Fotó

Az étel értelme: 5 Yummber-szakács, akinek meg kell kóstolnod a főztjét

Az Uber után itt a legújabb őrület, a közösségi konyha. A Yummber remekül összehozza a kezdő szakácsokat azokkal a vendégekkel, akik szeretik a házias ízeket, imádják a jó társaságot, és szeretnék támogatni a házigazdákat munkájukban. A Yummber Budapestről indult, és a nagy sikernek köszönhetően hamar elterjedt a világban. Most szeretnénk bemutatni nektek 5 séfet, akiknek feltétlenül meg kell kóstolnotok a főztjét!
Anno amikor Kalmár Péter megálmodta a Yummbert, pontosan ilyen figurákkal képzelte. Hajnács Indira hiteles képviselője a hipster-underground nemzedéknek, igazi multikulti, aki több városban van otthon, és lehengerlő személyiségének hála, ez első pillanattól szinte régi ismerősnek érezzük.

 

Indira így jellemzi lakáskonyháját a Yummberen: “Megreformált fúziós konyha, melyben az ételeket az esetek többségében gluténmentesen és szeretettel készítem. Nagyon sok ihletet merítek az afrikai, ázsiai és francia gasztronómiából.” Ottjártunkkor tavaszi üdvölő salátát készített újkrumplival, újspárgával és limeos dresszinggel.

 

“Tavaly szeptemberben találtam rá a Yummberre. Ahogy hazaköltöztem Berlinből, regisztráltam az oldalon, és elkezdtem főzni heti 2-3 alkalommal. Mostanra annyi vendégem lett, hogy mindennap készítek valamit. Jellemzően fiatalok járnak hozzám, de találkoztam már negyvenes agglegénnyel is, aki nálam kóstolt először currys ételt. Szeretem a fúziós konyhát, a különleges alapanyagokat és a szokatlan párosításokat. Talán ezért is térnek sokan vissza hozzám, hogy ahogy én is, új dolgokat fedezzenek fel.”

 

“Jelenleg is a gasztronómia területén dolgozom, de csak elméleti szinten. A jövőben szívesen tanulnék tovább ebben az irányban. Nagyon érdekel például a makrobiotikus konyha.”

 

Horváth Susa az elsők között csatlakozott a Yummberhez. A kétgyermekes anyuka és gasztroblogger imád kísérletezni, és lelkesen keresi az étel értelmét. Vegetáriánus konyhája mindig tartogat valami frisset és újat. Egy évig Berlinben dolgozott szakácsként, majd amikor hazajött, táborokban kezdett főzni, ahol beleszeretett a közösségi konyhába.

 

Ő így ír magáról: “A szívemhez a növény alapú táplálkozás áll a legközelebb, ami egyben glutén- és tejmentes. Használok viszont vajat és tojást, de a vegán, vagy éppen paleós ételek sem ritkák nálam. Az egész lényege az, hogy a táplálkozás valóban tápláló legyen.”

 

“A Yummber mellett egyre több családnak készítek rendszeresen speciális ételeket allergénmentes alapnyagokból, valamint évente végigfőzök 5-6 tábort. Amiért megéri csinálni, az az egész intimitása. Az étkezés összehozza az embereket. Egy étteremben nem lehetnék ilyen közel a vendégekhez, nem hallhatnám a véleményüket, és nem ismerhetnék meg ennyi remek embert. Egyszer egy vegyes társaságot láttam vendégül, néhány barátomat és pár vendéget. Amikor megkérdeztem egyiküket, hogyan talált rám, közölte hogy övé a Yummber. Itt mindig új embereket ismerhetek meg, és sokféle ételt kipróbálhatok.”

 

Tóth Attila konyhája legtöbbször egyszerű, de autentikus japán ételeket kínál. A hitelessége japán tolmács mivoltának köszönhető. Lenyűgöző konyhája, csendes jelenléte és az ételekről adott plusz információk rendkívüli élménnyel gazdagítja a hozzá betérőket.

 

Készül a zöldséges-tojásos sült rizs.

 

“Sokfelé jártam a világban, főleg Ázsiában. Éltem Japánban 2 évig, ezért ez az ízvilág áll hozzám a legközelebb. Szabadúszó tolmácsként be tudom úgy osztani az időmet, hogy hetente akár háromszor is főzzek, ebben sokat segít párom, aki itthon van a gyerekekkel. Egyelőre hobbi szinten csinálom, de sokszor eszembe jut, hogy komolyabban kéne vennem. Jobb ha az ember több lábon áll, és amúgy is imádok főzni.”

 

Dobos Viki azt a felnövekvő gasztronemzedéket képviseli, akiből lelkesedése, szakmai tudása és érdeklődése alapján akár a következő Mautner Zsófi lehet. Végzettsége alapján régész. Nyitott az újhullámos gasztro, a klasszikus alföldi ízekre és a vegetáriánus konyhára egyaránt.

 

“Tavaly nyáron olvastam először a Yummberről. Novemberben regisztráltam magam, és karácsonyra már előrendelésre főztem az ünnepi menüket. Sokféle ételt készítek de leginkább azokat a hagyományos magyar ételeket szeretem, amit az ország csak bizonyos részein ismernek. Ilyen például a tejfölös birsalmás kacsaleves, ami egy hagyományos alföldi fogásnak számít.”

 

Viki ottjártunkkor jamaikai csirkét készített sült édesburgonyasalátával.

 

“Örülök hogy lehetőségem van kipróbálni magamat a konyhában. Ha még tudom csinálni 1-2 évig, akkor azt tervezem, hogy továbbtanulok ebben az irányban.”

 

Takács Ági frissen elvált 30 év házasság után, a szintén válófélben lévő lányával, töretlen lelkesedéssel napi szinten van jelen a Yummber kínálatában, klasszikus magyar ízeivel. Elemi bájával, zsigerből fakadó kedvességével és törékeny alkatával igazi nagymama típus.

 

“Az elsők között regisztráltam a Yummberre. A lányom talált rá, és mivel tudta hogy amúgy is imádok főzni, nem volt nehéz rábeszélnie. Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolát végeztem. Tanultam főzést, cukrászatot is, de végül egészen másfelé sodort az élet. Most a Yummber kicsit kárpótol ezért. Nyithatnék egy éttermet, de nem vagyok már fiatal, szeretnék inkább a családdal és az unokákkal foglalkozni.”

 

Készül a borsóleves és a rántott-töltött finomságok: gomba, cukkini, töltött csirkemell

 

“Mindennap főzök. Rengeteg fiatal egyetemista jár hozzám, aki rosszul van már az instant levesektől, és boldog, hogy olyan hagyományos magyar ételeket kóstolhat, amiket otthon is megszokott.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.