Fokhagyma krémleves
Hozzávalók
50 g vöröshagyma
50 g fokhagyma
30 g vaj
1 db tojássárgája
1 dl tejszín
1/2 csomó snidling
2 db zsemle
50 g reszelt sajt
só, őrölt fehér bors
Elkészítése
Az alapanyagokat megtisztítjuk, a zsemlét felszeleteljük. A vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát péppé zúzzuk. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a vöröshagymát, és aranysárgára pirítjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fokhagymát, felengedjük vízzel vagy húslevessel, sózzuk, borsozzuk és lassú forralással az anyagokat megfőzzük. Amíg a leves fő, elkészítjük a legírt tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel , valamint a zsemleszeleteket enyhén megpirítjuk, rászórjuk a reszelt sajtot, félretesszük.
Ha a leves megfőtt, szitán áttörjük vagy turmixgépben egyneműsítjük, és a citromlevesnél leírtak szerint legírozzuk.
A sajttal megszórt zsemleszeleteket előmelegített sütőbe vagy mikróba tesszük annyi ideig, amíg a sajt ráolvad. A levest csészébe merjük tetejét megszórhatjuk finomra vágott snidlinggel vagy petrezselyemzölddel, és a sajtos zsemlével melegen tálaljuk.
Tagliatelle rákszósszal
Hozzávalók:
25 gr vaj
1 gerezd szétnyomott fokhagyma
1 zöld paprika, apróra felvágva
25 gr liszt
só, bors
275 ml tej, vaj tej és fehérbor keveréke
350 gr friss vagy konzervrák
Elkészítése:
Főzzük ki a tésztát az utasítások szerint. Olvaszd fel a vajat egy nagy edényben (kb 1 perc), tedd bele a fokhagymát, paprikát, takard le és 4-5 percig főzd, amíg meg nem puhul.
Tedd bele a lisztet és a fűszereket. Add hozzá a tejet, vagy a tejes bort. 3-4 percig főzd, néha megkeverve. Tedd hozzá a rákot, és 1-2 perc alatt hevítsd fel. A tésztát rendezd egy tálra, öntsd rá a szószt, és díszítsd a megmaradt rákokkal. Melegen tálald.