Fotó

Sztárok, akik tudják, mire használják az erejüket

Az ENSZ Közgyűlése ma 70 évvel ezelőtt, a második világháború után hozta létre azt a szervezetet, aminek szent célja az volt, hogy felkarolja a háború pokoli borzalmait túlélő beteg, éhező, fagyoskodó gyerekeket. A szervezet az UNICEF nevet kapta, és mind a mai napig gőzerővel dolgozik azért, hogy reményt, segítséget vigyen oda, ahol a legnagyobb szükség van rá – ebben pedig rengeteg olyan híresség támogatja őket, akik tudják, hol a helye a reflektorfénynek.

Ewan McGregor

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Ewan McGregor, az Unicef nagykövete a 10 éves Myrnával sétált az iraki Erbil egy elhagyatott bevásárlóközpontjában. A színész azért utazott a térségbe, hogy megmutassa, hogyan teszi pokollá a háború a kisgyerekek életét: hogyan szakadnak el családjaiktól, hogyan semmisülnek meg az otthonaik, hogyan foszlik szerte a jövőjük. Szíriában és Irakban több tízezer gyermek lelte halálát, sebesült meg, és csak isten tudja hányan vannak azok, akiket harcra, munkára, prostitúcióra kényszerítenek. 

Danny Glover

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Danny Glover szintén az Unicef nagyköveteként utazott Peruba, hogy kék bohócorral mosolyt csaljon a gyerekek arcára. A kicsi amazonasi közösségben mindössze 50 bennszülött család él mélyszegénységben, orvosi ellátás, iskolarendszer nélkül. 

Selena Gomez

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Selena Gomez Unicef jószolgálati nagykövet a nepáli Dhadhawába látogatott el még 2014-ben, ahol azt az iskolát is felkereste, ahol a gyermekek számára fejlesztő oktatást tartanak. “Amikor először szembesülsz azzal, milyen az, amikor a gyerekek extrém szegénységben élnek, nem érted, hol maradnak az alapvető emberi jogok. Aztán amikor beszélgetsz velük, látod a szemükben a reményt, az ígéretet, a ragyogó jövőt.”

Orlando Bloom

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Orlando Bloom a görög határ mellett található Gevgelija menekültszállásán találkozott egy kislánnyal. A szálláson az Unicef egy olyan helyet biztosít a kisgyerekek számára, ahol biztonságban és melegben játszhatnak, pihenhetnek, ahol meleg ruhát, élelemet és vizet kapnak. 

Liam Neeson

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Liam Neeson és nagyobbik fia, Micheal Jordániába és Szíriába utazott, hogy felkarolja a Generations for Peace (generációk a békéért) nevű programot, ahol a sport és a művészetek segítségével támogatják azokat a fiatalokat, akik nem tudnak beilleszkedni a társadalomba. “Minden ember tudja, mit jelent elveszíteni valakit, hogy mit jelent az erőszak – de a gyerekeknek ezt nem lenne szabad látniuk” – nyilatkozta a színész, amikor ellátogatott a szír határ mentén található Za’atari menekültközpontba. “Őszintén csodálom azt az erőt és lángot, ami ezekben a gyerekekben munkálkodik – főleg a lányokban. Orvosok, ügyvédek, rendőrök és mérnökök szeretnének lenni, hogy visszamehessenek Szíriába, és újjáépíthessék az országukat. Elmondhatatlanul felemelő látni, hogy az oktatás mennyi erőt ad nekik. Soha nem felejtem el őket.”

Lucy Liu

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Lucy Liu azért utazott többek között Gomába, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Észak-Kivu tartomány fővárosába, hogy az ott élő kisgyerekek embertelen sorsára irányítsa a reflektorfényt: a háború és azt az követő konfliktusok hatására rengeteg gyermek él és dolgozik az utcákon, egészségügyi ellátáshoz nem jutnak, iskolapadról pedig álmodni sem mernek. 

