Zöld almás granita |
Kánikulában a legjobb hűsítő egy gyümölcsös jégkása. Ez a verzió az alma héjának köszönhetően különösen intenzív ízű lesz.
Hozzávalók 4 adaghoz:
• 4 darab zöld alma
• fél citrom
• 2,5 dl víz
• 5 evőkanál cukor
A cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd hűtsük le. Készítsünk elő egy tálban hideg vizet, facsarjuk bele a fél citromot. Az almákat hámozatlanul vágjuk kockákra, és azonnal tegyük a citromos vízbe, hogy ne barnuljanak meg. Szűrjük le a gyümölcsöt, adjuk hozzá a kihűlt cukorszirupot, majd botmixerrel turmixoljuk le. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis citromot. A hideg alapot fagylaltgépben készítsük el, vagy 4-5 órára tegyük a mélyhűtőbe, ez utóbbi esetben félóránként alaposan kavarjuk át.
Elkészítés: 30 perc + fagyasztás
1 adag: 82 kcal
Epres-joghurtos jégkrém |
Az egyik leghűsítőbb nyári édesség, extra egészséges lesz, ha cukor helyett mézzel készítjük. Nem mellékes, hogy fogyókúra idején is fogyasztható!
Hozzávalók:
• 25 dkg eper
• 5 dl natúr joghurt
• 5 evőkanál cukor (mézzel is helyettesíthetjük)
Mossuk meg az epret, vágjuk közepes kockákra, adjunk hozzá 2 evőkanál cukrot, és forraljuk össze, hogy az eper levet engedjen, de még darabos maradjon. A joghurtot keverjük el a maradék cukorral. Felváltva kanalazzuk a jégkrémformába a joghurtot és az eperszószt, majd a mélyhűtőbe téve fagyasszuk.
Elkészítés: 20 perc + fagyasztás
1 darab: 106 kcal
Tipp: ha nincs jégkrémformánk, készíthetjük kisméretű joghurtospoharakban is.
Ribizlis túróparfé |
A legfinomabb jeges túródesszert, könnyű és a ribizliszemektől nagyon üde.
Hozzávalók:
• 50 dkg túró
• 30 dkg ribizli
• 2 dl tej
• 2,5 dl tejszín
• 5 evőkanál cukor
• fél citrom héja
Keverjük össze a túrót a tejjel, adjuk hozzá a cukrot és a citromhéjat, majd botmixerrel krémesítsük. A tejszínt verjük kemény habbá, és a megmosott, leszemezett ribizlivel együtt keverjük óvatosan a krémes túróhoz. Simítsuk körülbelül 1 literes, kerek tálba a túrókrémet, majd tegyük a mélyhűtőbe. Tálalás előtt 10-15 percig hagyjuk szobahőmérsékleten olvadni, majd borítsuk ki a formából, és szeleteljük.
Elkészítés: 20 perc + fagyasztás
Egész adag: 1198 kcal
Málnahabos fagylalttorta |
Torta is, és hideg is, kell ennél kényeztetőbb édesség a nagy melegben?
Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű tortához:
• 10 dkg liszt
• 10 dkg vaj
• 10 dkg cukor
• 2 egész tojás
• 1 teáskanál sütőpor
• 50 dkg málna
• 3 dl tejszín
• 5 evőkanál cukor
A felolvasztott vajat keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd az egész tojásokat. Kivajazott, kilisztezett (18 cm átmérőjű) tortaformában, 180 °C-ra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük aranybarnára, ha kihűlt, vágjuk ketté.
A málnát pürésítsük botmixerrel, és keverjük hozzá a cukrot. A tejszínt verjük kemény habbá, és óvatosan keverjük el a málnával. Tegyük vissza a formába a torta alját, szedjük rá a málnahabot, majd a torta tetejét is helyezzük rá. Rakjuk 3-4 órára a mélyhűtőbe, majd szeletelve tálaljuk.
Elkészítés: 60 perc + fagyasztás
Egész torta: 2863 kcal
Fahéjas szilvafagylalt |
Friss szilvát a nyár vége felé kapni, addig is elkészíthetjük fagyasztott gyümölcsből ezt a finom fagylaltot.
Hozzávalók 12 gombóchoz:
• 50 dkg (mirelit) szilva kimagozva
• 2 dl tejszín
• 2 dl tej
• cukor és őrölt fahéj ízlés szerint
A szilvát a cukorral és a fahéjjal főzzük meg, hűtsük le, és botmixerrel pürésítsük. Adjuk hozzá a tejet és a tejszínt. A teljesen hideg krémet fagylaltgépben készítsük el, vagy egy lapos műanyag tálban tegyük a mélyhűtőbe, és félóránként keverjük át botmixerrel.
Elkészítés: 30 perc + fagyasztás
1 gombóc: 100 kcal
Recept.lap.hu »
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júniusi számából közölt részletet.
A tartalomból:
• Takarékos raguk
• Mit főzzünk a nyaralás alatt?
• Süssünk friss málnával!
• Sós rétesek Bereznay Tamástól
• Izgalmas saláták
• Férfias nassolnivalók focimeccsek idejére
Itt tudsz előfizetni a magazinra »