Fotó

Sokkoló emlékhelyek, ahol a szíved megszakad az antiszemitizmus elleni küzdelem világnapján!

Tudjuk és látjuk, a gyűlölet és az intolerancia egyre vadabb méreteket ölt a világban, és csak remélni tudjuk, hogy megtanultuk a leckét, és a történelem nem ismétli meg önmagát. A fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem világnapján erre emlékezünk. Döbbenetes holokauszt-emlékművek a világban.

Történelemórán egy életre megtanultuk, mi történt 1938. november 9-én éjszaka, azon a bizonyos kristályéjszakán: a nácik több tucat zsidót megöltek, zsinagógák és zsidó üzletek százait rombolták le és gyújtották fel Németország és Ausztria-szerte – ez pedig csak a kezdete volt annak a pokolnak, amit ép ésszel felfogni mind a mai napig nem tudtunk. November 9-én, a fasizmus és antiszemitizmus elleni küzdelem világnapján erre az éjszakára emlékezünk, hogy mindez soha többé ne ismétlődjék meg. Erre figyelmeztetnek a világ leggigászibb emlékművei is.

BERLIN – 2005. május 10-én avatták fel a meggyilkolt európai zsidóság emlékművét Berlinben, amit Peter Eisenman tervezett.

 

Az emlékmű összesen 2711 betontömbből áll, ezek körülbelül két futballpályányi területen sorakoznak.

 

Felülről nézve úgy hat, akár egy hullámzó sírkőtenger, a kövek között sétálva pedig egy nyomasztó betonerdő.

 

SCHWERTE – A nyugat-németországi Schwertében ezzel az emlékművel hajtanak fejet a koncentrációs tábor áldozatai előtt, ahol 56 000 zsidó veszítette életét a második világháború során.

 

MIAMI – Kenneth Treister tervezte azt a floridai emlékművet, melynek központi eleme a segítségért nyúló kar.

 

 

 

BUDAPEST – A “Cipők a Duna-parton” budapesti holokauszt-emlékmű Can Togay filmrendező és Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. 2005. április 16-án avatták fel.

 

RAVENSBRÜCK – A németországi a ravensbrücki koncentrációs tábor mellett állították fel a “Die Tragende” (A cipelő nő) szobrát a tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából. Ravensbrück volt a náci Németország legnagyobb női tábora, ahol több mint 25 ezren haltak éhen, illetve betegség vagy orvosi kísérletek miatt.

 

FRANKFURT AM MAIN – A zsidó temetőben állították fel azt a holokauszt-emlékfalat, ahol a látogatók kis kavicsokkal emlékeznek.

 

BERLIN – A berlini Grunewald pályaudvaron felállított “A 17-es vágány – emlékmű” az 1941 és 1945 közötti időkre emlékeztet: ezen a hírhedt gyűjtőhelyen sok tízezer zsidó embert hurcoltak el a haláltáborokba.

 

 

TREBLINKA – A treblinkai megsemmisítő tábor a Harmadik Birodalom egyik haláltábora volt a második világháború idején Lengyelországban, ahol körülbelül 700 000 – 900 000 zsidót és több ezer cigány embert öltek meg. A véres múltra emlékeztet a tábor helyén felállított emlékmű.

 

JERUZSÁLEM – A Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeum a második világháború sok millió zsidó áldozatára emlékeztet.

 

BERLIN – A berlini zsidó múzeumban található az “Elhullott falevelek” installáció.

 

 

MILÁNÓ – A “Memoriale della Shoah” emlékmű a 21. vágány mellett található, ami a második világháború idején titkokban működött, ezen keresztül szállították a zsidó embereket Auschwitzba és Dachauba.

 

 

GDANSK – A deportált gyermekek emlékére készült a lengyel kikötőváros szoborcsoportja.

 

PÁRIZS – A nevek fala, avagy a Shoah-emlékmű.

 

 

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.