Gasztro

Mogyorós karamellszelet

Hozzávalók:

• 200 g vaj
• karamellás töltelék
• 50 g kakaópor
• 180 g vaj
• 400 g barnacukor
• 110 g kristálycukor
• 1 teáskanál vaníliaeszencia
• 2 evőkanál aranyszirup
• 2 tojás, felverve
• 180 ml sûrített tej
• 225 g finomliszt
• 175 g mogyoró, megpirítva
• 1 evőkanál növényi olaj
• 200 g olvasztott étcsokoládé, lehûtve

 

Melegítsük elő a sütőt 160 °C-osra. Vajazzunk ki egy formát, majd az alját és a két hosszabb oldalát béleljük ki sütôpapírral. A vajat és a kakaót egy lábasban keverjük össze, adjuk hozzá a cukrot is, és kevergessük, amíg a cukor feloldódik. A lábast húzzuk le a tűzről, egymás után adjuk hozzá a vaníliaeszenciát, a tojást, az átszitált lisztet, és jól keverjük össze. A masszát egyenletesen terítsük szét a formában, és süssük 20 percig. Hagyjuk kihűlni. A karamellás tölteléket oszlassuk el a süti tetején, s tegyük az egészet hûtôszekrénybe 30 percre. Ha a karamellás töltelék megszilárdult, keverjük össze a csokoládét az olajjal, oszlassuk el a karamellás rétegen, és tegyük a hűtőbe, amíg az újabb réteg is megszilárdul.
A karamellás töltelék elkészítéséhez egy serpenyőben keverjük össze a vajat, a cukrot, a sűrített tejet, és az aranyszirupot (helyettesíthetjük mézzel), majd kis lángon, folyamatosan kevergetve addig melegítsük, amíg a vaj elolvad. Nagyobb lángon, továbbra is kevergetve főzzük még 10 percig, amíg a massza sötét, karamellszínű lesz. Húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a mogyorót.

Kb. 20 darab lesz belőle.

Tipp: ezt a süteményt lefedve, hűtőszekrényben két napig tárolhatjuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top