David Beckham

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

David Beckham jószolgálati nagykövet a fotón a kétnapos Mariatsu-t tartja az ölében. A baba édesanyja, Alice még csak 16 éves, és bízik benne, hogy nemsokára visszamehet majd tanulni. A világklasszis brit focilegenda azért utazott Sierra Leone-ba, hogy megmutassa, milyen élet jut itt a gyerekeknek. “Nem dughatjuk a fejünket a homokba, látnunk kell azt a sok tízezer gyermeket, akiknek ebben a fejlődő világban nem jut más, mint belehalni egy olyan betegségbe, ami ma már megelőzhető lenne.” Sierra Leone az az ország, ahol a legtöbb 5 év alatti kisgyermek meghal. A számok tükrében ez a szám évente 9 millió, a gyerekek 27 százaléka nem éri meg az 5. születésnapját. 

Katy Perry

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Katy Perry, az Unicef támogatója még 2013-ban utazott Madagaszkárra, ahol bemutatták azt az iskolát, ahol 3-6 éves gyerekek számára tudják biztosítani az oktatást. Hatalmas dolog ez egy olyan országban, ahol a lakosság 82 százaléka állandóan éhezik, orvosi ellátáshoz pedig nem jut. A gyerekek ötven százaléka alultáplált, a kóros éhezés pedig maradandó testi és mentális betegségeket okoz. 

Shakira

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Shakira jószolgálati nagykövet 2011-ben az indiai Rádzsasztánban találkozott olyan kislányokkal, akik az ország olyan területeiről érkeztek, ahol az emberek – köztük  főleg a nők – zöme sem írni, sem olvasni nem tud. “Inspirált és erőt adott, amikor ezekkel a tinilányokkal találkoztam. Újra csak arra emlékeztettek, hogy micsoda intellektuális és fizikális képességek birtokosai a nők, olyan erő van a kezükben, ami a társadalmat előremozdíthatja. Meg kell kapniuk az esélyt, hogy tanulhassanak.”

Tom Hiddleston

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Tom Hiddleston, a brit Unicef jószolgálati nagykövete 2016 novemberében utazott Dél-Szudánba, abba a táborba, ami azért létesült, hogy a már harmadik éve tartó brutális polgárháború civil áldozatait segítsék. A tábor árva gyermekekkel van tele, akik évek óta nem látták szüleiket. 

Jackie Chan

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Jackie Chan jószolgálati nagykövet olyan kisgyerekekkel találkozott Mianmarban, akik gyermekkereskedők áldozatai voltak: bántalmazták, munkára, házasságra kényszerítették, szexuálisan kizsákmányolták őket. 

Serena Williams

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

Serena Williams egy gyermekeket segítő egészségügyi kampány támogatójaként utazott Ghánába. Látogatása során olyan gyerekekkel és édesanyákkal találkozott, akik már megkaphatták a legfontosabb védőoltásokat, vitaminokhoz és elemi ásványi anyagokhoz juthattak, amik többek között a gyermekbénulás megelőzésének legfontosabb eszközei. 

D. Tóth Kriszta és D. Tóth András

Sztárok, akiknek tényleg nagy a szívük

D. Tóth Kriszta és D. Tóth András idén novemberben egy nemzetközi oktatási kampány, az Emergency Lessons keretében utazott az ebola sújtotta Guineába. “Amikor 2014 márciusában kitört a történelem eddigi legnagyobb ebolajárványa, az ország katasztrofális higiénés állapotai miatt félő volt, hogy valami visszafordíthatatlan és megfékezhetetlen kezdődik, ami potenciálisan a tízmilliós ország lakóinak nagy részét elpusztíthatja, és az egész világra rászabadíthat egy nehezen megfékezhető vírust. Hogy ez nem következett be, és ma, két és fél évvel a járvány kitörése után egyáltalán viszonylagos biztonságban be tudtunk menni az országba, és mosolygós (de mennyi mosolygós!) gyerekekkel találkoztunk, nem másnak köszönhető, mint a helyi UNICEF-es kollégáknak valamint többi nemzetközi segélyszervezetnek” – 

 

Iskolák a nyomorban: a csoda és a tudásszomj tartja életben őket

70 éves az UNICEF

Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.