Fotó

Bemutatjuk az olimpiára készülő Európa-bajnok magyar női vízilabdacsapatot

"Mivel már untam a faltól falig cikázást, elmentem vízilabdázni" – mondták többen is a magyar női vízilabdacsapat tagjai az NLCafénak. Az Európa-bajnoki cím után a riói olimpia előtt elcsíptük Magyarország legjobb vízilabdázóit egy pár mondat erejéig.
Bujka Barbara (29) gyerekkora óta rajong a pólóért. Édesapja, Bujka Gábor olimpikon vízilabdázó tanította őt nővérével együtt, amíg 18 évesen el nem kezdett egyesületben játszani.

 

“Örülök hogy sok munka után végre sikerült felérni Európa csúcsára. Végre egységes csapatjátékot sikerült mutatnunk. Az álmom első lépcsőfoka valóra vált, örülök hogy a családom és ismerőseim büszkék lehetnek rám.”

 

“Inspirál mikor látom más sportolók sikereit, de a meccsek előtt egy jó könyv vagy film is tud lendületet adni. Nagyon szeretem a Rocky filmeket. Persze ami igazán felpörget, az a fejben készülés a helyzetekre. A jövőben szeretném befejezni az egyetemet és a szakmában dolgozni, de a vízipólótól nem szeretnék elszakadni.”

 

Bolonyai Flóra (25) tizennégy éve vízilabdázik. Az idei Európa-bajnokságon nem játszott, de nagyon büszke a lányok győzelmére, és örül az olimpiai kvalifikációnak.

 

Csabai Dóra (27) úszóként kezdte pályafutását, de a vízilabda azonnal magával ragadta. Álma, hogy olimpiai bajnok legyen, és ezért küzd szívvel-lélekkel.

 

“Az EB győzelem számomra egy igazolás, hogy jó úton haladunk!”

 

Antal Dóra (22) az Egri VK-ban kezdte pályafutását, jelenleg az Újpesti VSE játékosa. “A bátyám miatt kezdtem el vízilabdázni, illetve meguntam a faltól falig úszást. Meccsek előtt fejben készülünk, ilyenkor a jó zenék tudnak felpörgetni. Minden sportoló arról álmodik, hogy első legyen abban amit csinál. Remélem nálunk ez csak a kezdet, és Rióban is bizonyíthatunk majd!”

 

Czigány Dóra (23) Cegléden fiúk között kezdett vízilabdázni. 2008-ban az ifjúsági Európa-bajnokságon második volt. 2009-ben az ifi világbajnokságon Hanti-Manszijszkban negyedik lett. Ettől az évtől Egerben is játszott a női csapatban.

 

Dóra is tagja az Európa-bajnok válogatottnak.

 

Doroszlai Vanda 20 éves, és a BVSC-Zugló kapusa. Édesanyja Szalkay Orsolya szintén vízilabdakapus, ezért döntött úgy, hogy az úszás után ő is kipróbálja.

 

Vanda nagyon örül a csapat sikerének, és alig várja, hogy ő is bizonyíthasson a riói olimpián.

 

Doroszlai Vanda és Czigány Dóra

 

Gangl Edina (25) az Újpesti VSE hálóőre. A 2005-2006-os szezonban mutatkozott be az OB I-ben, a Győri VSE csapatában. A 2016-os belgrádi EB-n aranyérmet nyert a magyar nemzeti csapattal, és egyúttal a torna legjobb kapusának választották.

 

 

Gurisatti Gréta (19) a Dunaújváros játékosa.

 

“Azért választottam a vízilabdát, mert Dunaújvárosban kiemelkedően jó a női vízilabda. Az edzőm hitt benne, hogy én is kiemelkedő lehetek ebben a sportban, és meggyőzött arról, hogy érdemes sportágat váltanom.”

 

“Nagyon örülök a lányok sikerének és boldog vagyok, hogy a részese lehettem a felkészülésnek. Szeretnék meghatározó tagja lenni a felnőtt válogatottnak és olimpiára kijutni, és ha már ott vagyunk akkor meg is nyerni!”

 

Horváth Brigitta (20) először tornázott és úszott, de egy idő után unalmassá vált az úszás, így vízilabdára cserélte. “Az elejétől kezdve tetszett a vízilabda, de voltak időszakok amikor abba akartam hagyni. Szerencsére az edzőm és a szüleim meggyőztek arról, hogy ne tegyem. Nagyon örülök az EB-győzelemnek, és sajnálom hogy nem lehettem ott. A felnőtt válogatott oszlopos tagja szeretnék lenni, és persze álmom, hogy olimpiai bajnok legyek.”

 

Illés Anna Krisztina 22 éves, a BVSC játékosa. A bátyja is vízilabdázik, így nem is volt kérdés hogy ő is kipróbálja. “Az EB győzelem óriási öröm és nagyon sokat jelent nekem. Válogatott szinten ez az első aranyérmem, úgyhogy egyben azt is jelentette, hogy megtapasztaltam, milyen a dobogó tetején állni, majd pár héttel később már a következő feladatra, az olimpiai szereplésre koncentrálni. A klubszezon és az olimpia után visszatérek az Egyesült Államokba, a tanulmányaimat folytatni, illetve vízilabdázni.”

