Fotó

Az Utolsó cowboy – ma ünnepli 99. születésnapját Kirk Douglas

Szerettük a Némó kapitányban, vele szenvedtünk A nap szerelmesében, odáig voltunk érte a Spartacusban, és miatta néztük meg sokszor az Újra szól a hatlövetű című legendás mozifilmet. Filmjei halhatatlanná tették a ma 99 éves Kirk Douglast, akinek humora, életereje és emberszeretete mit sem kopott.
Kirk Douglas a Champion című filmben (1949).

 

Balra Lana Turner oldalán A szörnyeteg és a szépség című filmben (1952), jobbra pedig Lauren Bacall partnereként A trombitás fiatalemberben (1950).

 

A Némó kapitányban (1954).

 

Első feleségével, Diana Dill-lel Az indián harcos című filmben (1955). Dianával 1943-ban házasodtak össze. Két fiuk született, a színész Michael Douglas és a producer Joel Douglas. Házasságuk 1951-ig tartott, de jó viszonyban maradtak, és több filmben is közösen játszottak, utoljára 2003-ban.

 

Kirk Douglas Vincent van Gogh szerepében A nap szerelmese című moziban (1956).

 

Burt Lancaster partnereként bújt bele Doc Holliday bőrébe a nagy sikerű Újra szól a hatlövetű című moziban (1957).

 

A Spartacusban (1960).

 

Az Utolsó cowboyban Gena Rowlands oldalán játszott (1962).

 

Kirk Douglas óriási sikert aratott a Száll a kakukk fészkére című Broadway-darabban (1963).

 

Faye Dunaway partnere A megegyezés című moziban (1969).

 

Kirk Douglas és második felesége, Anne az otthonukban (1972). A német származású Anne-t Párizsban ismerte meg, A nap szerelmese forgatásán találkoztak. A nő a nácik elől menekült, és egy filmstúdióban vállalt munkát, a feliratok fordításában segített. 1954-ben házasodtak össze, két fiuk született, a producer Peter Douglas és a színész Eric Douglas, aki 2004-ben drogtúladagolásban halt meg.

 

A 68. Oscar-gálán ő vehette át az életműdíjat, amit Steven Spielberg adott át neki.

 

A néhai amerikai elnök, George W. Bush és Laura Bush gratulációját fogadja 2002-ben, miután megkapta a National Medal of Arts kitüntetést.

 

Menyével, Catherine Zeta Jonesszal 2009-ben a Broadway-en.

 

Második feleségével, Anne Douglasszal, akivel 2014-ben ünnepelték 60. házassági évfordulójukat. A pár négy fiúgyermeket nevelt fel, büszke nagyszülők, és nem mellesleg sok tízmillió dollárral támogatják a hajléktalanügyet, óvodákat és egy színészek számára létesített nyugdíjalapot.

Olvass a Douglas családról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.