Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Gasztro

Janival a konyhában – Mit szólnál egy jó kis olasz ebédhez?

Négyrészes sorozatunkban Szőke János séfünk kipróbált és közkedvelt olasz receptjeit olvashatjátok. Tészták, levesek olaszosan, de mégis kicsit másképp, egy kicsit "janisan".

Lencsekrémleves egy kicsit másképpen… (biztos, hogy megszereted)

Lencsekrém leves egy kicsit másképpen...Megígértem, hogy ezt a titkos receptet soha nem mondom el senkinek, de oly egyszerű, hogy nem maradhat titok. A tökéletes lencsekrémleves titka, hogy jó pár üde zöldséget az alaplében puhára főzünk. Na meg az extrém sok hagyma meg a fokhagyma… Az is nagyon fontos, hogy a lencsét előző este áztassuk be hideg vízbe.

A leves:

  • ½ kg egy estére beáztatott lencse
  • 3 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • ½ liter húsalaplé (na jó, lehet kockából)
  • 2 löket olívaolaj
  • 2 db apróra vágott sárgarépa
  • 1 db apróra vágott fehérrépa
  • 2 db kockára vágott közepes krumpli
  • 250 g 20%-os tejföl (a házi a legjobb)

 

A hagymát megpirítjuk az olívaolajon, és hozzáadjuk a fokhagymát. Hozzáadjuk a zöldségeket, és alaposan megpirítjuk az egészet. Felöntjük a levessel, és puhára főzzük a zöldségeket. A lencsét lecsöpögtetjük, és beleborítjuk a levesbe. Felforraljuk egyszer az egészet, megkóstoljuk a lencsét, és ha elég puha, hozzáadjuk a tejfölt. Ekkor jöhet a botmixer. Mixeljük össze az egészet, addig, míg szép krémes állagot nem kap. Ezután mehet vissza a tűzre, és forraljuk fel egyszer. A levest kanalazzuk tányérba, és locsoljuk meg egy kis maradék tejföllel.

Négysajtos tészta

 

Ennél a receptnél mindig olyan tésztát választok, amely könnyen felveszi a szószt. A penne tökéletes, de lehet, mondjuk, tagliatelle, pappardelle. A sajtok kiválasztásánál mindig vegyük figyelembe, hogy a társaság milyen típusú sajtot szeret. A recept „balul sülhet el”, mert itt az étel ízét a sajt határozza meg.

Négysajtos tésztaÍme a recept:

  • 250 g vegyes, szabadon választott reszelt sajt (parmeggiano, pecorino, montasio, latteria, gorgonzola)
  • 500 g penne
  • 2 csésze tejszín
  • 2 kk. frissen őrölt szerecsendió
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd apróra vágott fokhagyma
  • 2 löket olívaolaj
  • só, bors

 

Vizet forralunk a tésztának. Forró serpenyőbe belelocsoljuk az olívaolajat, és beledobjuk az apróra vágott vöröshagymát. Egy-két percig kevergetjük, hozzáadjuk a szintén apróra vágott fokhagymát. Ezután lassan felmelegítjük a tejszínt, de nagyon vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. Ha a tejszín kavarás közben már leválik az edény faláról, akkor beleszórjuk a reszelt sajtot. Kevergetjük, és megvárjuk, hogy a sajt lassan, de biztosan feloldódjon a tejszínben. Ekkor a már majdnem kész szószba beleszórjuk a frissen őrölt szerecsendiót, és az egészet alaposan összekeverjük. Megkóstoljuk, sóval és borssal „helyrerázzuk” az ízeket. Ha túl sűrű, akkor tejjel lazítunk rajta egy kicsit. Letakarjuk az edényt, és megfőzzük a tésztát, majd leszűrjük (a tészta főzőlevéből egy kicsit félreteszünk), és összekeverjük a kész szósszal. Hozzáadunk egy-két kanál főzőlevet, ez segít, hogy ne ragadjon össze a tészta a szószban – és megesszük. Mivel ez egy sajtos tészta, én nem szoktam külön sajtot adni hozzá, de egy kis friss parmezán nem ront rajta, sőt inkább az egekbe emeli az ételt. Bon app…

 

A világ legfinomabb csokoládés sütijének a receptjét részletekben fogjuk közölni. Keressétek az Olasz vacsorák sorozatot, és a végén összeáll a teljes recept. Megéri kivárni!

Csokis süti – harmadik lecke:

  • Végy 280 g cukrot!

Folytatás a következő héten…
• A recept első részét ebben a cikkben találod, katt!

• A recept második részét ebben a cikkben találod, katt!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top