Sertéskaraj langyos füstölt sonkás tejföllel |
Hozzávalók 4 személyre:
• 4 szelet sertéskaraj
• 2 dl tejföl
• 10 dkg darált füstölt sonka
• 1 csokor petrezselyem
• só, fekete bors
• 1 evőkanál olívaolaj + a hús sütéséhez
A sonkát az olívaolajon kissé megpirítjuk, majd ráöntjük a tejfölt. Ízesítjük frissen őrölt fekete borssal, sóval, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. Tálalás előtt kissé felmelegítjük, majd a serpenyőben kevés olajon megsütött vagy grillezett karaj mellé kínáljuk.
Elkészítés: 15 perc + hússütés
1 adag: 470 kcal
Pulykamell korianderes ananásszal |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg pulykamell
• olívaolaj
A mártáshoz:
• 1 darab ananász
• 1 csokor friss koriander
• negyed piros kaliforniai paprika
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 evőkanál rizsecet
• 2 evőkanál barna cukor
• őrölt koriander, só
Az ananászt meghámozzuk, és nagyon apró kockára vágjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, és kissé megpirítjuk benne a kockára vágott kaliforniai paprikát.
Hozzáadjuk az ananászt, a cukrot, a rizsecetet, egy csipet sót, és addig főzzük, míg a cukor elolvad. Lehűtjük, tálaláskor összekeverjük sok friss korianderrel, illetve őrölt korianderrel, majd a serpenyőben megsütött vagy grillezett pulykamellel kínáljuk.
Elkészítés: 35 perc + hússütés
1 adag: 396 kcal
Csirkemell édes-savanyú paradicsommal |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csirkemell
• olívaolaj
• só
A mártáshoz:
• 3 dl víz
• 50 dkg hámozott, magozott paradicsom
• 20 dkg paradicsompüré
• 1 dl balzsamecet
• 10 dkg barna cukor
• 1 mokkáskanál só
• 1 teáskanál gyömbérpor
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 szál kakukkfű
• 4 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz az olívaolajat felmelegítjük, és megpirítjuk benne az egész fokhagymagerezdeket és – később hozzáadva – a paradicsompürét is. Hozzáadjuk az összes többi hozzávalót, felforraljuk, és alacsony hőfokon, időnként megkeverve legalább két órát főzzük. Miután sűrű és kellőképpen intenzív az íze, átpasszírozzuk. Ha szükséges, balzsamecettel és cukorral beállítjuk az édes-savanykás ízt. A besózott csirkemellet kevés olajon serpenyőben kisütjük, vagy grillen készítjük el, mellé tálaljuk az édes-savanyú paradicsomot.
Elkészítés: 20 perc (főzés 120 perc) + hússütés
1 adag: 355 kcal
Rozmaringos-csilis olajban pácolt sertéskaraj |
Hozzávalók 4-6 személyre:
• 1 kg sertéskaraj
• 3 szál rozmaring
• 4 szem csilipaprika
• só
• 2-3 dl olaj
A csilit megmossuk, szárazra töröljük, és hosszában kettévágjuk. Az olajat lábasba öntjük, beletesszük a csilit és a rozmaringot. Felmelegítjük, de nem forrósítjuk, mert megég benne a paprika. Időnként a tűzről lehúzva, majd visszatéve 60 °C körül tartjuk. 20 percig melegítjük, majd lehűtjük. A karajt felszeleteljük, megkenjük mindkét oldalát a csilis-rozmaringos olajjal, majd fóliába csomagoljuk vagy zacskóba tesszük, és lezárjuk. Legalább egy napig hagyjuk pácolódni, majd lecsöpögtetjük, és serpenyőben vagy grillen megsütjük.
Elkészítés: 30 perc + hússütés
1 adag: 346 kcal
Válassz desszertet is az ebédhez!
Cikkünk a Nők Lapja Konyha júliusi–augusztusi számából közölt részletet.
A tartalomból:
• Pompás desszertek gyümölcsökből
• Kovács Lázár esküvői menüje
• Megújított főzelékek
• Sajtos húsok vasárnapi ebédhez
• Szokjunk rá a halevésre
• Lajos Mari hideg levesei