Fotó

Otthonról dolgozó anyák mesélnek Szabó Ági képein

Szabó Ági fotós fél éven át fényképezte a gyermekszülés után vállalkozásba kezdő anyákat. A harminc nő Ági felhívására jelentkezett tavasszal, hogy megmutassák, hogyan vállalkoznak, és miért döntöttek úgy, gyermekeikkel már nem tudnak, vagy nem akarnak többé visszamenni korábbi munkahelyükre dolgozni.

Azt ő sem sejtette, hogy mennyi erő lakozik a 30 nőben. “Az elmúlt fél év nagyon intenzív volt – mondja Ági –, de minden perce megérte, mert olyan szoros közösség, barátságok, üzleti kapcsolatok születtek, amiért érdemes továbbvinni a MOMents 365 szellemiségét, és mások számára is elérhetővé tenni. Mint fotóprojekt, egy ideig nem folytatódik a MOMents, de a közösségünkbe pályázat útján lehet jelentkezni. Szeretnénk ezzel sokak számára, akár egyszer 365 vállalkozó anya számára megadni azokat az élményeket, amit mi ebből nyertünk: a női közösségek erejét, az együttműködések, a magunkba és egymásba vetett hit hegyeket megmozgatni képes erejét.

A kiállítás egyik célja, segítse a vállalkozni szándékozó anyákat, hogy merjenek váltani. A fotók mellett ezért minden kép mellett ott áll egy történet is: az asszonyok arról írnak, hogyan változott meg a gyerekek születésével az életük, és miért döntöttek úgy, hogy váltanak és megvalósítják az álmaikat. Ezeket a személyes, sokszor megrázó női történeteket a MOMents365 weboldalán lehet teljes terjedelemben elolvasni. A 30 vállalkozó anya kiállítása november 7-től 20-ig látható az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtérben.

Békéssy Olga, a riporterből lett PR-es. “Lelkes vagyok, teli ötlettel és tettvággyal, körülöttem nagyon tehetséges emberekkel. Csak azt tudom, hogy meg szeretném próbálni. Küzdeni akarok az önállóságomért. Hogy itt is elismerjenek. Mert tudom, érzem, hogy sikerülni fog. És persze közben tele vagyok kérdőjellel is.”

 

Giret Fruzsi reklámszövegíróból lett a Cseppke gyerekruhamárka egyik megálmodója. “Nem, még nem tartunk ott, hogy ülünk a tengerparton, koktélt szürcsölgetünk, és naranccsal dobáljuk a cápákat. Most még ott tartunk, hogy gyakorlatilag megállás nélkül dolgozunk, és minden egyes fillért, amit megkerestünk, visszaforgatunk a vállalkozásba. De napi rendszerességgel jönnek a jelek, hol egy hálálkodó levél, hol egy cuki fotó vagy egy vonzó üzleti ajánlat formájában, hogy amit csinálunk, annak van létjogosultsága. A célunk pedig, a szabad alkotással és örömteli munkával teremtett anyagi függetlenség, amely régebben annyira elérhetetlennek tűnt, mint egy hosszú zarándoklat elején a távoli katedrális, egyre elérhetőbbé válik.”

 

Pozsgai Petra jogászból lett fotós. “A szenvedélyem a hivatásommá vált, s az anyasággal járó feladatok mellett olyan kihívásokkal is szembe kell néznem, melyek minden napomat megfűszerezik. Így tudok napról napra megújulni a gyermekeimnek is, így tudok számukra elég jó anya lenni.”

 

Takács-Tóth Katalin hegedűművészből lett aromaterapeuta. “Számomra nyilvánvaló, hogy az én utam a hivatásban az aromaterápián keresztül a természet-egészség-harmónia egységének a megismerése, megélése és ennek átadása minden ember számára, aki nyitott rá.”

 

Tollár Mónika kulturális kreatív, színházi alkotó, produkciós vezető, a Vizslatúra alapítója. “Az elmúlt évek, amióta a kisfiam, Benedek, és vizslám, Illatos úti Kornis Emma megszületett, többek között arra is megtanított, hogy képes legyek megélni az érzéseimet és merjem a hálámat kifejezni mindazért, amim van.”

