nlc.hu
Gasztro
Fehér, vörös, barrique

Fehér, vörös, barrique

A borfajtákat általában a színek határozzák meg. Ez máris jelent némi könnyebbséget. Boriskolánk második részében a fehér-, vörös-, és roséborok körül kalandozunk, valamint ígéretünkhöz híven eláruljuk, mit is jelent a barrique szakkifejezés.





Fehér, rosé, vörös

A három alapfajtából kettőnek elég egyértelmű a készítése. A fehérborhoz a fehér szőlőt leszedik, majd a mustból erjesztik. A vörösbor kék szőlőből készül, ezt a héján kell erjeszteni, hiszen a szőlőszem héjában van a színért felelős tannin, más néven csersav.

A rosé szintén kék szőlőből készül, de a világosabb színt és a más ízvilágot úgy érik el, hogy nem engedik a teljes csersavtartalom és szín beszivárgását a borba. Ez tehát a köztes változat.


A különféle borok természetesen nem csak magukban állják meg a helyüket, hanem összeházasítva is. Így keletkezik a cuvée bor. Ezt természetesen nem véletlenszerűen oldják meg, hanem a megfelelő ízhatás érdekében akár különböző évjáratok is kerülhetnek egy palackba. Cuvée borokat vörös és fehér változatokból is készítenek.
A legismertebb cuvéek közé tartozik pl. a Bikavér. Ez a közhiedelemmel ellentétben nem Egerből, hanem Szekszárdról származó fogalom, így mindkét borvidék használhatja az elnevezést.






Titokzatos módszerek


A bor készítésének technológiája nagyban befolyásolja a megszülető bor tulajdonságait. A különböző módszereket ráadásul keverve is lehet alkalmazni.

A borokat eredetileg fahordókban erjesztették. Ma is sok híve van az ászkolt borkészítésnek, ahogy ezt az eljárást nevezik. Ezzel a módszerrel dolgoznak a kistermelők is, de a nagyüzemi termelésben is megvan a helye.
A fahordóban a bor a fa szerkezetén keresztül jut az erjedéshez szükséges oxigénhez. Így oxidatív borok születnek, melyek színe mélyebb, oxidáltabb, és jellegzetes íz- és illatviláguk lesz.

Az ászkolt borok egyik fajtája a ma egyre divatosabbá váló barrique bor. Ezeket a borokat viszonylag kis méretű fahordókban készítik. A tölgy- vagy akáchordó belsejében elkészülte után faforgácsot égetnek, így a fa belső felülete kicsit megég. Ez különleges, füstös ízt ad a bornak. Az egyetlen gond, hogy ezeket a hordókat csak egy-két évig lehet használni.

Az igazán könnyű, gyümölcsös ízvilágú borok az úgynevezett reduktív módszerrel készülnek. Ha ezt alkalmazzák, ügyelnek rá, hogy a must minél előbb a zárt, rozsdamentes acélból készült tartályokba kerüljön. Az erjedés oxidáció nélkül, ellenőrzött hőmérsékleten történik. Így a szőlő minden friss, üde íze és illata a borban marad.


Következő leckénkben a száraz és édes borokról, valamint arról olvashatsz, hogy milyen ételhez milyen bor illik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top