Gasztro

Ajándék, mellyel meglepem – magam

Kétségtelenül látványosabb – és kényelmesebb –, ha nőnapra az ember lánya egy, netán több férfiembertől is kellemes meglepetésben részesül. Virág, csoki, finom kis vacsora... Ám nem minden férfi találja fel magát a konyhában, így nem árt készülnünk egy B tervvel. Tamás például azt ajánlja: ne várjunk másra, készítsünk egy finom kis menüsort – magunknak!

A finom kis menüsor legfőbb ismérvei közül tavasz elején semmiképpen nem maradhat ki a „nem hizlaló” eposzi jelző. Vagyis olyan legyen, amit szeretünk, aminek örülünk, de amitől nem lesz lelkiismeret-furdalásunk, arról nem is szólva, hogy a ledolgozásához nem kell végigfutni Szombathelytől Nyíregyházáig…

A sült kecskesajtos bagett ráadásul olyan, amivel – ha már teszteltünk magunkon – bátran előállhatunk, amikor vendégeket fogadunk, mert látványos is, nem csupán ízletes. Arról nem is szólva, hogy a mellé készített saláta a maga enyhén édeskés ízével – ami a fehér balzsamecetnek köszönhető – tökéletes kiegészítő. És vajon melyik nő nem örül egy újabb salátareceptnek?! Na ugye!

Salátát készítünk a főételhez is, méghozzá karakteresebb, szinte csípős salátát. Érdekesség, hogy a hozzá való répát, a póréhagyma zöldjét nem reszelni kell, hanem egészen vékonyra vágni. Már aki… Tamás a hozzá intézett kérdésre, mármint, hogy milyen módszerrel lehet gyufaszál vékonyságú darabkákat előállítani, azt mondta, hogy huszonöt kilónyi zöldség felvágása után mindenkinek menni fog. De ha valakinek mégsem menne, az reszelje le. Hát…

És persze: éppen nőnapon mondanánk le a desszertről? Na nem! A ricottatorta (olasz, félzsíros savótúró) szerencsére a gyorsabb típusú édességek közé tartozik, már ami az elkészítés részidejét illeti. Ráadásul kalóriaértéke kevesebb a túróénál! Már csak az a kérdés, hány szelettel ajándékozzuk meg magunkat…

Jó ünneplést!

Grillezett óriás garnéla szójás zöldségekkel


Hozzávalók: fél kg óriás garnéla, 2 gerezd fokhagyma, 1 szál sárga- és fehérrépa, 10 cm-es póréhagyma, 2 cm-es friss gyömbér, fél dl édes vagy édes-savanyú csiliszósz, 2 ek. sós szójaszósz, olívaolaj, tengeri só.

A zöldségeket megtisztítjuk, vékony metéltre vágjuk, és kevés olívaolajon hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért. Ráöntjük a szója- és a chiliszószt, majd összeforraljuk. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon, hirtelen megpirítjuk a rákokat a fokhagymával, amit később kidobhatunk. Enyhén megsózzuk, és a fűszeres zöldségekkel tálaljuk.

További két nőnapi különlegességet (Ricottatorta, Kecskesajtos bagett salátával) találhatsz a Nők Lapja március 4-én megjelenő, 10. számában!

 

Még több az e heti Nők Lapjából:

D. Tóth Kriszta: A férjemről van szó »
Lolával az élet: Százcentis jógi, aranyhajjal »
A NŐ 60 éve »
Anyáink is ezt viselték »
Egy férfi is lehet boltkóros »
Költőnek (is) készül a diáklány »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top