Gasztro

Hogyan vásároljunk?

Mai összeállításunkban a joghurt, kefír, vaj és tejszín titkaiba avatjuk be a fõzni tanulókat és a tej barátait. Éljen a kalcium, az egészség és a finom ételek! Kosárba vele!





Joghurt

A joghurt eredetileg juh- kecske- vagy bivalytejből készült. A tejüzemekben – Bulgária kivételével – mindenütt tehéntejből készítik.

A joghurtban található antibiotikumok gátolják a gyomor- bélrendszeri megbetegedéseket, pl.: a salmonellát. Ilyen hatással persze csak a nem pasztörizált joghurt rendelkezik, így inkább olyan joghurtot válasszunk, ami nem ultramagas hőkezeléssel készült, tehát ne legyen rajta a pasztörizált, homogénezett, hőkezeltként jelzés.

10 foknál nem magasabb hőmérsékleten tárolva 3-7 napig áll el. Antibiotikumok mellé szinte kötelező!


Kefír





Széndioxidtartalma miatt üdítő finomság. Hűtőben 3-7 napig is eláll. A kefírben a joghurthoz képest több az alkohol, elérheti a 0,8%-ot is. Alkohol-, szénsav- és tejsavtartalmának köszönhetően fokozza az étvágyat! Elősegíti a légzőszervi betegségek, emésztési zavarok, magas vérnyomás, vesebaj, idegesség gyógyulását, javítja a szívműködést.









Vaj

A vaj túlnyomórészt tejszínből és vízből áll. Gyorsan és könnyen emészthető, gyorsabban szívódik fel, mint a többi zsiradék. Szagokra érzékeny, ezért szagot átadó termékkel (pl.: füstölt sajttall) együtt ne tárold! Napfénymentes, hűvös helyen, lehetőleg +10 fok alatti hőmérsékleten tartsd.

Hűtőben kb. két hétig áll el.
Semmiképp ne keverd össze a ma már néha vajnak titulált margarinnal. Az ugyanis növényi eredetű, semmi köze a tehénhez, és ez ízében is megmutatkozik! Mi bizony a vajat szeretjük!



Tejszín





Habtejszín

Energiadús, könnyen emészthető. Koncentráltan tartalmazza a tejben lévő vitaminokat. Zsírtartalma 30%. Kényes, elegáns étel, sötét, hűvös helyen érzi jól magát. (+4, +6 fok) Fogyaszthatósági határidő 1-2 nap.

Főzőtejszín

Habtejszín állagú tejszín, édesítés nélkül, kevesebb zsírral. Sós ételek ízesítéséhez, habarásához kiváló.
 





Kávétejszín


Habbá nem verhető, viszont kávéhoz adagolták. Fogyaszthatósági ideje 60 nap.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top