Fotó

Erdei menedékek: így készülnek a fagyos éjszakákra a hajléktalanok

Budapest külső kerületeiben és Szegeden, a Tisza-parton átmeneti szállások nyomába eredtünk. Fák alatti búvóhelyeket láttunk, alkalmi otthonokat, kihűlt párnát, hamuval borított tűzrakó helyet.

A Város Mindenkié által kikért adatok szerint idén több mint 100 ezer magyarnak bizonytalan a lakhatása hazánkban, ebből 70 000 embernek nincs érvényes lakcíme, és ezek a számok sajnos nőnek. Az érvénytelen lakcímmel rendelkezők 41 százalékának a legutóbbi bejelentett címe Budapesten volt, így ez azt is jelentheti, hogy a legtöbb hajléktalan a fővárosban van. Még ha nem is egyenlő a felmérés azzal, hogy pontosan mennyi hajléktalan él hazánkban, a 70 000 lakcím nélküli ember mégiscsak nagyjából annyi, mint ahányan mondjuk Kaposváron vagy Békéscsabán élnek.

Budapest külső kerületeiben és Szegeden a Tisza-parton átmeneti szállások nyomába eredtünk. Találtunk a Lágymányosi híd közelében fóliasátrat, ami alatt valakinek az összes tulajdona van mindössze két betondarabbal lehorgonyozva. 

Budapest IV., Váci út

Budapest IX., Illatos út

Budapest X., Kerepesi út

Budapest XIX., kőbánya-kispesti erdő

Budapest XX., Soroksári út

Budapest XX., Soroksári út

Budapest XIX., kőbánya-kispesti erdő

Rengetegen élnek erdőkben a fák között, maguk építette szálláson, ott igyekeznek megoldani a tisztálkodást, az étkezést és a ruházkodást, már ha sikerül nekik. Ezek a hajlékok átmenetiek vagy állandóak, nem tudni, meddig fenntarthatóak, mikor válik az időjárás olyan zorddá, hogy nem tud tovább védelmet nyújtani egy hulladékból épített kuckó. Emellett olyan problémákkal is szembe kell nézniük a rejtőzködőknek, mint a rendőrök vegzálása vagy a közterület-fenntartók hajlékrombolása.

Szeged, Tisza-parti ártér

Szeged, Tisza-parti ártér

Szeged, Tisza-parti ártér

Szeged, Tisza-parti ártér

Budapest X., Kerepesi út

Budapest XIX., kőbánya-kispesti erdő

Budapest XIX., kőbánya-kispesti erdő

Budapest XIV., Rákosrendező vasútállomás melletti erdő

Az adatok alapján majdnem 24 000 embernek van csak településszintű lakcíme, köztük is rengeteg a teljesen hajléktalan. Ez a szám megközelíti Szentendre népességének számát, ami egészen riasztó. Ők azok, akiknek az időjárással kell megküzdeniük annak reményében, hogy túlélik a telet. 

Budapest X., Határ út

Ugyanott, 4 hónappal később

Budapest X., Határ út

Ennek a párnak az otthonát a fa ágaival együtt rombolták le, hogy biztosan ne tudjanak alatta menedéket keresni.

Kilátástalan állapot: zsúfolt hajléktalanszállón keresnek szállást, vagy az utcán próbálják meghúzni magukat. A hideg miatt egyre többen kerülnek nagyon nehéz helyzetbe.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.