Gasztro

Romák asztala…

Népek, népcsoportok konyhájának képviselőit invitálja időről időre Tamás a rovat és a Kárpátia konyhájába. Ezúttal az étteremben muzsikáló Sárközi Lajos szája íze és receptjei szerint főzött séfünk. És sok hasonlóságot talált a magyar ételekkel.

Romák asztala… – Szokott-e egy roma férfi főzni? – kérdezem a kiváló zenésztől, Sárközi Lajos prímástól. Azt feleli, szokott, de ő a maga részéről inkább megmarad a hegedűnél, azzal foglalkozik. Enni viszont nagyon szeret, ő ajánlja a recepteket is, elsőként rögtön a mindig bevált, mindenki által szeretett húslevest. Sok hússal és sok zöldséggel készül, gazdagon tehát, ami a legtöbb roma ételt jellemzi. Különlegessége, hogy dagadóból fő, de hát disznóhúsból is nagyon jóízű leveseket lehet készíteni, ezt azért tudjuk mindannyian.

A sztrapacska a Felvidékhez köthető kedvence sokunknak, jó tudni, hogy a romák konyháiban is gyakran elkészül. Önmagában is laktató, képzeljük el, hogy Sárköziék lecsóval és kolbásszal töltött karajjal eszik. Ezt nagyon szeretik a gyerekek, mondja a prímás, és nem akármilyen gyerekekről van ám szó. Ifjabb Sárközi Lajos tizenhárom éves korától jár a Zeneakadémia különleges tehetségeknek indított osztályába, ma tizennyolc éves, ígéretes hegedűművész-jelölt. A tizenhárom éves Rudolf pedig csellózik, most vették fel a konzervatóriumba.

– A romák szeretik a szaftos ételeket, a hagyományos, bőséges kosztot, de azért ők is egyre inkább haladnak a korral, keresik a különlegességeket – mondja Sárközi Lajos. Nagyon, de inkább nagyon-nagyon szeretik az édességet is, ezt ezúttal a mindenkinek ajánlható meggyes-túrós pite képviseli.

Jellegzetes ételek még a füstölt húsokból és azok csontjából készültek (gloucska), a punyának nevezett cigánykenyér, a pacal, a tarhonya és a burgonyával töltött sertésbél, a csucsogó.

Romák asztala… Meggyes-túrós lepény

Hozzávalók: 75 dkg túró, 1 cs. vaníliás cukor, 15 dkg porcukor, 1 citrom lereszelt héja, 3 tojássárgája, 20 dkg magozott meggybefőtt; a tésztához: 20 dkg liszt, 13 dkg vaj, 7 dkg porcukor, fél csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor, 1 tojássárgája, 1-2 tk. tejföl, reszelt citromhéj, csipet só.

Először a tésztát készítjük el, melyhez a lisztet összekeverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a sütőporral és egy csipet sóval. Ezt követően a hideg vajjal szépen lassan elkezdjük összemorzsolni az egészet. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a tojássárgáját és fokozatosan annyi tejfölt, hogy könnyen gyúrható és nyújtható tésztát kapjunk. Az elkészült tésztát hűvös helyen fél órát pihentetjük.

A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, a por- és a vaníliás cukorral, valamint a citromhéjjal. A meggyet lecsepegtetjük. A tésztát még hidegen, tepsi méretűre nyújtjuk. 170 °C-os sütőben 15 perc alatt világosra sütjük. Ezután elkenjük rajta a túrótölteléket, belenyomkodjuk a meggyszemeket, és a sütőbe visszatéve 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután kissé kihűlt, felkockázzuk, és megszórjuk porcukorral.


További két zseniális roma-receptet (Sztrapacska töltött karajjal és lecsóval, Húsleves dagadóval) találhatsz a Nők Lapja március 25-én megjelenő, 13. számában!

Még több az e heti Nők Lapjából:

Stohl András és Südi Iringó: Csak a parketten vibrálnak? »
Mi 3-an, ők 3-an: Anyám, szórakoztass! »
Hivatásos zaklatók »
Kamu kérőből veszélyes vőlegény »
Női lélek, férfiszív – Titkok és tévhitek a másik nemről »
10 tény a Bach-virágterápiáról »


 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top