Gasztro

Jani menütippje advent harmadik vasárnapjára

Megkezdődtek a karácsonyi előkészületek itthon. Ahogy azt megszoktuk, a dizájnért az én drága Ágikám felel, viszont így rám marad az adventi menüsor megtervezése. Ez pedig nálunk nagyon komoly dolog.
Ha kíváncsi vagy Jani előző heti menüjére, katt ide! »

Ilyenkor írjuk meg a karácsonyi „wishing listet”, és advent minden vasárnapján a kedvenc menüjüket kérhetik a fiatalok. Hosszas tűnődés után úgy döntöttünk, hogy az idei karácsonyt megelőző három vasárnapon elkészítem a család kedvencét, a borjút, úgy, ahogy a gyerekek kérik. Bónuszként választhattak egyet a mámoros leveseimből is. Íme középső fiam, Zádor kívánsága:

• Zádor menüje •

Narancsos sárgarépa-krémleves

Íme egy titkos recept azért, hogy a gyermekek minél több répát egyenek boldogan!

  • 1 kg sárgarépa
  • ½ liter 100%-os narancslé
  • 1 liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
  • 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 2 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 óriási löket olívaolaj
  • egy marék apróra vágott korianderlevél, só-bors
  • egy kis doboz 20%-os tejföl

A répát megpucolom, és apró kockákra vágom. Az apróra vágott hagymát az olívaolajon megfuttatom, és hozzáadom a répát meg a koriandert. Az egész zöldséges alapot nagy lángon 10 percig kavargatom, és hozzáadom az apróra vágott fokhagymát. Pirítom 3-4 percig az egészet, és felöntöm az alaplével. Egyszer felforralom, majd lassú tűzön főzöm az egészet 35-40 percig. Ezután beleöntöm a tejfölt, és egy botmixerrel összeturmixolom az egészet. A narancslevet felmelegítem, és hozzáadom a leveshez, és egyszer felforralom. Megkóstolom, és sóval-borssal „kiegyensúlyozom” az ízét. Belekanalazom a tányérba, ha nagyon kreatív vagyok, akkor filézett narancsot rakok a tetejére, és meglocsolom tejföllel. Az biztos, hogy a mai napon mindenki fütyülni fog…

Citromos-kapris borjúszelet

  • 3 löket olívaolaj
  • 2 simára kevert tojás
  • 30 dkg sóval-borssal kevert liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 szelet friss borjúcomb (Kérd meg a hentest, hogy szeletelje fel!)
  • 2 simára kevert tojás
  • 4 evőkanál lecsepegtetett, durvára vágott kapribogyó
  • ½ liter fehérbor (lehet 1 liter is, a többi a szakácsé)
  • ½ liter zöldségalapú leves (lehet kockából is)
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 20 dkg hideg, kockára vágott vaj

A hússzeleteket alaposan kiklopfolom, beleforgatom a fűszeres lisztbe, majd a felvert tojásba. A vajat egy serpenyőben felmelegítem, és a hússzeleteket addig sütöm, amíg a kéreg aranybarna lesz. Sütőben 60 fokon melegen tartom. A lepirult zsiradékot felkaparom, felöntöm a borral, a levessel, hozzáadom a kapribogyót, és az egészet addig forralom, míg a felére fő. Ekkor a vajkockákat egyenként beleszórom, kevergetve felolvasztom, de nem forralom fel. Ízlés szerint felengedem citromlével, sóval-borssal ízesítem. Köretnek a kedvencemet ajánlom: krumplipürét.
Csók, Zádor!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top