 

Keszthelyi Rita (24) úszó és vízilabdázó szülők sarjaként gyerekkora óta úszott, majd 10 évesen lement egy úszótársával a Szigetre az UTE edzőtáborába 2002-ben, és ott ragadt. “Ez a győzelem bizonyíték arra, hogy a kemény csapatmunkával bármit elérhetünk. Pályafutásom legszebb emléke, amire büszkék lehetünk. Az Olimpia után szeretnék a budapesti VB-n is ott lenni a csapattal és jól szerepelni. Ennél messzebbi terveim egyelőre nincsenek.”

 

Leimeter Dóra (20) tízévesen kezdett el vízilabdázni. Ő is úszással kezdte de túl monotonnak tartotta ezért váltott. “Az, ahogy láttam, ahogy a lányok megnyerik az EB-t nagy hatással volt rám, nagyon sokat fejlődtek azalatt a két hét alatt, ami abból is látszik, hogy a hollandokat meg tudták verni a döntőben, nem is akármilyen játékkal. Küzdöttek egymásért végig, tudták a feladatukat, amiért a végsőkig harcoltak. Az ilyen momentumok is inspirálnak engem a meccsek előtt, valamint az, hogy bizonyítsam, mit is tudok valójában. A jövőben szeretnék stabil válogatott tag lenni és minél több meccsen játszani, valamint a klubcsapatomban is meghatározó játékossá szeretnék válni.”

 

Menczinger Kata 27 éves, a Dunaújváros jobb szélsője. “Óvodás koromtól kezdve úsztam, mindaddig míg 2001-ben Budapesten, az akkori női válogatott meg nem nyerte az EB-t. Láttam a tévében és elhatároztam, hogy egyszer én is ott leszek a dobogó tetején. Mivel már untam a faltól falig cikázást, jelentkeztem a BVSC-be, és 2 hétre rá már vízilabdaedzésekre jártam. Tervem jövőre nézve nem más, mint bekerülni az utazó 13-ba és a legnagyobb álmomat valóra váltani. Mérkőzések előtt szeretek zenét hallgatni vagy csak 10 percig csendben ülni és átgondolni a meccsen lévő teendőimet.”

 

Somhegyi Noémi (25) hároméves kora óta jár uszodába. Hat évesen kezdett el rendszeresen úszni, és 11 évesen már vízilabdázott. “Az EB-n nem szerepeltem, de nagyon örülök hogy megnyertük, mert így sokan felkapták a fejüket a női vízilabdára. Nincs különösebb hóbortom a meccsek előtt. Egyszerűen arra koncentrálok, hogy győzzön a csapatunk.”

 

Szűcs Gabriella 28 éves, az Újpesti VSE játékosa. “Ez az első aranyérem, amit a válogatott színeiben szereztem. Nagyon sokat vártam rá. Egy bizonyíték, hogy az a rengeteg munka, amit az évek során belefektettünk, nem volt hiába, egyben ösztönző is, hogy bármire képesek vagyunk, de minden nap tenni kell érte, mert nem jön magától. Szeretek meccs előtt pörgős, vidám zenét hallgatni, vagy olyat amihez valamilyen jó emlék köt. Mindig plusz löketet ad az a kis külön megbeszélésünk is, amit az öltözőben még a bemelegítés előtt tartunk. A jövőben szeretném befejezni az egyetemet és állatorvosként elhelyezkedni, és természetesen a családalapítás is szerepel a listán.”

 

Tóth Ildikó (29) 2002-ben mutatkozott be a felnőtt magyar bajnokságban, a BVSC színeiben, jelenleg az Újpest játékosa. “Szeretem a téthelyzeteket, minden meccs előtt egyéni célokat fogalmazok meg és azokat teljesítem. Idén bebizonyosodott, hogy ez a csapat képes nyerni. Előtte mindig csak majdnem sikerült, de Belgrádban meghaladtuk magunkat, ezért volt fontos állomás.”

 

A képen Takács Orsi és Csaba Dóra. Orsi 31 éves lesz májusban, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, jelenleg a BVSC színeiben játszik. “10 évig versenyszerűen úsztam, de beleuntam. Szerettem volna valamit sportolni, és miután a vízben éreztem magam a legjobban, a vízilabdára esett a választásom. 2005-ben nyertem világbajnokságot és azóta ez az első aranyérem. Szóval nekem rengeteg lejátszott meccsnek, leúszott kilométernek és munkának a gyümölcse ez a győzelem. Meccsekre általában zenehallgatással hangolódom és egy rövid relaxációval, ami alatt átgondolom a feladataimat. Vízilabdában egyelőre az olimpiáig tervezek, utána még lesz időm átgondolni, hogy miként szeretném folytatni az életemet.”

 

A magyar női vízilabda-válogatott

Olvass még többet a magyar női vízilabda-válogatottról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.