Minden francia kedvence a crème brûlée, ami vaníliakrémmel és roppanós karamellréteggel hódít.
Az indonéziai dadar gulung nem más, mint a zöld palacsinta, ami csavarpálmából cukros kókusztöltelékkel készül.
Az amerikaiak nagy kedvence az almás pite, amit fagyival és tejszínhabbal turbóznak.
Senkinek nem kell bemutatni a török baklavát, a rétestészta-alapú édességet, amit dióval vagy pisztáciával töltenek meg, és cukorral vagy mézzel ízesítenek.
Az olasz fagyinak sincs párja…
Peruban szinte minden piacon kapható a picarones, ami édesburgonyából, tökből, lisztből, élesztőből, cukorból és ánizsból készül.
Az oroszok egyik kedvenc desszertje a szirnyiki, avagy túrópalacsinta, ami túró, liszt, tojás és só hozzáadásával készül. Vajon sütik ki, majd lekvárral, mézzel, gyümölccsel, almaszósszal vagy épp tejszínnel tálalják.
A tarta de Santiago, avagy a galíciai mandulatorta a spanyolok nagy kedvence.
A japán mochi kókusztej, rizsliszt, cukor, víz és ételfesték hozzáadásával készül.
Pastelitosnak nevezik Argentína egyik kedvenc édességét, a birsalmával vagy édesburgonyával töltött, olajban kisütött leveles tésztát.
Banoffee pie: így hívják a britek egyik kedvenc édességét, azt a pitét, amit banánnal, tejszínhabbal, karamellel és csokival vagy kávéval készítenek.
A brigadeiro nemzeti étel Brazíliában. Sűrített tejből, kakaóporból és csokoládéforgácsból készül.
Sárkányszakáll névre hallgat az a kínai desszert, aminek külseje a vattacukorra hasonlít, belül pedig pisztáciával, kókusszal, magvakkal és cukorsziruppal töltik.
A gofri a belgák nagy kedvence, amit legszívesebben melegen, porcukorral és mogyorókrémmel fogyasztanak.
India egyik legkedveltebb receptje a cukorszirupba mártott kis fánk, a gulab jamun.
A Sacher-torta az osztrákok nagy találmánya, ami csokoládés piskótatésztából és a közöttük lévő vékony réteg sárgabaracklekvárból áll.
Az ausztrálok nemzeti desszertje a lamington, ami majdnem olyan, mint a magyar kókuszkocka.
Yakgwa a neve ennek a koreai sütinek, ami mézből, lisztből és szezámolajból készül.
A németek egyik nagy kedvencét, a Feketeerdő-tortát sem kell bemutatni: főszereplője a tejszín, a meggy és a csokikrém.
Aki Izlandon jár, annak meg kell kóstolni a skyrt, a joghurtszerű desszertet, amit hűtve, gyümölccsel, fagylalttal tálalnak.
A kanadaiak híres desszertje, a nanaimo szelet sütés nélkül készül, és van benne kókusz, dió, kakaó, csokoládé, keksz és vaníliás krém.
A koeksisters névre hallgató dél-afrikai süti egy nagyon édes kelt tészta, amit sütés után cukorszirupba mártanak.
A svéd hercegnőtorta Svédországban kedvelt desszert: ez egy marcipánnal borított, csíkos piskóta.
Um Ali (magyarul: Ali anyja) annak az egyiptomi pudingnak a neve, ami leveles tésztából, kókuszreszelékkel, dióval, vaníliával és mazsolával készül.
Makowiec a lengyel mákos tekercs, ami pont olyan, mint a mi bejglink, azzal a különbséggel, hogy a tetejét cukormáz és mákszemek díszítik.
via business insider