De hívhatjuk palócosan pampuskának vagy huppancsnak, esetleg kreplinek, hogy a magyar tájegységekről is szemezgessünk egy kicsit.
A legnagyobb fánkfogyasztók állítólag a kanadaiak, akik juharsziruppal locsolják meg, illetve az amerikaiak, akik különböző ízesítésű és színű cukormázzal vonják be.
Ez is egy fánk!
A gyúrt, élesztős fánk készítése mellett egyre népszerűbbek az úgynevezett égetett tésztából készült fánkok. A forrázott tészta készítésének a gyorsaság a nagy előnye: nem kell a dagasztás-gyúrás fázisába sok energiát fektetni, nincs kelesztési idő, és nincs tömény olajszag a lakásban.
Van helyette egy lábos, amelyben a tészta alapanyagait a készítés sorrendjében kell elhelyezni: először belekerül a folyadék (ez lehet víz vagy tej), azután a zsiradék (margarin vagy olaj), liszt, és amikor a tűzön való melegítésnek köszönhetően összeállt, mehetnek bele a tojások is. Ebből halmokat készítünk, és sütőben megsütjük. És mit lehet ilyen forrázott tésztaalapból csinálni? Például képviselőfánkot, éclairt vagy profitterolt.
Mire figyelj a tészta összeállításánál?
• A tésztamassza ne legyen túl híg, ha ez bekövetkezik, valószínűleg sok volt benne a folyadék vagy a tojás.
• Erős lángon forrald fel, és közben ügyelj arra, hogy a massza le ne égjen.
• Amikor a tészta összeállt, elválik az edény falától.
• Sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, mert a könnyű puffancsok összeeshetnek.
• Ne legyen túl forró sem a sütő, mert összehúzódhat a tészta alja.
• A tészta akkor készült el, amikor a felszíne aranysárgára sült, szerkezete szilárd, de könnyű, belül kissé lyukacsos.
Klasszikus képviselőfánk |
Régebben a képviselőfánk tetejét karamellizált cukorba mártották, és hámozott mandulaszeletekkel szórták be. Idő hiányában ma már a sima porcukor is megteszi.
Hozzávalók a tésztához:
• 20 dkg liszt
• 20 dkg vaj vagy margarin
• 6 tojás
• 2 dl víz
• csipet só
A krémhez:
• 3 dl tej
• 6 tojássárgája
• 10 dkg cukor
• 2 evőkanál liszt
• 1 csomag vaníliás cukor
• 3 dl habtejszín
Öntsd egy lábosba a vizet, olvaszd fel benne a vajat, add hozzá a sót.
Amikor forrni kezd, szitáld bele a lisztet, és fakanállal addig kevergesd, amíg az összeáll.
Egyenként keverd hozzá a tojásokat, és dolgozd össze egynemű masszává. Vedd le a tűzről.
Töltsd habzsákba, és zsírpapírral bélelt tepsibe nyomj diónyi méretű halmocskákat.
180 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig, majd mérsékeld a hőt 150 fokra, és további 5 percig tartsd benn, hogy ropogósra süljön.
Hagyd kihűlni. Amikor a krém elkészült, vágd ketté a fánkokat, és töltsd meg a krémmel.
A krémhez melegítsd fel a tejet, és keverd csomómentesre a liszttel. A tojássárgákat keverd össze a cukorral, és add a tejhez. Sűrítsd össze. Verd fel kemény habbá a tejszínt, és forgasd bele a krémbe.
Ízlés szerint gazdagíthatod a krémet málnával vagy olvasztott csokoládéval is.
A tetejét szórd meg porcukorral.
Fehér csokis éclair |
Tésztája a képviselőfánkéhoz hasonlóan klasszikus égetett fánktészta. Ebből hosszúkás formát mintáznak, és tejszínhabbal vagy vaníliakrémmel megtöltik, csokimázzal leöntik.
Hozzávalók:
• 140 g liszt
• 125 ml tej
• 125 ml víz
• 1 kiskanál cukor
• 100 g margarin
• 4 tojás
Fehércsoki-krém:
• 250 ml tej
• 100 g fehér csoki
• 3 evőkanál cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 2 tojássárgája
• 3 evőkanál ékezési keményítő
Csokimáz:
• 100 g étcsokoládé
• 20 g vaj
A vizet és a tejet öntsd össze, adj hozzá egy csipetnyi sót, és a vajjal együtt forrald össze.
Amikor a vaj felolvadt benne, szórd bele a lisztet. Kevergesd addig, amíg elválik a lábos aljától, húzd félre a tűzről, és egyenként, egy kézi habverő segítségével keverd bele a tojásokat.
Tedd a masszát egy nyomózsákba vagy egy erős nejlonzacskóba, és egy sütőpapírral bélelt tepsire formázz 5 centi hosszú és 1-2 centi széles éclairdarabokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd 25-30 percig. Vágd félbe, kenj rá vaníliakrémet, a tetejére csöpögtess csokimázat. A krémhez forrald fel a tejet, és tördeld bele a fehér csokit. Közben a tojássárgákat keverd össze a cukorral és az étkezési keményítővel. Egy merőkanálnyit vegyél ki a meleg tejből, öntsd a tojáskrémre, és keverd össze. Majd az egészet öntsd vissza a csokis tejbe, és főzd sűrű krémmé.
A csokimázhoz olvaszd fel az étcsokit a vajjal, és locsold a fánkok tetejére.
Profitterol |
A krémet ízlés szerint váltogathatod: lehet karamellás, kávés, csokis, gyümölcsös, sőt nyáron fagyi is szerepelhet töltelékként. Aki kevésbé szeret pepecselni, az zacskós pudingokat vagy főzés nélküli krémet is felhasználhat.
Hozzávalók:
• 100 g vaj
• 150 ml víz
• csipet só
• 1 kiskanál cukor
• 120 g liszt
• 3 tojás
A krémhez:
• 200 ml tej
• 3 tojássárgája
• 3-4 evőkanál cukor
• 2 evőkanál liszt
• 1 rúd vanília kikapart belseje
Csokimáz:
• 10 dkg étcsokoládé
• 3 dkg vaj
• 3 evőkanál tej
A kihűlt tészták oldalába fúrj egy kisebb lyukat, és habzsák segítségével töltsd meg a krémmel. A vizet és a tejet forrald fel, add hozzá a vajat, majd amikor ez elolvadt, akkor keverd bele a lisztet. Sűrűn kevergetve, nehogy odaégjen, főzd sűrű masszává. Amikor elválik a tészta a lábos oldaláról, akkor vedd le a tűzről, és egyenként keverd bele a tojásokat.
Töltsd habzsákba a tésztát, és zsírpapírral bélelt tepsibe nyomj belőle diónyi méretű halmokat.
200 fokra előmelegített sütőben süsd kb. 15 percig. Vágj bele kis lyukat, és töltsd meg a vaníliakrémmel.
A krémhez melegítsd fel a tejet. A tojássárgákat keverd össze a cukorral, a liszttel, és add a tejhez. Alacsony hőfokon kevergesd sűrűsödésig. Tedd félre, és hagyd kihűlni.