Könnyen lehet, hogy azok, akik a „nem szeretem a sütőtököt” csoportba tartoznak, még nem kóstoltak igazán „jó” sült sütőtököt, abból a fajtából, amelyet már megcsípett az első dér, mézédes az íze, és zamatosan omlik szét a szánkban. Akik viszont szeretik, azok valószínűleg a sült töknél már tovább jutottak, és merész kísérletezésbe kezdtek a gasztronómia palettáján. Egyre több háztartás repertoárjában szerepel a sütőtökkrémleves, a sütőtökfőzelék vagy a sütőtökös gnocchi. Főleg abban a családban hasznos zöldség, ahol kisgyermekek is vannak.
Kisbabák eledele
A sütőtök az első ételek között található, amelyet a hozzátáplálás során a kisbabáknak ajánlanak. Nem véletlenül, mivel rendkívül tápláló, vitaminokban gazdag. Karotintartalma télen segít pótolni a napsütés hiányát, jelentős mennyiségű C-vitamin és antioxidáns található benne, amelyek erősítik az immunrendszert.
Mint a sárga színű zöldségek és gyümölcsök mindegyike, nagy mennyiségű likopént tartalmaz, amely megakadályozza a bőr kollagénszintjének károsodását, és a fáradt, fénytelen bőrt felfrissíti. Béta-karotin-tartalma megvédi a bőrt a kiszáradástól.
Szinte a kisbabák mindegyike imádja az édeskés ízű sütőtököt: párolva vagy sütve, majd kevés hússal vagy csirkemájjal, esetleg almával, aszalt szilvával és kevés burgonyával összeturmixolva.
Hogy a dér csípje meg!
A hagyományok alapján akkor a legízletesebb a sütőtök, ha már megcsípte az első dér. Emiatt szezonja általában a hűvösebb téli hónapokra esik. Ennek ellenére nem ritka, hogy már szeptember közepén telítve van vele a piac, és már kellemesen édes az íze is. A nagyobb közértekben bevallottan importtermék kapható, a piaci őstermelők viszont sajátjuknak mondják.