nlc.hu
Gasztro
Egy kis gasztronómiai áttekintés és három mennyei recept a szigetországból

Egy kis gasztronómiai áttekintés és három mennyei recept a szigetországból

Azt tudjuk, mi az angolvécé, azt viszont kevesen tudják, hogy a gasztronómia is köszönhet egy-két dolgot a nagy sziget lakóinak.

Bár tény, hogy a legtöbb étel a volt brit gyarmatokról származik, s az éttermek ma már igen színes kínálata a Föld majd minden népének ételeit felsorakoztatja, mégis van olyan a menüben, ami eredeti angol ételnek számít. Sokan azt gondolják, hogy a fish and chipsen (rántott hal sült krumplival), illetve a kolbászkákon kívül nem esznek nagyon mást az angolok, azonban ez korántsem igaz. Bár a legtöbb étel „importtalálmány”, de mégis akadnak tradicionális angol ételek. Innen ered például az igen kiadós reggeli, amelyet nem véletlenül minden más országban is angol reggeliként ismernek. Étteremben vaslapon, otthon serpenyőben sütik meg a legtöbb alapanyagot. Az összetevőket mindig variálják, s általában négy-öt összetevő kerül a tányérra a pirítós mellé az alábbiak közül: sült virsli vagy kolbász, grillezett gomba, általában egészben. Félbevágott és a metszésnél sütött paradicsom, nagy darabokban meghagyott spenót. Tojás, mely lehet rántotta, tükörtojás, buggyantott vagy főtt formában. Ezek mellé kerülhet paradicsomos bab, valamint szinte mindig sült baconszalonna.

Létezik Angol konyha?

Mellé szinte mindenki narancslevet vagy vizet iszik.

Tipp

Tudom, hogy őrségváltás meg Big Ben, én mégis akkor ámultam el leginkább, amikor betévedtem – tényleg véletlen volt – a Whole Foods Market legnagyobb, háromemeletes üzletébe Camden városrészben, Londonban. Leesett az állam már a bejáratnál, ahol negyvenféle kenyér illatozott, majd sokkolt a többszázféle sajt, bor, tea stb. Tényleg, mi szem-szájnak ingere… Elnézést az angol királyi családtól, a brit történelem ragyogó pillanatait hihetetlen gyorsasággal feledtetni tudták az ínyencségek halmai. Feltétlenül tessék megnézni:

www.wholefoodsmarket.com

Ne felejtsük el, hogy a szendvics is a szigetországból hajózott el mindenfelé, ezért nem meglepő, hogy mindenhol lehet kapni előre elkészített, csomagolt szendvicset. Talán a legolcsóbb reggeli, és ne lepődjünk meg azon, ha egy szupermarketben ötvenféle közül kell választanunk.

Talán az egyik legrégebb óta fogyasztott étel a tésztában sült marhahús és vese (steak and kidney pie). Ez elsőre a vese miatt megtorpanásra int. Azonban kis túlzással egy tésztába töltött borsos húsraguról van szó, amely tényleg finom és emellett igen tápláló. Egy salátával az oldalán pedig még csak nehéznek sem nevezhető.

Tradicionális angol édesség – bármennyire is hasonlít némiképpen az arab világ cukorban áztatott piskótájára – a karácsonyi puding.

Ne feledkezzünk meg az italokról sem. Bár természetesen most nem a sörre gondolok… vagyis mégis. Csakhogy a gyömbérsör nem is sör. Nincs alkoholtartalma, nincs főzve sem. Viszont szinte gyógyital. Sokan megijednek a csípős ízétől, de minden elismerést elnyer az ital egy tartalmasabb ebéd után, amikor nemcsak a szomjat oldja, de meg is regulázza a szervezetbe kerülő zsírokat.

Halleluja! Reménykedem, hogy a nőkkel is meg lehet szerettetni a sört, hiszen létezik egy 0,5 százalékos alkoholtartalmú sörféleség. A Shandy egy kicsit citromos ízű, keserédes ital. Szomjoltó, karakteres ízvilágú furcsaság. Mint ahogy először minden újdonság furcsa. Aztán megszerethetővé válik a keserű íz is, és írhatom az újabb cikket az angol sörökről, nőknek…

Marhahúsos és vesés pite 6 személyre

Elkészítési idő: 40 perc, 30 perc pihentetés a tésztának, 2 óra főzési/sütési idő

A töltelékhez:

