Gasztro

Hagyományos raclette

Egy-egy lánybuli vagy bármilyen laza baráti vacsora kedvelt fogása lehet a karácsonyra kapott raclette-sütõben készített étel, amelyben az a legvonzóbb, hogy a kirakott sokféle alapanyagból mindenki maga készítheti el a számára legkellemesebb változatot.





Hozzávalók:

• 80 dkg trappista sajt
• 4 nagy főtt burgonya
• 4 csemegeuborka
• 8 ecetes gyöngyhagyma
• füstölt hús
• szalámi
• kolbász
• őrölt bors



A sajtot vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát héjában megfőzzük, még melegen tányérokra tesszük. Ízlés szerint mindenki a raclette sütőjébe tesz egy-egy darabka sajtot, és aranyszínűre pirítja, majd borssal megszórja. A burgonyák közepét kissé bevágva, hagymadarabkákat vagy uborkát tesz bele. Füstölt hússal, kolbásszal, szalámival kínáljuk.
1170 kcal (4914 kJ)/adag

Jó tudni
Az első raclette Svájcból, Wallis kantonból ered. Az ottani szőlőbirtokokon égették el a szőlővesszőket vagy készítettek főtt krumplit az ebédhez, némi sajt kíséretében. Alighanem úgy történt, hogy egy nap egy kis sajtdarabka a tűzbe esett, és a sült sajt különleges íze rabul ejtette a munkásokat. Megszületett hát a raclette, de neve csak 1909-től vált általánossá. A szó a „kapargatást, vakargatást” jelentő igéből ered, ami nem véletlen, hiszen a finom olvadt sajt kissé rásül az edényre, és le is kell onnan vakargatni, ám épp ettől finom csemege… 






További receptek a Fakanál februári számában!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top