Zöldségkalendárium

nlc | 2008. Április 21.
Egyre több táplálkozási irányzat hirdeti a helyi, hazai termesztésű zöldségek fogyasztásának előnyeit az importzöldségekkel szemben. De vajon tudjuk-e, hogy vitamindús zöldségeink mikor, melyik hónapban kerülnek elérhető áron a piacra?

Használd ki a tavaszi és a nyári évszak ízkavalkádját, mivel az elkövetkező fél évben mintegy húsz-harminc friss idényzöldség jelenik majd meg a piacokon!

Ehhez segítségképpen csokorba gyűjtöttünk néhányat megjelenésük alapján.

Január
Póréhagyma: A magyar konyhákban egyre inkább kedveltté váló zöldség. Létezik nyári és téli fajtája is, emiatt úgy tűnik, mintha folyamatosan szezonja lenne. A nyári termés puhább, halványzöldebb színű, míg a téli sötétebb és erősebb.

Cikória: Annak ellenére, hogy a cikória a szántóföldek gyakori gyomnövénye, a piacokon meglehetősen ritkán találkozunk vele. Pedig értékes zöldségnövény, főleg a téli, friss idényjellegű zöldségekben szűkölködő időszakban. Segíti az emésztést, rostokat, ásványi sókat tartalmaz nagy mennyiségben. Ennek a növénynek a nemesített változata a kávépótló cikória is.

Sütőtök: A tél legkedveltebb, vitamindús univerzális csemegéje, mert mint leves, főzelék és desszert is megállja a helyét. A második világháború utáni szűkös esztendők népi tápláléka volt, tömeges mennyisége és elérhető ára miatt. Ma már közepesen drága árfekvésű, mert jóval kevesebbet termelnek belőle, mint évtizedekkel ezelőtt, és sajnos a minősége is változó, ugyanis ez nagyban függ az időjárástól. A sütőtöknek ugyanis akkor omlósabb és édesebb a húsa, ha a betakarítását csak azután kezdik meg, miután megcsípte az első dér. Így az enyhe tél nem kedvez neki.

 

Február
Pasztinák: Annak ellenére, hogy igénytelen növény – már ami a termesztését illeti –, és hazánk minden táján megterem, még sincs elég belőle elég a piacokon. Sajátos ízű, kissé édeskés, vitamindús növény.

 

Március
Snidling: Jól tűri a hideget, ezért piaci megjelenése jól jön a tél végi friss zöldség hiányakor.

Petrezselyem: A magyar konyha hagyományosan használt növényei közé tartozik, rendkívül magas beltartalommal. Szinte egész évben vethető és kapható, de tápanyagaiban és árában is tavasszal a legkedvezőbb.

Retek: A piros hónapos reteknek létezik tavaszi és késő őszi (októberi) termése is. Előnyös tulajdonságait leginkább saláták készítésénél vagy szendvicsek kísérőjeként nyers állapotában hasznosítjuk, a régi mondáshoz igazodva: „A retek reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság.”

Sárgarépa: Egész évben jelen van a piacon, mivel viszonylag hidegtűrő, ezért jól tárolható. Zsenge terméseivel tavasszal találkozhatunk.

Április
Spenót: Az egyik legkorábbi friss zöldség, tél végén vagy kora tavasszal már szedhető. Nyár vége felé pedig a mangold helyettesítheti.
Fejes saláta: Idényszerű fogyasztása márciustól júniusig tart, de létezik téli változata, az úgynevezett „áttelelő” saláta, így ősszel sem kell nélkülöznünk a konyhaasztalról. Sok karotint és B-vitamint tartalmaz. Antioxidánstartalma révén pedig nagyon egészséges szervezetünk számára.

Május
Karalábé: Leginkább megvastagodott szárát, a gumóját fogyasztjuk. Világoszöld és lilás színárnyalatban létezik. Gazdag rostokban, vitaminokban. A saját kerttel rendelkezők a zsenge leveleit is fel tudják használni, például a töltikéhez.

Spárga: Igazi idényzöldség; csak rövid ideig vendégeskedik a piacokon. Ízletes mind a fehér, mind a zöld színű változata. Ez utóbbi vitaminokban gazdagabb.

Újburgonya: Lassan beindul az idénye, és az ára is olcsóbb lesz.

 

Június
Zöldborsó: Könnyű termeszteni, ezért bőségesen találkozunk vele a piacokon. Próbáld meg otthon minél változatosabban elkészíteni.

Július
Mangold: Ezt a tápanyagokban különösen gazdag növényt, annak ellenére, hogy évszázadokig jelentős szerepet töltött be táplálkozási kultúránkban, napjainkban újra és újra fel kell fedezni. Levelét és nyelét fogyasztjuk a spenóthoz hasonló elkészítési módokban.

Cukkini: Általában egész évben kapható, de hazai szezonja kora nyártól késő őszig tart, és ebben az időszakban olcsó is. A zsenge példányokat nem fontos, a vastagabb húsosakat viszont ajánlatos meghámozni. Kevesen tudják, hogy ehető nyersen is, és savanyítani, de még kovászolni is lehet.

Augusztus
Csillagtök, patisszon: Főszezonja leginkább júliusra, augusztusra tehető. Mint a legtöbb tökfélét, kiválóan lehet rántani, tölteni, kaporral fűszerezni.

Paprika: Itt van a lecsószezon ideje, amikor minden hozzávaló, így a sárga húsú csemegepaprika is elérhető áron kapható. Tavasszal viszont a primőr zöldpaprika van inkább jelen.

Paradicsom: A fóliasátor alatti, illetve az üvegházi termelésnek köszönhetően szinte egész évben fogyasztható, ugyanakkor a szabadföldi, természetes napfény érlelte termése nyárra érik be igazán, és az ára is ekkor a legkedvezőbb.

 

Szeptember
Zöldbab: A zöld és a sárga hüvelyű bab vagy a lóbab, tarkabab egyaránt ízletes, és fogyasztása itthon meglehetősen népszerű. Nyár vége felé kezdődik a szezonja.

Október
Brokkoli: Hűtőben sokáig eltartható, könnyen emészthető étel. Kiváló B-vitamin- és vasforrás. Egész évben kapható, de főidénye októbertől áprilisig tart.

Édeskömény: Különleges megjelenésű növény, amelyet fűszerként is használhatunk. Itthon egyelőre még a luxusnövény státusában van; drága és ritkán kapható.

Káposzta: A fehér és a lila káposzta a téli időszak nagy kedvence, gazdag vitaminforrású zöldség. A szezonja októbertől kezdődik.

November
Kelkáposzta: Széles körben termelt növény, ezért bőségesen található a piacokon, bár a háztartásokat megosztja, mert gazdag tápértéke és elérhető ára ellenére sokan nem kedvelik.

Csicsóka: Ez az édeskés ízű növény jól hasznosítható a téli vitaminhiányos időszakban. Göcsörtös külseje miatt azonban tisztítása nem könnyű.

December
Cékla: Nemcsak a kisbabák egyik első zöldsége, hanem az egészségtudatos táplálkozás alappillére is. Éltető vitaminokban rendkívül gazdag, ezért minél gyakrabban illene beépíteni étrendünkbe.

Zöldség.lap.hu
Piac.lap.hu
Konyha.lap.hu

Exit mobile version