Fotó

Riga, a hosszú hétvégék tökéletes célállomása

Az ember nem utazik "csak úgy" Rigába, valahogy nem olyan kézenfekvő, mint kiugrani az olasz vagy a horvát tengerpartra, netán gyorsan elrepülni Londonba. Lettország fővárosa még nem rajzolta be magát a belső térképünkre, de ez csak idő kérdése, mert a sebesen fejlődő országot és annak mesés kis fővárosát egyre többen fedezik fel maguknak. Nem véletlenül. Kedvcsináló képkockákat hoztam.

Amikor megérkeztem Rigába, úgy éreztem, egy festménybe csöppentem, ahol gazdag, tiszta színekkel, mély tónusokkal alkotott a festő. A városba hatoló Daugava folyó vad vöröse, az óváros kifestőkönyvbe illő homlokzatai, a parkok vibráló zöldje, a gőzölgő desszertem tűzpiros öntete, a piac élő színei és az ezerféle ember láttán csak azt a kérdést bírtam feltenni magamnak: hogy lehet, hogy én itt még soha nem jártam?

Az airBaltic légitársaság Budapest–Riga járata idén nyáron hetente öt, míg a téli időszakban hetente három alkalommal közlekedik. Jegyek már 60 000 forinttól (illetékkel együtt) elérhetőek. Újdonság az airBaltic új – Riga, Tallinn és Vilnius közötti – járata, mely kiváló lehetőséget biztosít a teljes Baltikum felfedezéséhez.
 
Riga

Még a repülőn olvastam, hogy egy legenda úgy tartja: Riga soha nem készülhet el, mert amint felépül, a várost kettészelő Daugava folyóba süllyed. Pár százévenként egy szellem emelkedik ki a folyó mélyéből, és megkérdezi az első embert, akivel találkozik; Riga felépült-e már? Ha az illető igennel válaszol, úgy a második éjszakán meghal, a harmadikon pedig Riga is elsüllyed. Mivel ezt a legendát minden lett ember ismeri, mindenki nemmel válaszol a szellemnek – és ez az oka annak, hogy a város mind a mai napig létezik.

Riga
Ha hihetünk a legendának, akkor az itt élők eddig nagyon jó munkát végeztek, a város ugyanis hivatalosan már 1201 óta fennáll, de már a 2. században éltek ezen a területen emberek – nem véletlenül. Kiváló elhelyezkedésének köszönhetően – Oroszország és az északi országok összekötőjeként – mágnesként vonzotta az idegen kereskedőket, ezért is lett a város a Hanza Szövetség tagja 1282-ben. Nincs ez másképp ma sem, liberális gazdaságpolitikájának köszönhetően Riga vonzó célállomás a befektetők, vállalkozók és a külföldi munkavállalók számára.
Riga

A 16. században Rigát a lengyelek, 17. században a svédek, a 18. században pedig az oroszok irányították: ezt a kulturális sokféleséget nemcsak a város arculata, de az emberek is tükrözik, a helyiek között rengeteg az orosz, skandináv eredetű, de megfér itt a Távol-Kelet vagy épp a nyugat embere is.

Riga

A 700 000 fős Riga Lettország legidősebb városa, elképesztő gyorsasággal fejlődik, a független Lett Köztársaság megalakulása óta (1918) nemcsak az ország fővárosa, de gazdasági, politikai és kulturális központja lett. Itt él az ország lakosságának egyharmada. Mivel történelme során Riga hídként funkcionált a kelet és nyugat között, az ország lakossága több nyelven kommunikál. A letten kívül az orosz, a német és az angol is beszélt nyelv, de a skandináv nyelveket is rengetegen értik, használják.

Riga

Egy helyi idegenvezetőtől megtudom, Riga földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően is az egyik legélhetőbb európai főváros: az ember nemcsak a tengerpartot és az érintetlen természetet éri el nagyon rövid időn belül, de a tengeren keresztül karnyújtásnyira vannak a skandináv országok, Oroszországgal közvetlen vasúti kapcsolat áll fenn, a város reptere pedig mindössze 10 kilométerre található a belvárostól, ahonnan több mint 80 célállomás érhető el szerte a nagyvilágban.

Riga

Persze nem kell kimozdulni Rigából ahhoz, hogy az ember élményeket szerezzen, elég egy óra séta az óvárosban, és a látogató máris többet lát, mint egy városépítészeti tankönyvben.

Riga

Rigában nemcsak a legendák férnek meg, de ez az a város, ahol évszázadok találkoznak egymással, ahol a modern művészet a népi hagyományokkal ölelkezik, ahol a díszes faszerkezetes épület mellett megfér a magas toronyház, a nyugat ujjlenyomata mellett pedig a szovjet múlt. Riga olyan, mint egy kulturális csomópont, egy igazi európai főváros, melynek ezer arca, történelmi vonásai, erős kontrasztjai, kreatív, modern és a múltat idéző hangulatai lenyűgöznek.

Riga

Városnézés közben szinte kötelező megállni egy kávézóban, lehetőleg egy olyanban, ahol kézműves édességek készülnek, az enteriőr pedig a szecesszió hangulatát hozza vissza.

Riga

A Szűz Mária-dóm, a Baltikum legnagyobb katedrálisa, ahol még Liszt Ferenc is komponált.

Riga

Riga óvárosa már 1997 óta az UNESCO-világörökség része.

Riga

 

Riga

A helyiek számára fontos a tradíció, népviseleti ruháikat igényes butikok kínálják.

Riga

 

Riga

 

Riga

 

Riga

A divatkedvelők szeretni fogják azokat a kis boltokat, ahol a kortárs divatot a népviseleti hagyományok ihletik.

Riga

 

Riga

A városházzal szemben található Fekete fejűek háza, amely a második világháború bombázásait ugyan nem élte túl, de pár évvel ezelőtt újjáépítették. A homlokzatán ez az üzenet szerepel: “Ha megint elpusztulnék, jöjj és emelj ismét újjá.”

Riga

A város jelképe a Szent Péter-templom, melynek 123 méteres barokk tornyába felmászni kötelező, olyan panoráma tárul a szemünk elé, amivel betelni nem lehet. 

Riga

 

Riga

 

Riga

Riga belvárosa az egyik legtökéletesebb példa arra, hogyan tudja egy forgalmas, nyüzsgő város megteremteni azokat a zöld felületeket, parkokat, amik tisztaságukkal, nyugalmukkal és háborítatlan természettel csalogatják a nyugalomra vágyókat.

Riga

Az óvárosi varázslat után érdemes átlépni Riga egy másik izgalmas színpadára is, ami nem más, mint a piac.

Riga
 
Riga

 

Riga

 

Riga

 

Riga

 

Riga

 

Riga

A belvárostól mindössze 15 perc sétára található a vasútállomás, ahonnan vonattal a tengerpart húsz perc alatt elérhető. Aki nem tudja, hova váltson jegyet, látogasson el Jurmalába: mindössze 25 kilométerre található a fővárostól és a Balti-tenger egyik legszebb partszakasza.

Riga

Jurmala Lettország legzöldebb nyaralóövezete, területének 34 százalékát erdő borítja, 26 kilométeres partszakasza pedig egész évben vonzza a látogatókat.

Riga

 

Riga

 

Riga
Az anyagot az airBaltic és a Live Riga támogatta!

Még több izgalmas hely, amit látnod kell! Utazási cikkek az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.