Balzsamos eperdzsem |
Hozzávalók: 1,2 kg eper, 35 dkg cukor, 80 ml balzsamecet, 1 csomag dzsemfix 3:1.
A megmosott, megtisztított epret tedd egy nagy lábosba, szórd meg a cukorral, és forrald fel. Öntsd fel a balzsamecettel, és keverd bele a dzsemfixet.
Botturmix segítségével pépesítheted az állagát, de maradjanak benne nagyobb darabok. A forró dzsemet töltsd át sterilizált üvegekbe, zárd le, és fordítsd át 10 percre a tetejére. Csomagold újságpapírba, majd törülközőbe, illetve takarók közé, és feledkezz meg róla egy-két napra, hogy kihűljön ebben a szárazdunsztban.
Klasszikus málnalekvár |
Hozzávalók: 1 kg málna, 500 g befőzőcukor extra 2:1.
Mosd meg a málnát. Botturmix segítségével pépesítsd és passzírozd át, hogy a magocskák többsége fennmaradjon a szűrőn.
Add hozzá a cukrot, és állandó kevergetés mellett forrald fel. Főzd további 15-20 percig, és még melegében töltsd befőttesüvegekbe, zárd le szorosan a tetejét, és fordítsd a feje tetejére.
10 perc után jöhet a szárazdunszt: bugyoláld be újságpapírba, majd törülközőbe, tedd vastag takarók közé, és hagyd így egy-két napra, hogy kihűljön.
Málnaecet házilag |
Hozzávalók: 30 dkg málna, 3 dl vörösborecet, 1 evőkanál cukor, 1 kiskanál szegfűbors.
A málnát helyezd el egy nagyobb befőttesüvegbe. Forrald fel a borecetet a cukorral és a fűszerrel, majd öntsd a málnára. Sötét helyen érleld ebben az üvegben egy hétig. Ekkor szűrd le, és töltsd át egy vékonyabb nyakú üvegbe.
Étcsokis meggylekvár |
Hozzávalók: 1 kg magozott meggy, 500 g befőzőcukor extra 2:1, 15 dkg cukor, 10 dkg étcsokoládé.
Tisztítsd meg a meggyet, vedd le a szárát, és magozd ki. A gyümölcsöt botturmix segítségével pürésítsd, majd lassú tűzön tedd fel főni a cukorral. Akár egy órát is rotyoghat így, mivel a meggynek alacsony a pektintartalma, nehezen sűrűsödik. (Hozzáadhatsz esetleg egy almát lereszelve vagy egy bögre ribizlit, ezek a gyümölcsök magas pektintartalmuknál fogva segítik a meggy sűrűsödését.) Add hozzá a befőzőcukrot, és forrald pár percig. Amikor elzárod alatta a gázt, tördeld bele az étcsokoládét, és már töltheted is a tiszta befőttesüvegekbe.
Szárazgőzben hagyd kihűlni, azaz először burkold újságpapírba, majd tedd vastag takaró alá.
Feketeszeder-szörp |
Hozzávalók: 2 kg szeder, 1,2 kg cukor, befőzőcelofán, egy kanál rum.
A megtisztított szedret krumplitörővel nyomkodd át, és hagyd néhány órára állni, hogy levet eresszen. Forrald fel, a keletkező habot folyamatosan kapargasd le róla. Botturmix segítségével dolgozd össze, majd egy vászonkendővel (nagyobb gyógyszertári gézlapon) kibélelt szűrőn keresztül csöpögtesd le. Érdemes ezt a műveletet este csinálni, reggelre lecsöpög. Olykor kavargasd át, és alaposan nyomkodd ki a gyümölcsvelőt is.
A lecsöpögtetett mennyiséghez literenként adagolj 60-70 dkg cukrot, és forrald fel. Töltsd fertőtlenített üvegekbe, a befőzőcelofánt mártsd meg az alkoholban, és kösd le az üveg tetejét, majd csavard rá a kupakot. Szárazgőzben hagyd kihűlni.
Sárgabarackdzsem fehér csokival |
Hozzávalók: 1,5 kg magozott sárgabarack, 50 dkg befőzőcukor extra 2:1, 30 dkg kristálycukor, 1 csomag dzsemfix 3:1, 1 citrom kifacsart leve, 10 dkg fehér csoki.
A barackot forró víz alatt mosd meg, héját vékonyan hámozd le, vágd félbe, majd magozd ki. A cukorral, a befőzőcukorral lassú tűzön forrald össze, majd merülőmixerrel keverd át. Add hozzá a dzsemfixet, a citrom kifacsart levét, és ismét forrald fel, a keletkező habot folyamatosan kapargasd le róla.
Add hozzá a darabokra tördelt fehér csokit, és töltsd üvegekbe. Az üvegeket megtöltés után fordítsd 10 percre a feje tetejére.
Vaníliás feketeszeder-zselé |
Hozzávalók: 50 dkg alma a héjától megtisztítva, kimagozva, cikkekre vágva, 50 dkg fekete szeder, 5 dl víz, 1 rúd vanília, zseléfix 1:1, 0,5 l gyümölcsléhez 40 dkg cukor.
A hozzávalókat tedd egy lábosba, forrald fel, majd lassú tűz fölött főzd további 45 percig. Botturmix segítségével dolgozd össze, add hozzá a vaníliarudat, majd egy vászonkendővel (nagyobb gyógyszertári gézlapon) kibélelt szűrőn keresztül csöpögtesd le. Érdemes ezt a műveletet este csinálni, reggelre lecsöpög. Másnap fakanál segítségével nyomkodd ki belőle a maradék levet is. A tiszta gyümölcslét mérd le. Minden fél liter gyümölcsléhez adj 40 dkg cukrot, keverd hozzá a zseléfixet, és forrald össze. Töltsd az előkészített üvegekbe, és a szokásos módon dunsztold be.
Lekvár: olyan sűrű pép, amely a gyümölcs cukorral (vagy anélkül) történő főzése által jön létre. A cukrot nem helyettesíthetjük édesítőszerrel, mert a tartósításban is szerepe van, nem csupán édesít. A lekvárt a felfőzés után „dunsztba” (lezárt befőttesüveg) teszik, vagyis valamilyen textíliával letakarják, és hagyják így kihűlni.
Dzsem: kevésbé homogén, mint a lekvár, gyümölcsdarabokat tartalmaz. Főzés nélkül is elkészíthetjük. A lekvár 100% gyümölcs, a dzsem viszont nem feltétlenül: készülhet akár zöldségből is. Zselé: átlátszó, szitán átszűrt gyümölcspép, zselatinnal tudjuk formázni. |
Recept.lap.hu »