Gasztro

Amerikai fánk sütőben sütve

Fánk mindenhol van, kicsi, kerek, nagyobb, lyukacsos, pufók, kerekded, keskeny szalag formájú, spirálos, csavart. Csak éppen máshogy hívják. Lokmának, tulumbának, churrosnak, pampushkynak, zeppolának vagy mallasadasnak, hogy csak néhányat említsünk a több száz közül.

Hozzávalók:

  • 3 dl meleg tej
  • 2,5 kiskanál szárított élesztő
  • egy evőkanál vaj
  • 150 g cukor
  • 2 tojás
  • 600 g liszt
  • egy csipetnyi só
  • 1,5 dl olvasztott vaj
  • 220 g cukor
  • 2 kiskanál őrölt fahéj

Egy deci meleg tejbe keverd bele az élesztőt, szórj bele egy kiskanál cukrot, és tedd félre néhány percig, amíg az a tejben felfut.

Keverd össze a maradék tejet a cukorral, a tojásokkal és a kevés vajjal. A liszthez adj egy csipetnyi sót, öntsd hozzá a cukros-tojásos tejet, és add hozzá a felfuttatott élesztőt is. Dolgozd jól össze a tésztát, formázd egy nagy cipóvá, és letakarva, szobahőmérsékleten hagyd pihenni, amíg a tészta a duplájára kel.

Ezután tenyereddel kissé lapítsd ki a tésztát, formázz belőle kerek, de lapos cipókat, és közepét egy kerek keksznyomóval szúrd át (vagy egy 2-3 centis átmérőjű likőröspohárral). Így gyűrű formájú lesz. Takard le egy konyharuhával, és 35-40 percig hagyd ismét kelni.

Melegítsd elő a sütőt, és 180 fokon kezdd el sütni. A fánkokat sütőpapírral fedett tepsire téve süsd 8, maximum 10 percig.

A megsült fánkokat forgasd meg először a megolvasztott vajban, majd a fahéjas cukorban.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top