Gasztro

Tojásos rakottas

Tojás, tej, sajt – az egyik legszerencsésebb társulás, mert szinte bármi, amit ezekbõl az alapanyagokból készítünk, csak finom lehet. Az alapreceptet kétféle hagymával – póréval és vöröshagymával – gazdagítottuk, és a fûszerezését szerecsendióval "bolondítottuk meg".





Hozzávalók

2 fej vöröshagyma
2 póréhagyma
2 dl víz
3 dkg vaj
8 főtt tojás
a mártáshoz:
4-4 dkg vaj és liszt
5 dl tej
2 tojássárgája
7,5 dkg reszelt sajt (ementáli, gouda)
szerecsendió, őrölt bors, só

A vöröshagymát vékonyan felkarikázzuk. A pórénak csak a fehér részét használjuk, azt vékonyan felkarikázzuk. Az összes hagymát a vajban megfuttatjuk, majd a vízzel felöntjük, és puhára főzzük. A tojásokat felkarikázzuk. A mártáshoz a vajat megolvasztjuk, a lisztet világosra pirítjuk benne, majd a tejjel felöntjük. Kevergetve sűrűre főzzük, sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Levesszük a tűzről, és a sajt felét belekeverjük. Tűzálló tálba tesszük a hagymát, erre fektetjük a tojáskarikákat, és a mártással leöntjük. A maradék sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük.
509 kcal (2137 kJ)/adag




További receptek a Fakanál januári számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top