nlc.hu
Gasztro
Nyűgözd le az anyósodat – Látványos alapmenü kezdőknek

Nyűgözd le az anyósodat – Látványos alapmenü kezdőknek

Bejelentkezett hozzád az anyósod vacsorára, de még kezdő vagy a konyhában? Eddig csak a melegszendvics és a rántotta volt a specialitásod? Semmi gond! Lesd el a mágusok trükkjét. Csinálj egy kis hókuszpókuszt és ejtsd ámulatba a nézőközönséget. Mert mi szükséges a lenyűgözéshez? Kell némi furfang, ötletelés és illúziókeltés!

Valami oknál fogva az egyetlen ember, akinek állandóan meg akarunk felelni főzőtudományunkkal, az a jelenlegi vagy jövendőbeli anyósunk. A párunk, ugyebár, elfogad olyannak, amilyenek vagyunk (legfőképpen szerelmünk hajnalán), és lelkesen befalja még a túlborsozott rizibizit is. Az apósunk megelégszik azzal, ha folyamatosan teletöltjük a poharát jól behűtött sörrel. De anyósunk sziklaszirtként áll velünk szemben, és meglehetősen kritikus szemmel figyeli konyhai ténykedéseinket, hogy az ő drága kicsi fia ne szenvedjen hiányt semmiben.

Nyűgözd le az anyósodat - Látványos alapmenü kezdőknek

 

Hasonló témájú cikkeink:

Kalauz hárpia anyósokhoz
Karmikus kapcsolat az anyóssal?

Az illúziókeltés regulái

A lenyűgözés legfőbb alapelve az, hogy ne menj bele vesztes csatákba! Ez a konyhai hadszíntér nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy ne azt az ételt készítsd el, amelyet az anyósod kiválóan tud, s már vagy több százszor megcsinált. Úgysem sikerülhet ugyanolyanra, és csak feldobod neki a labdát, hogy újabb tanácsaival elláthasson. És ugye, ezt most nem akarjuk.

Mondj nagyot! Ahogy Szun mester mondta A’ hadakozás regulái című alapműben: „Az háború a’ megcsalatás útját keresé.” Vagyis élhetsz a félrevezetés taktikájával. Ne készíts olyan ételt, amelyről messziről lerí, hogy túlságosan egyszerű az összeállítása, vagy zacskós, félkész alapanyagból készült. Könnyen „felcímkéznének” azzal, hogy valamilyen zacskós levest vagy főzeléket készítettél!

Nyűgözd le az anyósodat - Látványos alapmenü kezdőknek Válassz olyan ételt, amely nem túl bonyolult, és dobd fel hangzatos nevekkel. Például egy zöldséglevesre mondd nagyképűen azt, hogy zöldségeszencia, majd vigyél bele egy kis trükköt is, és szórd meg reszelt sajttal.

Ha a desszert összeállításánál félsz a sütéstől, mert ez idáig még nem sütöttél édességet, akkor próbálkozz nyugodtan a jól bevált palacsinta egyik variációjával. De feltétlenül dobd fel valami gyümölccsel és szósszal, hogy elüssön a hétköznapi kakaós vagy lekváros változattól. A palacsintát még a vendégek érkezése előtt, jóval korábban el tudod készíteni, és tálaláskor csak beteszed a mikróba átmelegedni.

Ne vállald túl magad! Mert ugye, „az győze, ki maga óvatos ’s megvárja az ellensége botlását”. Hát te ne botolj meg. Olyan ételsort válassz, amelyet tálaláskor csak melegíteni kell. Kerüld el a frissen sült fogásokat, mint a rántott hús. Így megúszható az, hogy a két fogás közötti szünet hosszú, kínos várakozással teljen.

Ne fáraszd ki magad! Ne most próbáld ki az összes konyhatechnológiai eljárást. Egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt főzz. Így marad idő a sminkelésre és a tündöklésre. Mert ez is része az illúziónak.

Ajánlott menünk:

Sajtos zöldségeszencia-leves

Csirkés Stroganoff párolt rizzsel

Banános-kókuszos palacsinta rumos vajjal, kókuszos mascarponéval és Nutellával

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top