Gasztro

Gyertek, grillparti lesz nálunk!

Az evés még csak-csak... De a hangulat! A barátok, a nevetés, a levegő, az ücsörgés a kertben, az illatok, az emlékek… Megéri! Álljunk a tűz mellé és rajta!

Sokan esküsznek (esküszünk…) rá, hogy a sült szalonna a legjobb szabadtéri étel, hagymával, kenyérrel… de ezt most hagyjuk! Egy idő óta a sült zöldségek divatja is beköszöntött hozzánk, és új lehetőségeket nyitott az esti sütögetésekben.

A csirkemell sem maradhat ki, és természetesen a csirkecomb sem. A mellet előző este bepácoljuk ebbe a finom joghurtos, bazsalikomos, citromos pácba, amely alaposan átjárja és omlóssá is teszi. A combokat ugyanígy előkészítjük, a csípősség pedig csak rajtunk múlik, ám ha gyerekek is esznek belőle, készüljünk valami mással is.

Aki Erdélyben járt, bizonyára evett már mititeit (miccset), fűszeres kolbászkát, amelyet még a mezei munkák alatt is megsütnek a székelyek is, bár az étel román eredetű. Tamás is ajánl egy receptet ilyen kolbászka elkészítésére, és ennek a fűszerezése is tulajdonképpen ránk van bízva.

Ennél is különlegesebb a darált bárányhússal tűzdelt nyárs, amelyhez remekül illik, ha mellé édesburgonyát grillezünk. (Már csak arra kell vigyáznunk, nehogy elégessük a hurkapálcákat…)

És most jön valami, amihez figyelmeztetés is járul: a bruschettából ugyanis annyit fognak enni, amennyi készül belőle, egyszerűen nem lehet abbahagyni. Jó vastag szelet kenyérből készítjük, már a fokhagyma önmagában elég lenne az üdvösséghez, de ha még beledörzsöljük a paradicsomot, és meglocsoljuk olívaolajjal… Képzelhetik. De ne is képzelődjenek: elő a kenyérrel, a fokhagymával, és rajta! A konyhában is kipróbálhatják, ám ne feledkezzenek meg a kereszthuzatról!

 

Joghurtos csirkemell

Hozzávalók: 4 gerezd fokhagyma, 3 szál bazsalikom, 4 dl joghurt, 60 dkg csirkemellfilé, fél citrom, só, 2 cukkini.

A fokhagymát összezúzzuk, a bazsalikomot apróra vágjuk, és összekeverjük a joghurttal. Ízesítjük a citrom levével és beletesszük a szeletekre vágott csirkemelleket. 1 napig hagyjuk a hűtőben, majd forró grillrácsra tesszük, ekkor megsózzuk és megsütjük. Grillezett, karikára vágott cukkini illik hozzá.


További négy Tamás-receptet (
Csípős csirkecombfilé, Bárány nyárs, Kolbászkák, Bruschetta
) találhatsz a Nők Lapja július 23-án megjelenő, 30. számában!


Még több az e heti Nők Lapjából:

Kovács Kati: Olimpia után férjhez megyek! »
Koj, a szívszerelem »
Itt a gyerek, hol a gyerek? »
Kiválasztottnak érzem magam! »
Természetes szépségek kontra véznák »
Patrick Dempsey, akit receptre kellene felírni »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top