Gasztro

A bor, és az õ születése

Elõfordult már veled, hogy nem tudtad, milyen bort vegyél le a polcról, étteremben milyet rendelj, a vendégeidnek vagy a családodnak milyen bort kínálj? Ha minden leckét végigolvasol, könnyen elboldogulsz majd a finom nedûk világában.





Mi is a bor?

A bor szőlőből készül, sok gondoskodás, szakértelem és feltétlen szakmaszeretet hozzáadásával. Ráadásul talán ez a legegészségesebb alkoholtartalmú ital, különösen, ha mértéket tartunk a fogyasztásában.


Élő anyag

A bor erjedésekor a mustban lévő cukor élesztőgombák hathatós közreműködésével alkohollá válik, majd a keletkezett alkohol leállítja a folyamatot. A bor azonban még ezután is olyan élő anyag marad, amely érzékeny a fényre, a környezet hőváltozásaira, sőt hőmérsékletére. Ezért is kell odafigyelni a helyes tárolásra, és ezért sem helyes a “gyorsan bedugjuk a mélyhűtőbe”-eljárás a borok hűtésére.






Hogyan készül?


A borkészítés országonként, termővidék és pincészetek szerint változhat, de az alapok azért nagyjából ugyanazok. A szüret után a kipréselt szőlőszemekből születik meg a must, ha fehérbor készül, a vöröset természetesen héjon erjesztik, és csak ha kiforrt, azután préselik. A must erjesztő kádakban (vagy reduktív technológia esetén zárt tartályokban) erjed, majd a hordókba kerül, rövidebb-hosszabb érlelés után pedig palackozzák.






A bor története


A bor története egészen az ókorig nyúlik vissza, már Dionüszosz is jókat ivott belőle. Az ógörög hagyományok szerint először Ikarosz szigetén készítették a finom nedűt, a diadalmenet azóta is töretlen. Szerencsére az egyház sem támadta a bor fogyasztását, sőt az előállításában is élen jártak.

Magyarország területére a rómaiak hozták be a szőlőtermelés tudományát. Az éghajlat is kedvezett a növény termesztésének. Nem véletlen, hogy a magyar borok hatalmas karriert futottak be külföldön is, természetesen a tokaji volt a zászlóshajó. Sajnos a filoxéra-járvány szinte az összes termőterületen kipusztította az ültetvényeket, és ez igencsak visszavetette a borkészítést. (Éppen ez történt egyébként más országokban is, pl. a franciaországi Champagne-ban, ahonnan az igazi, eredeti pezsgő származik.)

Azóta persze újra fejlődésnek indult a magyar bor karrierje, amint azt a mára egyre nevesebb borászok, és finomabbnál-finomabb boraik garantálják.

Következő cikkünkben mindent megtudhatsz a fehér-, vörös- és rosé borok készítéséről és az eljárásokról, valamint eláruljuk, mit is jelent a titokzatos barrique kifejezés.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top