Fotó

Ha elmondanám a szüleimnek, hogy meleg vagyok, elpusztítanám őket

Melankólia, magány, kilátástalanság: Oroszországban melegnek lenni az egyik legnehezebb kereszt, amit ember az élettől kaphat. Homoszexuális emberek mesélnek.

Egy átfogó közvéleménykutatás alapján ma Oroszországban a megkérdezettek 74 százaléka szerint a homoszexualitás társadalmilag elfogadhatatlan jelenség. 16 százalék szerint a meleg embereket el kellene szigetelni, 22 százalék szerint “kezelni” kellene, 5 százalék pedig egyenesen “likvidálná” őket. Ezek után csak hab a tortán, hogy 2013-ban az orosz parlament anonim megszavazott egy törvényt, ami tiltja a meleg propagandát: tilos meleg rendezvényeket szervezni, tilos a melegjogok mellett felszólalni, és kiállni amellett, hogy a melegházasság egyenrangú a heteroszexuális házassággal. Ez a hátborzongató orosz valóság teljesen ellehetetleníti a meleg emberek életét, akik magányosan, elszigetelődve, titkolózva, kitagadva, álmok, remény és illúziók nélkül élik mindennapjaikat. Tatiana Vinogradova sorozatában őket szólaltatja meg, képeinek hangulata pedig tükrözi, Oroszországban melegnek lenni mennyire nem egy szivárványszínű sors.

“Én vagyok a szüleim egyetlen fia. Ha elmondanám nekik, hogy meleg vagyok, elpusztítanám őket. Az egész életük – bumm! – elrohadna.”

“Az édesanyám reakciója az volt, hogy ez egy tinidolog, majd kinövöm. Még nem találkoztam a megfelelő lánnyal. A vicc az egészben, hogy ekkor már 26 éves voltam.”

“Amikor eljött az idő, hogy megcsókoljak egy lányt, csak nevetni bírtam.”

“Már három éve nem beszéltem az anyámmal. Homofób. Szerinte a hozzám hasonlókat meg kellene ölni, elégetni, kasztrálni. Ellenszenve mindent felülírt, amit róla gondoltam, ahogy iránta éreztem. Furcsa, hogy pont egy ilyen ember nevelt fel. Hogy származhatok tőle?”

“Hatéves voltam, amikor mondtam az anyukámnak, hogy ki szeretném lövetni a fülemet. Megkérdezte, hogy biztosan ezt akarom-e, és amikor igent mondtam, csináltattunk egy piercinget. Az ezt követő nap volt az első alakalom, amikor valaki buzinak nevezett.”

“Megpróbálom felkészíteni magam a magányra. Nem kergetek illúziókat, nem hiszek abban, hogy újra lesz egy anyám, vagy hogy melegként örökbe fogadhatok egy gyereket. Pontosan magam előtt látom a képet, ahogy nem lesz senkim, aki eltemessen.”

“Valamikor a rendőrség nyomozó osztályán dolgoztam. Egyszer a kollégáim felvetették az ötletet, hogy menjünk el egy gőzfürdőbe, és hívjunk lányokat is. Én mondtam, hogy ‘Nem, köszönöm! Mennem kell!’ Aztán elkezdtek kérdezősködni, majd az arcomba mondták: ‘Miféle rendőr vagy te?’ Egy idő után ott kellett hagynom az állásomat emiatt.”

“Emlékszel a Rovesnik magazinra? Édesanyámmal minden hónapban elmentünk a kioszkba, hogy megvegyük. Egy alkalommal Brad Pitt volt a címlapon. Még csak nem is kedvelem őt… mindegy is… édesanyám megvette, én pedig elvettem tőle, és valamiért megcsókoltam a címlapot. Nem tudom megmagyarázni, miért tettem, de az anyám teljesen megzavarodott.”

“A szerelem számomra olyan, mintha működne bennem egy iránytű, ami észak felé mutat. Számomra észak az az ember.”

“A nagypapám egy nagyon okos és ravasz ember volt. Kilenc vagy tíz lehettem, amikor köntörfalazás nélkül megkérdezte: ‘Meleg vagy?’ Azt hiszem, akkor azt kérdeztem tőle, hogy ez mit jelent?”

“Az élet értelme azt jelenti, hogy a saját életedet éld! Nem valaki másét, nem egy illúziót, hanem a sajátodat, teljes egészében. Lélegezz két tüdővel ahelyett, hogy azt mondanád, nincs szükségem a második tüdőmre.”

via Lens Culture

Olvass még coming outról és homoszexualitásról az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.