Gasztro

Franciás könnyedség és dínomDÁNom

A franciák könnyedén veszik, a dánok viszont megadják a módját. Mindegyik változatot érdemes kipróbálni. Legyél néha franciás, de nem riasszon vissza az Észak sem...

Franciás könnyedség

Kicsit paradoxonnak tűnhet, hogy pont a gasztronómia bölcsőjében nem csapnak nagy hűhót a reggeli körül. A francia reggeli hagyományosan tejeskávéból (esetleg tea) és a jól ismert reggeli péksüteményből – “Croissants” – áll. A reggelihez tartozik persze vaj, jam és méz is.





Krém-capuccino

Hozzávalók:

2 dl tej
tejszín
2 kanál instant kávé
2 tojás
15 dkg csokoládé
1 evőkanál rum
csipetnyi fahéj


Elkészítése:

A felforralt tejhez keverd hozzá a kávét, majd öntsd a löttyöt turmixgépbe. Dobáld bele a kockákra tördelt csokoládét, és alaposan turmixold össze. Ezután add hozzá a tojásokat, a rumot, a fahéjat is, és addig keverd, amíg sima krémet kapsz. Töltsd csészébe, majd tedd a hűtőbe rövid időre. Szervírozás előtt nyomj egy kis tejszínhabot a tetejére.






dínomDÁNom


A dánok reggelire igazi terülj-terülj asztalkámat rendeznek – felvágottak, kásafélék, müzli, joghurt, többféle kenyér, péksütemények, gyümölcs kerül az asztalra.

Mégis, az egyik legjellemzőbb étel a ’Smorrebrod’. A dánok szerényen csak vajas kenyérnek nevezik, valójában azonban különféle hideg szendvicsekről van szó, amelyeknek hihetetlenül sok variációja van. Nagy szelet jól megvajazott kenyérre felvágottakat, sült és főtt húsokat, szárnyasokat, halakat, rákokat tesznek, körítésnek pedig zöldsalátát, majonézt, uborkát, sárgarépareszeléket, paradicsomot használnak.
A fehér kenyérre rák- és kagylóféléket és sajtokat tesznek, a rozskenyérre és a félbarna kenyérre húsok, szárnyasok, halak kerülnek, míg a fekete kenyeret vajjal megkenve saláták, lágy sajtok alá teszik. A kenyérszeleteket különféle fűszeres vajakkal kenik meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top