Gasztro

Étteremteszt: Déryné: Amikor én még kislány voltam…

...apa minden vasárnap meghívott minket egy sütire, a Dérynébe.

Étteremteszt: Déryné: Amikor én még kislány voltam...Aztán mire kamasszá cseperedtem, a hely elvesztette eredeti funkcióját, egymást sűrűn váltó tulajok próbáltak benne változó minőségű dolgokat üzemeltetni. A Dérynét elhagyta a törzsközönsége, és maga a hely belesüllyedt a jellegtelenségbe.

Aztán 2007-ben jött a változás. Valaki fantáziát látott az épületben, a környékben, és nyitott egy egészen modern, a jelenlegi életstílusnak megfelelő bisztrót.

A belső kialakítása dinamikus, déli verőfényben is félhomályos bárhangulat uralkodik az étteremben, és annak ellenére, hogy a déli és esti órákban nagy a nyüzsgés, mégis otthonosságot áraszt.

A bisztró kitételnek megfelelő az étlap. Nagyjából 5-6 fajtát kínál mindenből, és a pincér jóindulatán múlik, hogy az étlapon nem szereplő, 2-3 napi jellegű fogásról tudomást szerzünk-e. A választék egész jó. Különböző típusú, alapanyagú, ízvilágú ételek közül választhatunk, és ha valaki nem a végletekig finnyás, akkor a szűk étlap ellenére is találhat kedvére valót.

A főételre való várakozásomat enyhítendő, kapok 3 szelet, vélhetőleg házi sütésű kenyeret. A magos gazdag, a fehér sötétre sült kérgű, lágy, a fűszeres vaj viszont kissé ízehagyott. A főfogásnak rendelt, roséra sütött kacsamell kicsit rugalmasabb a kelleténél, de az ágyként szolgáló krumplipüré és a ráhalmozott spenót tényleg tökéletes. A mellé kínált mogyoróhagyma meg már csak hab a tortán.

A desszertként érkező crème brûlée igazán esztétikus külsővel és gazdag belbeccsel rendelkezik, bár a tetején lévő dobnyi vastag cukorréteg túlmutat azon, amit a fogorvos fenyegető réme nélkül, nyugodt szívvel el merek ropogtatni. A krém enyhén narancsízesítésű, és tényleg hibátlan.

A tulajdonosok büszkék a bisztró múltjára, bár a két – cukrászdát hiába kereső – idős hölgynek a pincér némileg fals infókat ad a hely múltjával kapcsolatban. Igaz, genealógiailag kissé nyakatekert levezetni a mai bisztrót az egykori Auguszt cukrászda egyenes ági leszármazottjaként.

Étteremteszt: Déryné: Amikor én még kislány voltam...

A hely rászolgált a közönségére. A pincérek figyelmesek, az étel minőségében és mennyiségében is fölé nő az átlagnak, bár ez azért az árban jelentősen kompenzálásra kerül. Ajánlom pároknak, barátoknak, buli előtt, színház után, vagy munkaebédek lebonyolítására.

Mivel a hely egyre növekvő népszerűsége már túlmutatott a férőhelyek számán, a háztömb másik sarkán nyitottak a tulajdonosok egy másik, inkább bár jellegű éttermet, a Minit.

 

Árak:

Levesek: 690 forinttól 5900 forintig.
Előételek: 850 forinttól 2950 forintig.
Főételek: 1690 forinttól 6980 forintig.
Desszertek: 950 forinttól.

NLC-tipp: érdemes kipróbálni a ház limonádéi közül a szőlős-bodzás verziót, valamint feltétlenül érdemes megkérdezni a pincért, hogy mi az aznapi kínálat.

 

Déryné
1013 Budapest, Krisztina tér 3.
Cafederyne.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top