Gasztro

Jéghideg nyalánkságok

Menthetetlenül újra itt a hőség, nincs is jobb ilyenkor valami hűsítő finomságnál. Ha van egy kis vállalkozó kedvünk, otthon is hamar elkészíthetünk egy könnyű sörbetet vagy egy friss, gyümölcsös fagylaltkelyhet.

A legkisebb gyerektől a felnőttig mindenki szereti a fagylaltot. Lehet krémes és lágy, friss gyümölccsel megbolondítva, gazdagon, pikáns ízvilággal – a fagylaltválaszték végtelen. Ne álljunk ellen, engedjünk a csábításnak, és ne tagadjuk meg magunktól a jéghideg nyalánkságokat!

Állag

A házilag készített fagylalt állaga sűrűbb, jobban megfagy, mint az üzletekben kapható kész fagylaltok. A tálalás előtt fél-egy órával vegyük ki a mélyhűtőből, hogy kicsit meglágyuljon, különben nagyon nehezen kanalazható.

 

Tálalás

A fagylaltot legjobb pár órával az elkészítés után tálalni. Az ízek ezalatt már összeérnek, és a fagylalt kellően megszilárdul. A sörbeteknek nincs szükségük hosszabb időre, az elkészítés után rögtön tálalhatók.

 

Tárolás

A legtöbb házilag készített fagylaltot egy hónapig is tárolhatjuk mélyhűtőben. A sörbetet és a fagyasztott joghurtot legjobb, ha két-három héten belül elfogyasztjuk. A fagylaltot üveg-, műanyag vagy fémedényben tároljuk, a tetejét fóliával vagy fedővel takarjuk le. A fedő nélkül tárolt fagylalt kellemetlen ízűvé válhat.

Egyszerű gyümölcsfagylalt

• 1 közepes banán, feldarabolva
• 2 evőkanál citromlé
• 375 ml hűtött sűrített tej
• 165 g porcukor
• 1 közepes narancs, feldarabolva

Keverjük össze a banánt és a citromlevet egy kis tálban. A sűrített tejet verjük fel elektromos mixerrel, lassan adagolva hozzá a cukrot, amíg megsűrűsödik és habos lesz. Addig keverjük, amíg egynemű keveréket kapunk.

Keverjük hozzá a banános alaphoz, adjuk hozzá a feldarabolt narancsot.
Öntsük át egy szögletes püspökkenyérformába, fedjük le, és tegyük a mélyhűtőbe,
amíg megszilárdul.

Passiógyümölccsel vagy naranccsal tálaljuk.

Négy adag lesz belőle.

 


Ízvarázs füzetek: Jéghideg nyalánkságok

Amíg nem kóstoltuk a házilag készített fagylaltot, addig nem is tudjuk, milyen az igazi, mennyei fagylalt. Krémes, lágy és extravagáns. A házilag készített fagylalt és sörbet maga az élvezet, a kényeztetés, és ha egyszer kipróbáltuk – a szenvedély…

Bolti ár: 849 Ft
Internetes ár: 600 Ft
www.arena2000.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top