  • 2 evőkanál liszt
  • őrölt fekete bors
  • 70 dkg kockára vágott pörkölthús borjúból vagy marhából
  • 20 dkg marhavese apróbb darabokra vágva
  • 1 evőkanál olaj
  • 25 g vaj
  • 2 hagyma apróra darabolva (esetleg darálva)
  • 2 babérlevél
  • 1,5 dl testes sör
  • 4 dl marhahúsalaplé
  • 1 evőkanál gravy (húsmártáspor)

A tésztához:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 kk. só
  • 50 dkg margarin
  • 25 ml hideg víz
  • 1 felvert tojás a tészta megkenéséhez

Elkészítés:

Keverd össze a lisztet, a húst és a vesét. Hevítsd az olajat és a vajat, és tedd rá a húst. Barnulásáig várj (kb. 5 perc). Add hozzá a hagymát, és kevergetve főzd még 5 percig. Add hozzá a babérlevelet, a sört és a húslevet. Add hozzá a húsmártásport (gravy), és kevergesd 2-3 percig, míg besűrűsödik. Takard le, és kis lángon főzd 1,5 óráig, míg a hús megpuhul. A tésztának gyúrd össze minden alapanyagát (a vajat kisebb adagokban hozzáadva), a jól összedolgozott és összehajtogatott tésztát pihentesd fél órát. Hagyd kicsit kihűlni a húst, s ezalatt nyújtsd ki a tésztát egy liszttel megszórt felületen, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma. Béleld ki a sütőforma alját és oldalát, de a behelyezés előtt kend ki tojással a formát. Helyezd bele a ragut, majd zárd a tésztával a tetejét, és a tetőt is kend meg a megmaradt tojással. Hullámosítsd meg a tészta szélét, és hasítsd be a tészta közepét a pára kiengedése miatt. 20 percig süsd, míg aranybarna lesz a tészta. Tálald burgonyapürével.

Egyben sült báránycomb angol módra

Nagyon egyszerű, nagyon angol, nagyon bárány

Az előkészítés maximum 20 perc. Nem is kell hozzá más, mint egy báránycomb, 3-4 szál (kb. 15 cm-es) rozmaring és só. Illetve legyen, mondjuk, ez a kiindulási alap. Mert aki szeretné díszíteni/keverni/elrontani a bárányízélményt, annak jogában áll megszurkálni a húst – használhat jégvágót is természetesen, aki Kim Basingerről szeretne megemlékezni közben –, és a lyukakba fél fokhagymagerezdeket tömködni. Betekerheti kolozsvári szalonnába, ha balkánosítani akar, illetve tehet a sütőbe fél almákat, fél, nagy testű burgonyákat, veszekedés biztosan nem lesz abból sem. Locsolhat kicsit sörrel, kicsit sherryvel, no de ennyi legyen is elég. Mert hát, mint mondtam, maximum 20 perc az előkészítés. Akkor tartsuk is magunkat ehhez. Mártással se vesződjünk – már ha marad az eredeti puritán változat –, és vegyük elő a ritkán használt, sosem elfogyó, készen kapható mentaszószt, és adjunk belőle a bátrabbaknak, illetve erőltessük rá a félénkebbekre.

Létezik Angol konyha?

 

Lemon curd – vagy inkább citromos vajkrém
A bármikor elővehető, univerzális angol paszta

Mármint krém, nem tészta. Ehhez sem kell sokféle alapanyag – nincs bonyolítás sem, ígérem –, sem sokórás előkészület. A krém pedig lehet vajas kenyér kiegészítője, sőt a pirítóson a vaj helyettesítője, hisz amúgy is van benne csomó vaj. Kenhetjük piskótalapokra, lehet „kupakja” gyümölcspudingnak, keverhetjük túrótortakrémbe, talán csak a bolognai spagettibe nem illik annyira…

Mint mindig, itt is az arányokon múlik minden: 1 tojáshoz 1 darab közepes citrom leve és reszelt héja, 25 dkg vaj és 50 dkg kristálycukor kell.

Az elkészítése sem túl trükkös. A vajat gőz felett megolvasztjuk, fokozatosan hozzáadjuk a felvert tojásokat, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját. Addig főzzük gőz felett, amíg be nem sűrűsödik. Fontos, hogy a tojás miatt ügyelnünk kell a helyes tárolásra. Légmentes zárás vagy egyéb tartósító trükk, de ez már egy másik történet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top