•Ha kíváncsi vagy Jani előző heti menüjére, katt ide! » |
Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. Íme középső fiam, Zádor kívánsága:
• Zádor menüje • |
Narancsos sárgarépa-krémleves
Íme egy titkos recept azért, hogy a gyermekek minél több répát egyenek boldogan!
- 1 kg sárgarépa
- ½ liter 100%-os narancslé
- 1 liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
- 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 2 óriási löket olívaolaj
- egy marék apróra vágott korianderlevél, só-bors
- egy kis doboz 20%-os tejföl
A répát megpucolom, és apró kockákra vágom. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megfuttatom, és hozzáadom a répát meg a koriandert. Az egész zöldséges alapot nagy lángon 10 percig kavargatom, és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. Pirítom 3-4 percig az egészet, és felöntöm az alaplével. Egyszer felforralom, majd lassú tűzön főzöm az egészet 35-40 percig. Ezután beleöntöm a tejfölt, és egy botmixerrel összeturmixolom az egészet. A narancslevet felmelegítem, és hozzáadom a leveshez, és egyszer felforralom. Megkóstolom, és sóval-borssal „kiegyensúlyozom” az ízét. Belekanalazom a tányérba, ha nagyon kreatív vagyok, akkor filézett narancsot rakok a tetejére, és meglocsolom tejföllel. Az biztos, hogy a mai napon mindenki fütyülni fog…
Citromos-kapris borjúszelet
- 3 löket olívaolaj
- 2 simára kevert tojás
- 30 dkg sóval-borssal kevert liszt
- 20 dkg vaj
- 5 szelet friss borjúcomb (Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel!)
- 2 simára kevert tojás
- 4 evőkanál lecsepegtetett, durvára vágott kapribogyó
- ½ liter fehérbor (lehet 1 liter is, a többi a szakácsé)
- ½ liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
- 1-2 evőkanál citromlé
- 20 dkg hideg, kockára vágott vaj
A hússzeleteket alaposan kiklopfolom, beleforgatom a fűszeres lisztbe, majd a felvert tojásba. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, és a hússzeleteket addig sütöm, amíg a kéreg aranybarna lesz. Sütőben 60 fokon melegen tartom. A lepirult zsiradékot felkaparom, felöntöm a borral, a levessel, hozzáadom a kapribogyót, és az egészet addig forralom, míg a felére fő. Ekkor a vajkockákat egyenként beleszórom, kevergetve felolvasztom, de nem forralom fel. Ízlés szerint felengedem citromlével, sóval-borssal ízesítem. Köretnek a kedvencemet ajánlom: krumplipürét.
Csók, Zádor!