Gasztro

Európa és Ázsia határán

Oroszország és Törökország egyaránt Ázsia határán van. Ennek megfelelõen reggelijük is kissé egzotikus, különösen ha a vodkára vagy a joghurtos sárgarépára gondolunk...

A török konyha – harmonikus

A török konyha egyik fő jellegzetessége a joghurt széleskörű használata: önálló köretként is megállja helyét, de salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket és húsokat is előszeretettel ízesítenek vele. A joghurtot általában otthon készítik természetes erjesztéssel.






Joghurtos sárgarépa – Havuc kizartmasi

Hozzávalók:

• 5 dl joghurt
• 60 dkg sárgarépa
• 1 kk koriandermag
• 1 marék korianderlevél
• 4 evőkanál olívaolaj
• só, bors


Elkészítése:
 
Vágd vékony szeletekre a megtisztított sárgarépát, majd dobd bele a felforrósított olajba. Állandó kevergetés mellett süsd lassú tűzön kb. 15 percig. Sózz, borsozz, hintsd meg koriandermaggal, és tartsd melegen.

Egy füst alatt melegítsd fel a joghurtot, löttyentsd a sárgarépára, végül díszítsd korianderlevelekkel.


Az orosz konyha

Akárcsak az angolok, az oroszok is bőségesen táplálkoznak reggelire: gyakran kerülnek az asztalra húsfélék, virsli, halak, tojás, ezt követi a tea, a tej vagy valamilyen tejtermék.

Reggeli előtt bevett szokás egy deci vodka elfogyasztása.

Orosz hússaláta

Hozzávalók:

• fél kg főtt sertéshús
• 3-4 burgonya
• 2 csemegeuborka
• 1 fej saláta
• 1 dl majonéz
• ecet, só


Elkészítése:

Tegyük egy tálba az apró kockákra vagdalt húst, illetve a főtt (de lehűtött) krumplit, a vékonyra szeletelt uborkát, majd keverjük el majonézzel, sóval, ecettel. Salátalevéllel díszítsük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top