Gasztro

(F)első osztályú rizs

Pirítom, felöntöm, hagyom és kész. A rizshez nem kell nagy tudomány vagy sok idő. Mármint a rizskörethez. Mert a rizottóért igenis meg kell küzdeni. Olyan, mint egy különösen eleven gyerek: egy percre sem hagyhatjuk magára.

A rizottó külön tudomány – kezdi meg „séffoglaló előadását” Tamás, és mivel szemléltető eszközei igazolják az alaptételt, kénytelenek vagyunk igazat adni neki. Mert már az sem mindegy, milyen rizst veszünk, a rizottóhoz ugyanis kerekszemű, röviden összefoglalva rizottó rizst kell venni. Aztán rátenni egy kis vajon üvegesre párolt hagymára, felforrósítani, és az odakészített fehérborral valamint húslevessel apránként és egyforma arányban felöntögetni. Állandó kevergetés mellett! Itt ugyanis nem cél, hogy a szemek szépen elváljanak egymástól, mert éppen az a jó, ha egy kicsit szaftos, leveses.

Fontos, hogy a sóval óvatosan bánjunk, mert ott a bor ugye, és ott a húsleves. Fontos továbbá, hogy a végén megint adjunk hozzá vajat és még parmezánt is, úgy lesz az igazi.

A többi hozzávalót pedig úgy és akkor tegyük hozzá, ahogy és amikor Tamás azt ajánlja nekünk.

Ne sajnáljuk az időt rá, és a gondosságot sem hozzá!

Higgye el mindenki: megéri!

Borsós-spárgás rizottó

Hozzávalók: 1 kis fej hagyma, só, 6 dkg vaj, 25 dkg rövid szemű rizs, 6-8 dl húsleves (leveskockából), 1 pohár fehérbor, 4 dkg reszelt parmezán sajt, őrölt bors, zöldborsó, zöldspárga (lehet fagyasztott is).

A hagymát megtisztítjuk, és apróra vágva, egy csipet sóval a vaj felén megpirítjuk. Hozzáadjuk a rizst, és folyamatosan kevergetve kis ideig pirítjuk. Ráöntünk egy pohár bort, amelyet hagyunk elpárologni. (Ha azt szeretnénk, hogy kevésbé legyen savanykás, a bort melegítsük fel, mielőtt a rizshez adjuk.) Ekkor felöntjük forró levessel, hogy az ellepje. Közben kevergetjük. 10 perc után hozzáadjuk a borsót és a zöldspárgát, majd még kb. 10 percig főzzük, szükség esetén további levest adva hozzá. Végül egy nem túl száraz, de nem is nagyon leveses rizottót kapunk.

A még forró rizshez hozzákeverjük a maradék vajat és a sajtot.

Jó tudni:

A rizottó nem szeret várni. 


További két isteni rizottó receptet
(Gombás rizottó, Sötőtökös rizottó) találhatsz a Nők Lapja január 14-én megjelenő, 3. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Katus Attila és Molnár Andrea: A pletykákon csak nevettünk »
D. Tóth kriszta: Jégre vittük egymást »
Megnézzük, mit eszünk »
Az überszexuális, a bumerángkölyök és a nyuszi »
Hollywoodi anyaminták »
Hogyan születik a baba? »

nlc.hírlevél

Iratkozz fel az nlc hírlevelére, és olvasd elsőként a legizgalmasabb híreket!

FELIRATKOZOM

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése