A boldog élet és az olaszos egyszerűség |
Az olasz konyhában nincsenek lélegzetelállító blikkfangok, a legnépszerűbb ételek hétköznapi hozzávalókból és igen gyorsan elkészíthetőek. Az olaszos fogások mégis attól lesznek rendkívüliek, hogy a paradicsom nem kamionban, hanem a szabadban, sok napsütés által érett be, ízletes és lédús, akárcsak a dinnye. De volt ideje beérni a sajtnak és a sonkának, és friss a bazsalikom, a fokhagyma is.
Teríték, dekoráció: Ha olasz vacsorát készítesz, nemcsak az étellel, de a terítékkel sem kell túl sokat bajlódni. Elég az egyszerű fehér tányér, mindenféle ciráda nélkül. Viszont kell egy jó hosszú asztal, amely köré jó sok embert meg lehet hívni, hogy kialakuljon az a bizonyos olaszos zsibongás. Dekorációnak elég egy-egy régi üvegben egy-egy szál kerti virág, illetve mindenképpen kerüljön az asztalra néhány üveg chianti és apró tálkában frissen reszelt parmezán.
Filmtippek: Egy „csendesebb” este is olaszosabbá válik, ha néhány filmmel alapozunk. A Római vakáció klasszikus, azonban túl visszafogott, a Keresztapa-trilógiáról meg nem a nyaralás jut az ember eszébe. Könnyed vacsorához könnyed film illik: a Napsütötte Toszkána és a Minden kút Rómába vezet éppen megteszi, az utóbbi nem ígér ugyan nagy filmélményt, de egy-két nagy nevetést azért garantál. Szintén remek, felkavaró kalandokat kínál a keserédes film, az Olasz nyelv kezdőknek is.
Extra: Utazás a filmek körül: Róma 6 arca »
Recepttipp: spaghetti alla’arrabiata
Hozzávalók:
• 500 g spagetti
• 7-8 paradicsom
• 5 gerezd fokhagyma
• 2 friss csili
• olívaolaj
• só
• nagy csokor petrezselyem
• reszelt parmezán
A mártáshoz húzzuk le a paradicsomok héját. Ennek a legegyszerűbb módja, ha az aljukon egy X alakú metszést készítünk, majd forró vízbe mártjuk őket kb. 3 másodpercre. Amint kivesszük a forró vízből, a paradicsom héja elkezd felpöndörödni. A meghámozott paradicsomokat kockázzuk fel. A fokhagymát és csilit vágjuk fel apróra, és kevés olajon futtassuk meg.
Ezután mehet rá a paradicsom és a só, majd addig kell főzni, amíg kicsit besűrűsödik. A kifőtt tésztát forgassuk bele a mártásba, majd a tányéron szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, és már lehet is enni. A reszelt parmezán, ahogyan az olasz vendéglőkben, kis tálkában kerüljön az asztalra, így mindenki kedve szerint adagolhatja.
Tüzes spanyol éjszaka |
Paellát nem lehet kis mennyiségben készíteni, így már az ételválasztás megkívánja az óriási vendégsereget. Kerüljön még az asztalra sangría, de ne a vásárolt üvegben, hanem kancsókban, különféle gyümölcsökkel (szőlővel, almával, körtével, naranccsal, citrommal) felturbózva.
Teríték, dekoráció: A sárga és a piros lehet a vacsora meghatározó színe, amelyeket érdemes bátran használni: válassz piros terítőt nagy csokor sárga virággal és sok-sok gyertyával. Persze nemcsak vágott virág kerülhet az asztalra, hanem papírból készült is. Ünnepélyesebbé teszi a vacsorát, ha az asztal fölé kerül néhány krepp-papírból hajtogatott girland. Szintén némi előkészületet igényel, ha megérkezés után mindenki kap egy papírvirágot, amelyet a lányok a hajukba, a fiúk pedig a „gomblyukukba” tűzhetnek. A móka miatt jól jön néhány kasztanyetta, amelyet mindenki kedve és ügyessége szerint csattogtathat.
Filmtippek: Ha Spanyolország és film, akkor Almodóvar az első gondolat. Volver, Beszélj hozzá!, Mindent anyámról, Eleven hús. Mindegyik remek film, de egyik sem könnyen emészthető. Pár éve Woody Allen elkészítette Vicky Cristina Barcelona című filmjét, amely szintén nem hollywoodi romantikus vígjáték, azonban Woody Allen legjobb filmjei közé tartozik.