 

Válint Beáta közgazdászból lett kiadványszerkesztő. “Legszebb és legnehezebb feladatomnak az életben négy cserfes gyermekem boldoggá nevelését tartom. Igyekszem, hogy minden nap egyenként is tudjak velük beszélgetni, hogy nem telhet el nap ölelés és nevetés nélkül. A nappalokat teljesen kitölti a család, de azért néha lecsípek egy kis időt innen-onnan (leginkább a vasalás látja kárát), és továbbképzem magam pár területen. Fotográfiát tanulok, és kiadványszerkesztőként elsajátítom pár hasznos program kezelését. Egyre több és jobb fotót készítek a családról, és keresem a megfelelő formát, hogy igazi emlék lehessen belőlük. Így találkozom a scrapbook világával, ami összeköti az emlékmegőrzést és a kreativitás örömét.”

 

Vinkovics Zsuzsa, lakberendezési tanácsadó. “Az anyaság rengeteg gondolatot és új érzést hozott. Kerestem az utam, hogy ne kelljen a magam szabta határaimat, az újonnan jött szabadságomat értelmetlenül feláldozni, s az ezzel járó negatív rezgéseimet a gyerekeimnek örökül hagyni. Olyan elfoglaltságra vágytam, amiben kiteljesedhetek, adhatok s kaphatok. Létrehoztam a VIZSUartot, a lakberendezésnek egy olyan személyes irányát, ami valóban az egyénre, az egyén vágyaira, a bizalmára, az erre való maximális ráhangolódásra helyezi a hangsúlyt, ami független az aktuális stílusoktól, a kötelező sémáktól, a bevett mintáktól. Szeretem, ahogy a személyiségekből otthon, a részletekből egész születik. Élvezem, ahogy végeredményként harmóniát és töltetet adok másoknak, egy olyan helyet, amely hazahúz, és ahol egyszerűen csak jó lenni! Hiszem, hogy mindenkinek jár ez a bizonyos otthon, ezért a tervezéseken felül tanácsadásokkal és tanfolyamokkal is segítem most már a hozzám fordulókat.”

 

Máténé Zsák Ildikó nyomdászból lett szappan-, szörp- és lekvárkészítő. “Hát nem indul jobban a reggel, ha a vajas pirítósra étcsokis meggylekvár, vagy bazsalikomos-mentás málnalekvár kerül? A vacsorát puncsos meggyszörp zárja, vagy az esti fürdőt a bodzaszörpös szappan illatosítja-édesíti meg? A vállalkozás elindulása nem volt olyan könnyű, főleg lelkileg, hiszen eddig csak alkalmazott voltam, most meg a saját főnököm, titkárnőm, takarítónőm, anyagbeszerzőm, mindenesem vagyok egyszerre. Férjemtől és a családtól sok segítséget kapok, de a saját félelmeimen, árnyékomon ők nem tudnak átlépni, ezekkel magamnak kell megküzdenem.”

 

Villányi Sára gyermeknevelő anyából Waldorf-baba és natúrdezodor-készítő. “Valamivel a második fiam születése után gondolt egyet öcsém: csináljunk családi vállalkozást! Legyünk komolyak! 🙂 Milyen lenne megélni abból, amit amúgy is csinálunk? Remekül hangzott: szoptatás–szappanfőzés–szoptatás–szoptatás–vállalkozásindítás–pelenkázás–szoptatás. Nem jött be. Kis idő elteltével viszont (még mindig gyesen) mégis nekivágtam a vállalkozásnak, immáron egyedül. Ez épp most van. A rengeteg teendő között próbálok egyensúlyozni, embereket találni, hivatalokat ellátni a szükséges papírokkal és közben pénzt is keresni. Hol vásárra készülve igyekszem 10 babát megvarrni, anyagot keresek, ruhákat kreálok, hol kozmetikumokat készítek, recepteket alkotok, és szeretném eladni.”


Ha tetszett, olvasd el ezeket is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.