Gasztro

Ecetek

Ha még csak a hagyományos ecettel találkoztál, van esély rá, hogy nem szereted. De ha bátor leszel, és ismerkedni kezdesz az ecetek nagy választékával, kalandos út áll elõtted!





Használhatod salátákhoz, pácoláshoz, még gyümölcsökkel is finom. Csak egy dologra kell figyelni: elég savas!

A jó öreg ecetsav

Kapható 10% és 20%-os változatban is. Evéshez csak nagyon erős gyomrúaknak ajánljuk, használatával amúgy is elvesztegetjük a jobb minőségű ecetek aromás ízét. Tartósításhoz, takarításhoz remek.


Borecet

Borecetből – minő meglepetés – kétféle is van: fehér és vörös. Minősége pedig a kiindulásul használt borétól függ. A legjobb boreceteket néhány héttől egy-kétéves időtartam alatt érlelik tölgyhordóban. A vörösborecetet tovább kell érlelni, mint fehér társát. A legjobb fajtáknak jellegzetesen gazdag és lágy íze van.






Pezsgőecet

Bizony, ha borból lehet ecetet csinálni, lehet pezsgőből is. Az eredmény drága, viszont gyönyörűen csillog, és nagyon finom.


Balzsamecet

A balzsamecet ötlete Modenából származik, és ma is ez a legismertebb származási helye. Az itt ipari módon készült balzsamecet is kifejezetten jó minőségű.
Ha szigorúan nézzük, a balzsamecet a borecet egy továbbfejlesztett fajtája. Eredetileg a Trebbiano nevű szőlőből készül, amely először alkoholos erjedésen megy át, és csak utána lesz belőle ecet. Sokrétű ízének titka az, hogy fahordóban érlelik, ráadásul sokszor olyanban, amely többféle fajta fából készült. Így minden egyes fafajta hozzáadja a maga ízét.
Az eredmény egy hihetetlenül lágy ízű ecet, melynek színe szinte már fekete. Nem is csoda, hiszen a hagyományok szerint min. 10 évig kell érlelni, de nem ritka a 30 éves vagy annál öregebb balzsamecet sem!
Salátákhoz, húsokhoz remek választás, de kedvencünk az a változat, amikor eperrel és vörösborral forralunk össze egy kanálnyit belőle, és vaníliafagyira öntjük.


Gyümölcsecetek

Bizony, nemcsak szőlőből készülnek finom ecetek, hanem más bogyós gyümölcsökből is, pl. málna, áfonya, szeder. Ezek a fajták édesek, nagyon különleges ízűek, és nagyon jól illenek gyümölcsökhöz, vagy salátákhoz. Érdemes pl. kipróbálni a málnás vinaigrette öntetet.






Fűszeres ecetek


Ezek közül a tárkonyos és a fokhagymás változat a legismertebb, de nyugodtan elengedhetjük fantáziánkat! Sőt, otthon is elkészíthetjük kedvencünket. Nem kell mást tenni, mint jó minőségű borecetbe beletenni a fűszernövényt, és hagyni, hogy aromáját átörökítse.


Almaecet

A fogyókúrázók kedvence ez a jellegzetes ízű ecetfajta, amely almából készül. Zsírégető hatású, az emésztést is segíti. Ízét és illatát viszont nem mindenki szereti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top