Gasztro

Mire jó a süti, ha karácsonyi?

Ha valaki az emberek azon csoportjába tartozik, aki élvezetet talál a konyhában való sürgölõdésben, akkor pontosan tudja, hogy a karácsonyi sütés a legjobb dolog a világon!















Hiszen mi kell ehhez?

Először is hideg. Mármint kinn! Benn viszont finom sütemények illatában gőzölgő konyhánkat biztosan a legjobb kuckónak érezhetjük a világon. Aztán közeledjen az év vége, egy hosszú ünnep várakozással teli hangulata, amikor az utcák díszbe öltöznek, mindenhonnan karácsonyi zene szól, mindenki a karácsonyról beszél, és átfut rajtunk, milyen jó lesz majd, hogy újra együtt az egész család…





Végül keveredjen el ez az érzés könnyedén a „hol fogunk szilveszterezni, és kikkel” másfajta izgalmával, és máris megérezzük, hogy ez valami más! Valami, amit csakis ilyenkor december táján érezhet az ember.
És ilyenkor a legizgalmasabb sütni is. Egyrészt, ha sikerül némi furfanggal szentéletű gyermekeinket egy kis



mákdarálásba befogni, olyan izgalmas dolgokat tudhatunk meg róluk az ily módon társalgási központtá alakított konyhában, amiről egész évben nem is álmodtunk. Továbbá bármit sütünk, biztos, hogy annak nagyobb keletje lesz, mint egész évben bármikor, és egy süteményünk sem számíthat oly gyors fogyatkozásra, mint „AZ” ünnepek alatt.





Minden adott tehát, hogy kiéljük a bennünk szunnyadó „sütési energiákat”. A karácsonyi ünnepkör ezer lehetőséget kínál nekünk, hogy az ünnep szinte minden pillanatát süteménybe álmodjuk. Kezdjük mondjuk a karácsony családi hangulatát megalapozó „karácsonyi sütemény kinézetű karácsonyi süteményekkel”, mint a mákos beigli, a zserbó…hmm…, amit az ünnepi asztalra teszünk. A következő körben a karácsonyfát



dekorálhatjuk ki saját készítésű mézeskalács díszekkel. Az igazi kreativitásnak azonban karácsonykor itt még koránt sincs vége. Hiszen miért ne készíthetnénk el az adventi koszorút is gyönyörűre pirult kalácskoszorúból? Megvan? Jó, de akkor miért ne dobjuk föl a ajándékainkat is valamivel: például kötözzünk csinos kis süteményfigurákat a kísérőlevélkékhez. Sőt! Lehet-e személyesebb és kedvesebb ajándék egy saját dobozkában átnyújtott, saját magunk készítette bonbonnál?





Szóval? Nem kell más, csak néhány aranyos recept, egy jó meleg konyha, egy kis aprónép, aki elnyalja a fakanalat, és indulhat az év legédesebb sütési szezonja: A KARÁCSONYI…
Karácsonyi süteménytippek: www.oetker.hu


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top