Füstmentesen

E-cigarettával a dohányzás ellen Új-Zélandon

Új-Zélandon az Egészségügyi Minisztérium úgy döntött, hogy állami eszközökkel támogatja a dohányosok átszokását a cigarettánál kevésbé káros alternatívákra, elsősorban az e-cigarettákra. A minisztérium így kívánja elérni, hogy az ország, ahol ma több százezer ember dohányzik naponta, 2025-re teljesen füstmentes legyen.

Az új-zélandi kormány új megközelítést alkalmaz a dohányzás elleni küzdelemben. A szigetország egészségügyi minisztériuma szerint az elektromos cigaretták elterjedése segíthet abban, hogy az ország 2025-re megszabaduljon a dohányfüsttől úgy, hogy külön figyelmet fordítson arra is, hogy akik eddig nem dohányoztak azok a jövőben se tegyék. A kormány ezért úgy döntött, hogy támogatni fogja az ártalomcsökkentést és azon felnőtt dohányosokat, akik a cigarettánál kevésbé káros alternatívákra váltanának.

A z új-zélandi minisztérium természetesen hangsúlyozta, hogy a legjobb, amit egy dohányos tehet az egészsége megőrzése érdekében, hogy teljesen leszokik.  Elismerik azonban, hogy az e-cigaretta bár nem veszélytelen, mivel például a nikotin tartalma függőséget okoz, a rendelkezésre álló rövid távú kutatási eredmények alapján még mindig az ártalom alacsonyabb kockázatával járhat, mint a hagyományos dohánytermékek.

Az e-cigarettákat az új-zélandi kormány természetesen kizárólag olyan felnőtt dohányosok számára ajánlja, akik más eszközökkel, illetve segítség nélkül egyébként nem mondanának le a hagyományos cigarettáról. A minisztérium tudományos eredményekre hivatkozik ajánlása során.

Kiemelten fontosak azok a kutatások, melyek célja feltárni, hogy a füst nélküli technológiák hogyan befolyásolják a hagyományos cigarettafogyasztás alakulását, hiszen a cél egyértelműen az, hogy az e-cigaretták véletlenül se vonzanak olyanokat, akik korábban nem dohányoztak.

Az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium most olyan biztonsági előírásokat dolgoz ki, amelyek egységesen vonatkoznak majd minden e-cigarettára a szigetországban.

A dohányhevítés mint dohányzási alternatíva

Ma már számos újonnan elterjedt, vagy kísérleti fázisban lévő technológiával találkozhatnak a felnőtt dohányzók világszerte. Ezek egyike a dohányhevítéses technológián alapuló eszközök csoportja, amelyek részben az e-cigarettához hasonló elven működnek. Ezek – szemben az e-cigarettával – nem nikotin tartalmú folyadékot, hanem dohányt tartalmaznak, amelynek természetes összetevője a nikotin. Ugyanakkor ezek a technológiák nem égetik a dohányt, mint a hagyományos cigaretta, hanem hevítik azt hasonlóan ahhoz, ahogyan az e-cigaretta hevíti a nikotintartalmú folyadékot.

A dohány hevítése során dohány- és nikotinpára szabadul fel, de égés nem történik, ezáltal lényegesen kevesebb káros anyag szabadulhat fel, mint amennyi a cigaretta füstjében található.

Kétségtelen, hogy a leszokásnál nincs jobb választás azok számára, akik csökkenteni akarják a dohányzás ártalmait. Amikor a leszokás valamiért nem működik, akkor a különféle füstmentes megoldások jelenthetnek alternatívát a felnőtt dohányzók számára. Ráadásul ezekkel nem csupán saját egészségügyi kockázataikat mérsékelhetik a cigarettázók, hanem a környezetüket is lényegesen kisebb ártalmaknak teszik ki. További kutatásokra van azonban szükség ezekkel a füstmentes technológiákkal kapcsolatban, és bár az eddigi kutatási eredmények optimizmusra adhatnak okot, még kérdéses, hogy használatuk hosszabb távon pontosan milyen egészségügyi hatásokkal jár.   A témában eddig lefolytatott első tanulmányok azt mutatják, hogy a váltás komoly előnyökkel járhat a dohányzással járó ártalmak csökkentésében. Mindemellett fontos tudni, hogy a dohányzással járó ártalmak megszűntetését kizárólag a nikotin- és dohánytartalmú termékek fogyasztásának végleges abbahagyása biztosíthatja.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából, reklámnak nem minősülő tájékoztatásként készült a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top