Gasztro

Hideg italok, csak felnõtteknek!

Italok, 1881-bõl. Bár ez nem igazán Mátyás kora, hanem jóval késõbbi, mégis érdekesek ezek a receptek. Hiszen akár ma is elkészítheted õket!





Király-puncs

Ehhez egy üveg bordeaux-it veszünk és ugyanannyi rajnait, fél üveg arrakot, marasquinót, 1 kiló 260 gramm czukrot, 4 narancsot, ugyanannyi czitromot, egy ananászt, melynek héját czukorral dörzsöljük, levét kifacsarjuk, valamint a czitrom és narancsot, a czukrot darabokba vágva, 8/10 liter vízzel leöntjük, és ha elolvadt, a többit. – Összekeverjük, üvegbe töltjük, jégbe ássuk, és hidegen föladjuk.


Cardinál

Két üveg rajnai bort, 560 gramm czukrot, 5 narancsot, és egy üveg champagneit veszünk hozzá. – 2 narancs héját levágjuk, törött czukorral, a borral jégre állítjuk. – Azután átszűrjük, a jégbe hűtött champagneit közé öntjük és föladjuk. – Lehet hozzá ananász-szörpöt is adni, amidőn aztán fölséges.


Sillebub

Két üveg finom bort 1 1/10 liter jó forralatlan édes tejsűrűvel összekeverünk, 560 gramm czukorral, czitroméjjal jégbe ássuk. Egy óra múlva habosra verjük s föladjuk.


A receptek eredetije: „Dobos C. József: Magyar-franczia szakácskönyv. Bp., 1881.” található.




Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top