Füstmentesen

Füstmentes technológiák – melyik hogyan működik?

Ma már a legtöbb egészségügyi szakértő egyetért abban, hogy a cigarettázó ember szervezetére nem a nikotin jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem az égés során keletkező toxikus és rákkeltő anyagok. Ahogy megjelentek az első elektromos cigaretták, nyilvánvalóvá vált: az egyébként függőséget okozó nikotinhoz immár nemcsak a káros égéstermékekkel együtt lehet hozzájutni.

E-cigaretták

Az e-cigik, vagyis az elektromos cigaretták szegmense nő leggyorsabban. Ezeknek a füstmentes technológiáknak számos különböző típusa és megjelenési módja van, de mindegyikük valamilyen elektronikus eszközzel működik. Általában valamilyen nikotin tartalmú vagy egyéb likvid (folyadék) felmelegítésével működnek, és használójuk az így képzett párát lélegzi be. A cigarettával ellentétben használatakor nem történik égés, és nem keletkezik füst. Van olyan e-cigaretta, ami egyszer használatos, van olyan, amelyikben cserélhető a patron, és létezik folyadékkal utántölthető változat is.

Mi a különbség a dohányhevítő rendszerek és az e-cigaretták között?

A dohányhevítő rendszerek alapja általában egy dohányhevítő eszköz és egy ahhoz használt dohánytermék. A dohányhevítő eszközök célja, hogy a dohány alapú terméket egy meghatározott hőmérsékletre hevítsék fel. Ez történhet kívülről vagy belülről is. Az e-cigarettával ellentétben ez a rendszer nikotinos folyadék helyett dohányt hevít fel. Működésének alapja, hogy nem égeti, csak hevíti a dohányt. Megfelelő hőmérsékleten a dohány ugyanis már elég meleg ahhoz, hogy a nikotin és a dohányíz felszabaduljon, de még ne történjen égés, ezáltal lényegesen kevesebb káros anyagot lélegez be a használója, mint a cigaretta esetében.  A hőmérséklet szabályozása tehát különösen fontos a hevítéssel működő technológiák esetében is.

Kit céloznak a füstmentes dohányzási alternatívák?

Kétségtelen, hogy a leszokásnál nincs jobb választás azok számára, akik csökkenteni akarják a dohányzás ártalmait. Ha a leszokás valami miatt nem működik, ezek a füstmentes technológiák jelenthetnek reális alternatívát a cigaretta helyett a felnőtt dohányzók számára, hiszen ezek a dohányzás legnagyobb rizikófaktorát, a cigarettafüstöt eliminálják. Ráadásul ezekkel nem csupán saját egészségügyi kockázataikat mérsékelhetik a dohányzók, hanem a környezetüket is lényegesen kisebb ártalmaknak teszik ki.

A témában eddig lefolytatott első tanulmányok azt mutatják, hogy a váltás komoly előnyökkel járhat a dohányzással járó ártalmak csökkentésében. A füstmentes technológiákkal kapcsolatban további kutatásokra van szükség, és bár az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, még kérdéses, hogy használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár. A füstmentes termékek ugyanúgy képesek függőséget okozni, és bár az eddigi adatok alapján a füst elhagyása miatt kevésbé tűnnek károsnak, fontos tudni, hogy ezek a füstmentes dohányzási alternatívák sem kockázatmentesek, hiszen például ezek által is nikotin jut a szervezetbe, amely erős függőséget okozó anyag. Mindemellett fontos tudni, hogy a dohányzással járó ártalmak megszüntetését kizárólag a nikotin- és dohánytartalmú termékek fogyasztásának végleges abbahagyása garantálhatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top