Fotó

Esküvő a világ legszomorúbb menyasszonyával

November 20-a a gyermekek jogainak világnapja. Bangladesben sok gyereklány jogát tagadják meg, amikor hozzákényszerítik őket egy-egy idősebb férfihoz. Vagyis elrabolják az életüket.

A Human Rights Watch jelentése szerint Banglades magasan vezet a gyermekházasságok terén a világ országai között. A lányok 65 százaléka 18 éves kora előtt megházasodik, és 29 százalékuk még a 15 évet sem tölti be, amikor szülei férjhez adják. Nasoin Akhtert csak egy a millióból, akinek 15 évesen döntenek a sorsáról.

A fiatal feleségek többsége otthagyja az iskolát, sokukat bántalmazzák és megerőszakolják. A 15 és 20 év közötti lányoknál kétszer nagyobb a kockázata, hogy belehalnak a szülésbe, mint a 20 év felettieknél, míg a 15 év alattiaknál ez az arány ötszörös.

A gyermekházasság legfőbb oka a kulturális berögződés és a szegénység. A szülők úgy gondolják, ha fiatalon bekötik lányuk fejét, az nemcsak megvédi őket a szexuális zaklatástól, de új családja egyfajta egzisztenciális menedéket is adhat neki. A bangladesi nők jövedelme amúgy jelentéktelennek mondható a férfiakéhoz képest.

A 15 éves Nasoin Akhtert hozzátartozói készítik fel a szertartásra. Férje egy 32 éves manikgandzsi férfi lesz (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

A 14 éves Mousammat Akhi Akhter áll Sheikh Hasina jelenlegi miniszterelnök és apja, Sheikh Mujibur Rahman első miniszterelnök posztere előtt, otthonában. (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

Nasoint sminkelik és öltöztetik (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

Fotó: Allison Joyce/Getty Images

A 32 éves Mohammad Hasamur Rahman a 15 éves feleségével, Nasoinnal a hitvesi ágyon (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

Nasoint hagyományosan megfürdetik az asszonyok a ceremónia előtt (Photo by Allison Joyce/Getty Images)

Fotó: Allison Joyce/Getty Images

Fotó: Allison Joyce/Getty Images

Nasoin az öltöző függönye mögül figyeli, hogyan készülődik a családja (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

Napjainkban több mint 700 millió kiskorú lányt kényszerítenek házasságra, közülük 250 millió még a tizenötöt sem tölti be a frigy napján (Fotó: Allison Joyce/Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.