Gasztro

Farsangi fánközön

Itt a farsang, vegyük elő a fánkrecepteket, de azért ne zárkózzunk el az új variációktól sem! Tamás ráadásul ezúttal egyetlen alaptésztát kínál, amelyből, csupán a tölteléket változtatásával három különféle fánkot varázsolhatunk. Tehát: izzítsuk be a sütőt!

A fánk kultúrtörténete tele van meseszerű történettel. Egyesek szerint egy bécsi pék, bizonyos Krapfen úr özvegye „találta fel”, természetesen véletlenül. Átvéve férje műhelyét, a kenyérre türelmetlenül várakozók felé hajított egy darab tésztát, ám az egy lábas sercegő olajba esett. Hát… A másik variáció sem életszerűbb, abban ugyanis XVI. Lajos felesége, Marie Antoinette szerepel, amint elkóborol az udvari bálról, és egy mézeskalácsostól édes tésztát vásárol.

Jobban tesszük, ha az együgyű történetektől visszakanyarodunk Tamás alapreceptjéhez, amelynek sikere az alapos kevergetésen múlik, vagyis ne nagyoljuk el ezt a mozzanatot!

Aki nem vette volna észre, az alaprecept erősen emlékeztet a képviselőfánk alapanyagára, sőt, magára erre a híres édességre hasonlít a málnahabos variáció is. A megsütött fánkocskákba a málnahabon kívül kanalazhatunk, vagy habzsákból adagolhatunk gesztenyés tölteléket és kávékrémet is, ez utóbbi nagyon jól egészíti ki a vaníliás pudingport, így hát más süteményekhez is felhasználhatjuk.

Jó mulatást!

Fánktészta:


Hozzávalók: 10 dkg liszt, 10 dkg olaj, 10 dkg víz, 6 egész tojás, csipet só, csipet cukor.

A vizet az olajjal, a cukorral és a sóval felforraljuk. Ha felforrt, beletesszük a lisztet, és fakanállal állandó kevergetés mellett, gyorsan eldolgozzuk. Állandóan kevergetve addig tartjuk a tűzön, amíg teljesen sima lesz, és a massza elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és kissé hűlni hagyjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, amelyeket gépi habverővel, szintén alaposan eldolgozunk a tésztában. Egészen addig keverjük, míg teljesen kihűl. (A tészta sikere nagyban múlik a kikeverésétől, mivel ilyenkor tudunk levegőt keverni bele, amitől könnyebb lesz a sütemény.) Sima csövű habzsákba töltjük, és lisztezett, vajazott tepsire, egymástól két centire különböző méretű halmokat nyomunk. Kevés – kb. fél dl – vizet spriccelünk rá és forró, 190 °C-osra előmelegített sütőbe tesszük. Figyelni kell rá, mert a fánkok hamar megsülnek!

Málnahabos fánk:

Hozzávalók: a fánktészta+fél liter tej, 1 cs. vaníliás pudingpor, 30 dkg fagyasztott málna, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín.

A tésztából egymástól 6 centire 4 cm-es gömböket nyomunk habzsákból, és a fent leírt módon megsütjük. 4 dl tejet kevés cukorral felforralunk. 1 dl tejjel elkeverjük a pudingport, majd állandó keverés mellett a forró tejhez öntjük, és felforraljuk. Tiszta tálba átöntve kihűtjük. A tejszínből a maradék cukorral habot verünk, és a pudinghoz keverjük. Legvégül óvatosan belekeverjük a félig kiengedett málnát is. Hűtőben kissé megdermesztjük. A fánkok tetejét levágjuk, ujjunkkal kimélyítjük a közepét, és belenyomjuk a málnahabot. Tetejét visszatesszük, és enyhén porcukrozzuk. 1-2 órára a hűtőbe állítjuk.

További két isteni fánk-receptet (kávés eckler fánk, gesztenyés fánkocskák) találhatsz a Nők Lapja február 4-én megjelenő, 6. számában!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

Szekeres Nóra: Várandós lettem, és akkor lehúzták a rolót »
D. Tóth Kriszta: Egy rendhagyó történet »
Szavakkal ölni és ölelni is lehet »
A mi kismamáink »
Kedvenc cserepesem »
Beszélgetés Törőcsik Marival – több felvonásban »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top