Gasztro

Nyaralás a konyhában – Könnyen elkészíthető ételek nyaralás alatt

Nyaralás a konyhában? Nem, nem és neeem! Senki sem akarja a nyári szabadságát rezsó mellett izzadva eltölteni, pláne nem egy idegen konyhában, amíg a család apraja-nagyja fürdőzéssel vagy a teraszon hűsöléssel tölti az időt.

A nyaralás ideje alatt a család etetése külön logisztikai felkészülést követel a háziasszonytól. Ajánlott, hogy legyen velünk néhány praktikus, nélkülözhetetlen konyhai eszköz, hogy felkészülhessünk nem várt, esetlegesen félig-meddig nomád körülményekre is. Különösen akkor, ha olyan helyre megyünk, ahol eddig még nem jártunk.

Érdemes arra törekedni, hogy otthonunktól távol könnyen elkészíthető, egyszerű ételeket tálaljunk lehetőleg hagyományos receptekre támaszkodva. És felejtsd el a háromfogásos ebéd luxusát. Legalább arra az időre, amíg nyaralsz!

Mit vigyél magaddal?

Konyhai minimállista:

• evőeszközök, ha nem felszerelt a konyha,
• legalább egy közepes lábos,
gyufa,
• konzervnyitó, sörnyitó,
1-2 darab konyharuha,
• mosogatószer, mosogatószivacs,
• 1 csomag szalvéta,
• szemeteszsák
• kockacukor,
• só,
• 1-2 deci napraforgó- vagy olívaolaj,
• neszkafé,
• filteres tea.

Igazítsd a listádat a saját személyre szabott igényedhez is, attól függően, hogy autóval, busszal vagy repülővel történik az utazás. Ez a minimállista bármilyen apartmanos nyaralásnál megállja a helyét, legyen az itthon vagy külföldön. Saját autóval utazva persze sokkal több dolog elcipelésére van lehetőséged. Nagy körvonalakban tervezd meg a heti menüt, és egészítsd ki a listádat. Akár egy csomag rizzsel, egy-két zacskó tésztával, leveskockával, levesbetéttel, esetleg még egy serpenyővel. Urambocsá egy-két zacskós levessel. A húst a nyaralási körülmények függvényében lecserélheted virslire, kolbászra, gombára, löncshúsra vagy tonhalkonzervre. Autóval utazva a hűtőládában vihetsz magaddal húst, szalámit vagy kolbászt is. Ha nem akarod felkeresni a helyi piacot vagy zöldségest, akkor pakolhatsz még valamennyi burgonyát, hagymát, paradicsomot.

Kisgyermek, extra igényekkel

Az eszcájg, avagy a teljes étkeztetés összeállítását egy kicsit bonyolítja, ha kisgyermeket is viszünk magunkkal. Általános érvényű szabály, hogy minél kisebb a gyerek, annál nagyobb a mozgó étkészlete.

A csomagba ilyenkor bekerül még:

1-1,5 éves kor alatt:

tápszer,
vízforraló (ha autóval megyünk, vagy helyette egy kisebb vízforraló edény),
néhány konzervbébiétel, a kicsi étkezési szokásai alapján (de ajánlott legalább 2 darabot számolni naponta),
egy doboz gyümölcsös vagy vaníliás péppor, reggelikre és/vagy a kisebb étkezésekre,
a gyerek tálkája, kanál, pohár,
keksz, babapiskóta az útra.

 

1,5 éves kor fölött:

néhány konzervbébiétel (a biztonság kedvéért),
zabkorpa vagy zabpehely a reggeli kásához,
néhány doboz 2-3 decis gyümölcslé, szívószállal,
instant kakaó, ha szereti,
a gyerek tálkája, kanál, pohár,
keksz, babapiskóta az útra.

A család nyaralási étrendjét igyekezz a kicsi igényeihez igazítani; kerüld el azt, hogy többféle dolgot főzöl egyszerre, mert akkor tényleg nem fogsz elszabadulni a tűzhely mellől. Ha a pici jobban szereti a levest vagy a tésztaféléket, akkor igyekezz ezek közül minél többet belevenni a tervezett menübe.

Nyár.lap.hu »
Recept.lap.hu »
Család.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top