelek:  meleg, forró és kökeménységű láb.  De ha biztosra akarsz menni ülésnél tedd fel a lábadat valamire, hogy visszintesben legyen, fekvésnél pedig tegyél alá valamit, amivel kicsit meg tudod emelni.  Ha pár napon belül nem javul, én elmennék a háziorvoshoz, biztos ami biztos. Addig viszont semmi aggódalom!! Szió 
    előzmény:
    zoilda (1)
    2006-04-06  11:04

Címlap

top