Recepttipp: paella
Hozzávalók:
• 30 dkg rizs
• 20 dkg csirkemell
• 20 dkg sertéscomb
• 20 dkg tenger gyümölcsei keverék
• 1 vöröshagyma
• 2 paradicsom
• 1 kaliforniai paprika
• 10 dkg zöldborsó
• 4 gerezd fokhagyma
• 1 tk. pirospaprika
• 1 csipet sáfrány (általában éppen ennyi van egy zacskóban)
• só
• bors
• olívaolaj
A paella nevét arról az edényről kapta, amelyben készítik. Azonban ha nincs otthon paellera, akkor egy vastag falú serpenyő is megteszi.
Első lépésként a sáfrányt áztassuk be fél deci vízbe. Közben olívaolajon pirítsuk aranybarnára a felkockázott csirkehúst, majd szedjük ki, és tegyük kicsit félre, hogy a felkockázott sertéshúst is meg lehessen sütni (utána ezt is szedjük ki a serpenyőből). A visszamaradt olajban dinszteljük meg a felkockázott vöröshagymát és paprikát, majd a borsót 10 percig. Ezután vissza lehet tenni a húsokat, hozzá kell adni az apró kockára vágott paradicsomot, a rizst és a zúzott fokhagymát. Az egészet sózzuk meg, mehet rá kicsi paprika is, majd alaposan keverjük össze, és öntsük fel a sáfrányos vízzel, plusz még annyival, hogy az egészet bőségesen ellepje. Pároljuk lefedve 20 percig, majd tegyük a tetejére a tengeri herkentyűket, ismét fedjük le, és pároljuk készre.
Spanyolországban abban a serpenyőben tálalják, amelyben készült, és a tetejére citromkarikákat tesznek.
Féktelen görög duhajkodás |
Teríték, dekoráció: A kék-fehér kombináció szinte kötelező egy görög esten, de arányaiban inkább a fehér legyen a több, és a kék csak jelzésértékű. A fehér teríték melletti kék szalvéta is túlzás. Kellemesebb, ha kék szalaggal van átkötve a szalvéta (szalvétagyűrű helyett) és a mousakas kék mázas sütőedényben kerül az asztalra. A mousakasban a hagyományos recept szerint krumpli is van, de finomabb, ha krumpli helyett padlizsánból van benne több.
Filmtippek: Ha Görögország és nagy buli, akkor Bazi nagy görög lagzi, illetve a múlt évben – ugyancsak Nia Vardalos főszereplésével – készült Görögbe fogadva. Mindkettő féktelen nevetésre kárhoztat. Persze, ha mindez nem lenne elég, akkor éppen itt az ideje az online szirtákitanulásnak a Zorba, a göröggel. Ha megvan az alaplépés és van zene, akkor már kezdődhet is a tánc.
A Mamma Mia! szintén nem hagyományosan görög dolog, de a Meryl Streep főszereplésével készült filmet Görögországban forgatták, az ABBA-slágerek pedig megunhatatlanok.
Extra: 5 görög sziget filmrajongóknak »
Recepttipp: mousakas
Hozzávalók:
• 3 padlizsán
• 1 vöröshagyma
• 3 gerezd fokhagyma
• 50 dkg darált sertéshús
• 1 tk. kakukkfű
• 4-5 paradicsom
• 5 dkg vaj
• 3 ek. liszt
• 5 dl tej
• 1 tk. szerecsendió
• 15 dkg trappista sajt
Három nagyobb padlizsánt karikázzunk fel, és sózzuk be őket. A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, és kevés olajon dinszteljük meg. Mehet rá a hús is, fehéredésig kevergetni kell, majd sózni, borsozni, és megszórni kakukkfűvel.
A padlizsánnak éppen ennyi idő kellett a „sóban”. Egyesével mossuk le a szeleteket, papírtörlőn csepegtessük le, majd forró teflonserpenyőben mindkét oldalukat süssük meg – olaj nem is kell alá.
A megolvasztott vajon a lisztet kicsit pirítsuk meg, majd öntsük fel a tejjel, forraljuk fel, és szórjuk bele a reszelt szerecsendiót.
Ez alatt az idő alatt elkészül a hús, bele lehet tenni a paradicsomokat, és pár percig rotyogtatni.
Egy tűzálló tálba először padlizsánt, majd a szerecsendiós besamelmártást, majd pedig a paradicsomos húst kell rétegezni, és addig ismételni, amíg minden el nem fogy.
Az utolsó sor mindig padlizsán legyen, a tetején besamelmártással és reszelt sajttal. 180 fokos sütőben addig kell sütni, amíg a teteje megpirul. Nagy tűzálló tálat célszerű használni, mert jó nagy adag.
Mint egy francia bárban |
Mi kell egy igazi francia vacsorához? Ha kerti partit rendezel, a dohányfüst elhagyható, de a jó francia borok, a ropogós sonkás-sajtos szendvics (croque monsieur és a croque madame) és a sanzonok elhagyhatatlanok.
