Fotó

Tánccal a változásért: elítéljük az erőszakot, mégsem történt még semmi

Évente 70 nő hal meg Magyarországon az őt ért erőszak következtében, és a büntetlenül hagyott esetek csak zöld utat adnak a további erőszaknak. Kemény kijelentések hangzottak el pénteken a Nyugati téren Budapesten. 15 éve Eve Ensler amerikai írónő ötletére minden évben közös tánccal tiltakoznak az erőszak ellen, és azokért, akik nem mernek sem eljönni, sem valakinek elmondani az őket ért sérelmeket. Idén a világ 200 országában csatlakoztak az Egymilliárd nő ébredése nevű mozgalomhoz, a budapesti eseményre Bombera Krisztina és Vajna Tímea is eljött, de gyerekek és indiai férfiak is beszálltak a felrázó táncba.
Tavaly ért el Magyarországra az Egymilliárd nő ébredése című kezdeményezés, így most pénteken a Nyugati téren már másodszor találkoztak női szervezetek tagjai, aktivisták és szimpatizánsok, hogy együtt táncoljanak, és ezzel hívják fel a figyelmet a nők elleni erőszakra és az összefogás szükségességére.

 

Az Egymilliárd nő ébredése nevű mozgalmat Eve Ensler amerikai írónő indította el a kilencvenes évek végén globális felhívásként. Tavaly novemberben Budapesten járt, találkoztunk vele; nagyon vonzó személyiség, okos, erős, érzékeny, vicces, de eddigi útján borzalmas dolgokat látott, hallgatott végig beszámolókban, sőt élt át maga is. 15 éve az ő kezdeményezésére minden évben összegyűlnek a nők elleni erőszak túlélői és a velük együtt érzők a világ különböző pontjain, hogy felhívják a figyelmet a problémára. Ahogyan eddig, úgy idén is ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban táncoltak a világ 200 országában egyszerre a résztvevők.

 

A földön minden harmadik nőt bántalmaznak élete során. A kezdeményezés azért választotta szimbólumának a táncot, mert minden érzés kifejezhető vele, ráadásul nyelveken és kontinenseken ível át.

 

Évezredek óta esnek a nők nemi erőszak áldozatául, a megfelelni akarás és a félelem genetikai pontként működik bennünk, hangzott el a beszédek során. “A büntetlenség zöld utat ad az erőszaknak és tovább növeli azt” – idézett Bombera Krisztina a kezdeményezés elindítójával folytatott beszélgetéséből.

 

“A döntéshozók látóköréből kiesik a nők alárendeltsége” – mondta el Keveházi Kata a Női Érdek Szövetség képviseletében. A férfiak nagy része átlátja a nők helyzetének igazságtalanságát és elutasítja az erőszakot, de aktiválnunk kell őket, hogy valódi változás történjen.

 

Az eseményre sok fiatal és gyerek is eljött, akik persze később a táncban is részt vettek.

 

Vajna Tímea elmondta, jól tudja, min mennek keresztül mindazok, akik most nem tudnak vagy nem mernek eljönni ide, hogy táncoljanak. Érintettsége mellett most ezekért a nőkért jött el az eseményre.

 

Pál Szilvia azok nevében beszélt, akik fokozottan ki vannak téve az erőszaknak. Ő 20 éves kora óta alig lát. Fizikai erőszakkal először akkor találkozott, amikor főiskolai szobatársa lett egy verés áldozata, lelki erőszakban viszont annál inkább része volt. “Apám 25 évig dörgölte minden nap anyám orra alá, hogy nem szült neki fiút” – mesélte hozzátéve, hogy ő nem hajlandó így élni.

 

“Évente 70 nő hal meg Magyarországon az őt ért erőszak következtében” – mondja el Spronz Júlia a Patent Egyesülettől. A tánc és a program célja azonban ennél is távolabbra mutat: azokért szól, akik nem mernek beszélni az őket ért bántalmazásokról, akik nemi erőszak áldozataiként megvetésben részesülnek és akiknek diszkriminációval kell szembenézniük.

 

A tánc koreográfiáját előre meg tudta nézni és tanulni mindenki, aki csatlakozott az eseményhez, de azért a segítség kedvéért a színpad előtt és a tömegben is táncolt néhány tánciskolás.

 

A zene kifejezetten vidám volt, a résztvevőkön látszott, hogy élvezik a dolgot és örömmel táncolnak egy nemes célért. A magyarországi eseményeket egyébként élőben, az interneten is nyomon lehetett követni a nemzetközi, hivatalos honlapon.

 

A tánc és a beszédek mellett más fontos esemény is történt. Az érdekszervezetek egy levelet fogalmaztak meg minden párt számára, melyben azt követelik, hogy írják le, milyen konkrét lépéseket tesznek többek között az erőszak, a diszkrimináció és a zaklatás visszaszorítására. A levelet a tánc előtt teljes terjedelmében fel is olvasták.

 

Hiába tűnt enyhének az idő, óriási szél fújt péntek délután, így jól is eshetett többeknek, hogy a fagyoskodást követően kicsit átmelegednek a mozgástól.

 

Sok szó esik erőszak kapcsán Indiáról, miután több brutális eset is nagy felháborodást váltott ki országosan és globálisan. A Nyugati téren néhány indiai férfit is odavonzott a sok utcán táncoló nő. Az nem derült ki, hogy tisztában voltak-e vele, mi zajlik most itt, de a táncot nagyon élvezték, kezükben a piros tésztatartóval, és sok fotót is készítettek.

 

A zene végeztével minden résztvevő aláírhatta a levelet, melyet korábban felolvastak, a program után ugyanis azonnal postára is adták azt a pártoknak a szervezők.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.