Gasztro

Mogyorós darapuding párolt almával

Hozzávalók 4 személyre:

– 3 dkg felaprított mogyoró

– 4,5 dl tej

– 10 dkg cukor

– 1 zacskó vaníliás cukor

– csipetnyi só

– 7-8 dkg búzadara

– 1 tojás

– 1 nagy alma

– 2-3 evőkanál citromlé

– 1/4 l almalé

– 1/4 teáskanál fahéj

– 1 teáskanál étkezési búzakeményítő

– a díszítéshez esetleg mentalevél

Elkészítés:

A mogyorót serpenyőben szárazon aranybarnára pirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A tejet 4 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a sóval elforraljuk és levesszük a tűzhelyről. A mogyoróból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit a búzadarával együtt állandó keverés mellett a tejhez adjuk. Még egyszer felforraljuk, majd félrehúzzuk, és kb. 5 percig állni hagyjuk. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját a forró búzadarába vegyítjük, majd a kemény habbá vert fehérjét is belekeverjük. 4 darab, kb. 1 dl-es formát vagy üvegpoharat hideg vízzel kiöblítünk, és betöltjük a mogyorós darapudingot. Kihűtjük majd hűtőszekrénybe állítjuk.

A megmosott almát félbevágjuk, magházát kiemeljük. Az alma egyik felét cikkekre, a másik felét kockákra vágjuk. A citromlevet 2 evőkanál vízzel felforraljuk. Beleszórjuk az almacikkeket és –kockákat, majd alacsony hőfokon, kb. 2 perc alatt nem túl puhára pároljuk. A párolt almát hűlni hagyjuk. A maradék cukrot serpenyőben, közepes hőfokon megolvasztjuk és karamellt készítünk belőle.

Felöntjük az almalével, és addig keverjük, míg a karamell felolvad, majd belevegyítjük a fahéjat. A keményítőt 1 evőkanál vízben csomómentesen elkeverjük. A karamellt felforraljuk, és a tűzhelyről levéve besűrítjük a feloldott étkezési keményítővel. Összeforraljuk, majd hűlni hagyjuk.

A darapudingot a formákból kiborítjuk, és a párolt almacikkekkel, illetve –kockákkal, valamint a karamellszósszal kistányérokra elosztjuk. A félretett mogyoróval meghintve, esetleg mentalevelekkel díszítve kínáljuk.

Elkészítési idő kb. 40 perc, adagonként kb. 1550 joule energiát (370 kalóriát) tartalmaz.

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top