Zenetipp: Nemcsak a nagy klasszikusoktól érdemes dalokat választani (Piaf, Jacques Brel vagy Charles Aznavour), hanem a magyar Budapest Bár is kitűnő ötlet.
A francia bisztrók közkedvelt melegszendvicse, a croque monsieur tipikusan olyan étel, amelynek elkészítésébe be lehet vonni a vendégeket – csak a besamelt érdemes előre elkészíteni –, és a kedélyes beszélgetés mellett játszani is lehet. És ha már játék, akkor legyen tipikus francia, azaz pétanque, amelynél a feladat nem más, mint a nehéz vasgolyókat minél közelebb dobni az apró golyóhoz, a malachoz. Egyszerűnek tűnik, de ügyességi játék, arról nem is beszélve, hogy van benne taktika is, már akinek a golyókat sikerült oda dobni, ahova szeretné…
Dekoráció: A kertben nem egyszerű bárhangulatot varázsolni, de apró trükkök azért vannak. A kerti lámpák izzóit színesre lehet cserélni, illetve elő lehet halászni a karácsonyi izzósort, és azt felerősíteni fákra, az asztal fölé.
Recepttipp: croque monsieur & croque madame
Hozzávalók:
• 8 szelet toastkenyér
• 4 szelet sonka
• 12 dkg reszelt Gruyère sajt
A besamelmártáshoz:
• 1 ek. vaj
• 1 púpozott ek. liszt
• 1 dl tej
• csipetnyi frissen reszelt szerecsendió
• só
• bors
A croque monsieur-höz először a besamelt kell elkészíteni. A vajat olvasszuk meg, keverjük bele a lisztet, süssük néhány percig, majd fel kell önteni a tejjel, és kiforralni. Mehet bele a só, a bors és a szerecsendió. A kenyérszeletek egyik felét kenjük meg a besamellel és szórjuk meg reszelt sajttal. Tegyünk rá egy szelet sonkát, majd fedjük be a másik szelet kenyérrel. A tetejére kevés besamel és reszelt sajt kerüljön. Grillben vagy sütőben pár perc alatt készre sül. Kívül ropogós, belül lágyan olvad – egy kis salátával könnyű, gyors vacsora.
A croque madame belseje ugyanolyan, mint a croque monsieur-é, de a tetejére besamel és sajt helyett tükörtojás kerül.
Vendégségben Erzsébet királynő kuktájánál |
Az angol konyháról nem sok jót szoktak mesélni a gasztronómusok, és a nemzeti étel, a fish and chips mindezt alá is támasztja. A bundázott halfilét, akárcsak a krumplit bőséges olajban sütik ki, ám nekünk, akik ismerjük a rántott hús titkait, ez nem nagy újdonság. A trükk az ízesítésben rejlik, az angolok ugyanis ecetet tesznek a sült krumplira, és ez viszont a világ legjobb ötlete. Utána jöhetnek az angol sörök.
Teríték, dekoráció: A királyi pompa nem illik a fish and chipshez, viszont a tengerparti hangulat annál inkább: csíkos napernyő, csíkos párnák, papírtányérok és színes műanyag poharak az elengedhetetlen kellékek. A színes lampionok meghittséget hoznak a szobába és a kertbe is.
Filmtippek: Az ecetes sült krumpli mellé szinte kötelezőek a Nick Hornby-regényekből készült filmek: Pop, csajok satöbbi és az Egy fiúról, de elő lehet venni olyan klasszikusokat is, mint a Jane Eyre, a Büszkeség és balítélet, Sztárom a párom, valamint a Bridget Jones naplója. Őrültebb estén pedig a Gyalog galopp az ideális választás, illetve zenének a Beatles.
Recepttipp: fish and chips
Hozzávalók:
• 70 dkg fehér húsú tengeri hal (pl. tőkehal)
• 2 tojás
• 2 ek. liszt
• 10 dkg zsemlemorzsa
• só
• repce- vagy napraforgóolaj
• balzsamecet
A krumplit vágjuk fel egyforma darabokra, néhányszor alaposan mossuk át, majd konyharuhán törölgessük teljesen szárazra, és forró olajban süssük ki őket.
A tojásból és a lisztből, valamint néhány evőkanál vízből keverjünk sűrű, palacsintaszerű tésztát, forgassuk meg benne az enyhén megsózott halat, majd forgassuk meg zsemlemorzsában is. Forró olajban süssük ki!
A halszeletet lehet egyben is hagyni, vagy csíkokra, falatnyi darabokra vágni.
A krumplit és a halat mindenki saját kedve és ízlése szerint locsolhatja meg a tányérján. A balzsamecetet, a nagyobb bakik kivédése miatt, célszerű egy olyan flakonba önteni, amelyből éppen csak csöpög. Persze kerülhet az asztalra majonéz is.
Válassz desszertet is!